Glavni grad: Na događaju Podgorica Investment Days imali smo kontakt sa investitorom koji proizvodi maske

"Na kraju, bez obzira na politicke razlike, vjerujemo da ne postoji niko u Podgorici koga ne raduju vijesti o pokretanju nove proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta u našem gradu, pogotovo ako se ima u vidu aktuelna epidemiološka i ukupna situacija.", kazali su iz Glavnog grada

3957 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: PG Biro
Ilustracija, Foto: PG Biro

Glavn grad je saopštio da su prvi kontakt sa investitorom koji obavlja djelatnost proizvodnje maski, predstavnici Glavnog grada ostvarili na događaju Podgorica Investment Days, gdje je izložena prezentacija investicionih potencijala Podgorice, organizovana u saradnji sa Ambasadom Republike Italije i Udruženjem italijanskih privrednika u Crnoj Gori „Konfindustrija Montenegro"

Oni su reagovali na navode nezavisnog poslanik Aleksandra Damjanovića. On je u Skupštini prije nekoliko dana kazao da firma koja nije u registru za ljekove i medicinska sredstva, u Podgorici nelegalno proizvodi maske.

"Prvi kontakt sa investitorom koji obavlja djelatnost proizvodnje maski, predstavnici Glavnog grada ostvarili su na događaju Podgorica Investment Days, gdje je izložena prezentacija investicionih potencijala Podgorice, organizovana u saradnji sa Ambasadom Republike Italije i Udruženjem italijanskih privrednika u Crnoj Gori „Konfindustrija Montenegro". Uslijed situacije uzrokovane epidemijom koronavirusa, jedan od potencijalnih investitora koji u Italiji proizvodi zaštitnu opremu kontaktirao je menadžera Glavnog grada u svrhu dobijanja neophodnih informacija za pokretanje proizvodnje u Crnoj Gori, sa namjerom da u budućoj fazi aplicira za lokaciju u jednoj od biznis zona Glavnog grada. Glavni grad je, u skladu sa navedenim, informisao nadležne državne organe, kako zbog dobijanja preciznih instrukcija o kretanju stranaca u skladu sa mjerama NKT-a, tako i zbog uputstava o mogućnosti pokretanja ove vrste proizvodnje", saopšteno je iz Glavnog grada.

Kažu da je prateći proceduru, firma F.T.S. d.o.o. Podgorica osnovana 07.05.2020. godine u Centralnom registru privrednih subjekata, a ugovor o zakupu sa PLC Morača AD Podgorica (jedna od sala bivšeg "Titex-a") investitor je potpisao 14.05.2020. godine na period od godinu dana, nakon čega je uslijedila adaptacija prostora i montirane su mašine za proizvodnju.

"Firma „FTS" d.o.o. kupila je dvije mašine za proizvodnju maski za lice u ukupnom iznosu od 291.000,00 eura. Takođe, ogroman trud uložen je kako bi se obezbijedila nesmetana isporuka repro materijala tipa „non-woven", trenutno vrlo traženog u cijelom svijetu i to u iznosu preko 150.000,00 eura. Predstavnici firme "FTS" d.o.o. informisali su Glavni grad da su 16.06.2020. godine dobili CE certifikat od strane Ministarstva zdravlja Italije za distribuciju nesterilisanih medicinskih uređaja tip 1 sa filtracijom min 94% za civilnu upotrebu na prostoru EU (kolokvijalnohiruške maske), dok je 10.07.2020. godine dobio takođe CE sertifikat od strane Ministarstva zdravlja Italije, za distribuciju nesterilisanih maski tip 2 min 98% filtracija za civilnu upotrebu (kolokvijalno kn 95), na prostoru EU. "FTS" d.o.o. je izvozno orijentisana firma, budući da su svi njihovi kupci uglavnom iz Evrope i drugih djelova svijeta. Na osnovu Pravilnika o opremi lične zaštite ("Sl. list CG", br. 17/2015), obaveza izvoznika je da ispuni deklaracije i da proizvod posjeduje CE znak jer u slučaju izvoza robe primjenjuje se zakonodavstvo države u koju se uvozi. Firma "FTS" d.o.o. je 26.06.2020. godine podnijela zahtjev Sekretarijatu za preduzetništvo za prijavu o obavljanju dijelatnosti (podnesak je evidentiran pod brojem: D 27-306/20-1045). "FTS" d.o.o. trenutno zapošljava 12 radnika koji su osim obaveznog osiguranja, osigurani i u Generali osiguranju u slučaju da dođe do povrede na radu. U toku je procedura prijave za još 3 radnika. Na kraju, bez obzira na politicke razlike, vjerujemo da ne postoji niko u Podgorici koga ne raduju vijesti o pokretanju nove proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta u našem gradu, pogotovo ako se ima u vidu aktuelna epidemiološka i ukupna situacija.", kazali su iz Glavnog grada.

Bonus video: