Direktor tužio sebe i uzeo državi 7.627 eura

Kovačević za 2016. nije evidentirao 7.627 eura, kada je uz platu u komisiji za projekat autoputa primao još po 1.000 eura
133 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.02.2018. 14:38h

Direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) nije prijavio 7.627 eura, koje je 2016. dobio na sudu tuživši državu i upravu, na čijem je čelu.

Taj novac je bio po osnovu članstva u Komisiji za izdavanje licenci i sticanja ovlašćenja za izvođenje geodetskih radova.

U njegovom imovinskom kartonu za 2017. tog novca nema. Navodi se da je pored plate od 1.200 eura, cijele godine primao još po 1.000 eura za članstvo u Komisiji za revizuju glavnog projekta autoputa.

Za godinu ranije, u kartonu za 2016., on je prijavio 725 eura zarade i naknade u četiri komisije gdje je u 2015. iz budžeta države primio oko 15.000 eura što je dvaput više nego što je bila njegova godišnja zarada.

Nakon što je 2012. imenovao sebe kao jednog od članova Komisije za izdavanje licenci i sticanja ovlašćenja za izvođenje geodetskih radova, Kovačević je godinu kasnije donio rješenje da se članovima tog tijela isplaćuju naknade od 150 eura, a koje navodno nikada nijesu isplaćene.

Kovačević nije odgovarao na pitanja “Vijesti”, pa je nejasno zašto kao direktor nije dao nalog da one budu isplaćene. Na ista pitanja, upućena u četvrtak, nije odgovorilo ni Ministarstvo finansija.

Pored Kovačevića, Komisija je imala još četiri člana.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da Uprava bez saglasnosti MF nije mogla da isplaćuje naknade, a da je MF saglasnost dalo za troje, među kojima nije Kovačević.

U presudi piše da su predstavnici države Kovačeviću zamjerili da je mogao naplatiti potraživanja i bez sudskog postupka, makar preko javnih izvršitelja.

Ovako je država za sudske troškove platila dodatnih 1.250 eura.

Pored Kovačevića, članovi komisije su bili i Radovan Bošković i Žarko Jauković, Slavko Simović i Stanislava Đurović. Prema nezvaničnim informacijama, državu su po osnovu neisplaćenih naknada tužili samo Kovačević i Simović, dok su ostali novac dobili u regularnoj proceduri.

Država je navodno od dozvola privatnim gedetskim firmama, koje su izdavale komisije, prihodovala preko 200.000 eura. MANS je više puta optuživao Kovačevića za korupciju i tužilaštvu dostavljao dokaze. “Vijesti” su ranije objavile da je Kovačević, koji je funkcioner Socijaldemokrata, u spornoj proceduri zaposlio više službenika.

Bonus video: