"Investitorima koji su devastirali rijeku, obalu i okolinu, Ministarstvo daje nove koncesije i ugovore"

"Firma "Dekar" je uništila prilaznim putevima jazove za vodosnadbijevanje mještanima, posjekao više stotina kubika drvne mase i nasuo šut u korito rijeke Gradišnjice u Andrijevici ne odgovarajući za štete"

2831 pregleda 320 reakcija 0 komentar(a)
Sa  protesta mještana Bara Kraljskih protiv mHE, Foto: Anđela Minić
Sa protesta mještana Bara Kraljskih protiv mHE, Foto: Anđela Minić
Ažurirano: 29.07.2020. 14:19h

Umjesto da se poveća efikasnost i djelovanje institucija u cilju zatvaranja prostora pogodnog za zloupotrebe koncesionara, i ostvari bolja resorna i institucionalna pozicija i povezanost u reviziji ugovora, uporno se radi na daljem uzimanju novca i života iz rijeka i građana, za račun privatnih interesa pojedinaca, saopšteno je danas iz nevladine organizacije (NVO) Green Home.

"U primjeru gradnje malih hidroelektrana (mHe) na rijekama Crnji, Ljubaštici i Čestogazu, imamo situaciju da se investitorima, za koje je poznato da su devastirali rijeku, obalu i okolinu i napustili projekte izgradnje, Ministarstvo ekonomije omogućava nove koncesije i ugovore. Firma "Dekar" je uništila prilaznim putevima jazove za vodosnadbijevanje mještanima, posjekao više stotina kubika drvne mase i nasuo šut u korito rijeke Gradišnjice u Andrijevici ne odgovarajući za štete. Zašto je država nesavjesnom koncesionaru dala nove koncesije? Zašto uopšte odobrava nove ugovore? U ekonomskom, razvojnom, socijalnom i ekološkom smislu nema ni razloga ni opravdanja", ističe se u saopštenju Green Home.

U saopštenju se dodaje da neodgovornim radom institucija koje rade na izdvanju dozvola, daje se slučajno ili namjerno, prostor koji omogućava koncesionarima koji su sami prekršili ugovor o koncesiji, da pravnim ucjenama produžavaju i mijenjaju ugovore u svoju korist.

"Tako je u ovom slučaju "Dekaru" više puta dozvoljeno mijenjanje i produžavanja ugovora, čime Ministarstvo ekonomije pokazuje da je daleko od namjere da uradi reviziju i raskine ugovore, iako su za to postajali svi zakonski uslovi. Nedopustivo je da se realizacija ovakvih projekata nastavlja, uz sve proteste i nezadovoljstvo mještana, kršenje zakona i različite malverzacije", kazali su iz Green Home.

Iz te NVO su kazali da je Ministarstvo preuzelo obavezu da uradi reviziju svih dozvola i saglasnosti koje su izdate za mHE od 2009. godine do danas.

"Od tada imamo šest raskida ugovora u najavi o čijem ishodu javnost poslije skoro godinu dana nije upoznata, a u prethodnom periodu imamo konstantno obnavljanje starih i nove koncesione ugovore", piše u saopštenju Green Home.

Poručili su i da za ministarku ekonomije Dragicu Sekulić ne važi odgovornost za javno izgovorenu riječ, je u maju 2019. godine je izjavila da se neće više izdavati nove koncesije za hidroelektrane, a u u oktobru 2019. usvojila je koncesione ugovore za tri nove rijeke u Kolašinu i to sa firmom "Dekar".

"Podsjećamo da je u maju prošle godine Skupštini Crne Gore, predate peticija sa preko 6.300 potpisa kojima se traži trajno zaustavljanje izgradnje malih hidroelektrana u Crnoj Gori, o njoj se nije razmatralo ni tokom jednog skupštinskog zasijedanja, što još jednom govori o tome koliko institucije imaju sluha za volju građana", piše u saopštenju Green Home.

Kako su kazali iz te NVO, imajući u vidu da se nastavilo sa izdavanjem koncesija za mHe, da su za neke projekte u međuvremenu pribavljene dozvole i licence, da su radovi u toku, jasno je da nema ni riječi o obustavljanju izdavanja energetskih dozvola, niti o tome da Ministarstvo ekomomije radi reviziju ugovora.

"Tim izjavama je privremeno kratko kupljen socijalni mir, dok se zapravo građanima planira stavljanje na teret uvećanje podsticaja za OIE i nastavak borbe za zaštitu rijeka. U situaciji kada se ne nazire rješenje za probleme sa kojima se suočavaju lokalne zajednice, potpuno je očekivana i više nego opravdana reakcija građana, koji žele da se spriječi dalja okupacija rijeka i ovakve inicijative će uvijek imati punu podršku Green Home", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: