Vojinović: Spomenik Jeleni Savojskoj biće podignut na Kruševcu

"Crna Gora i Podgorica vraćaju dug vladarskoj lozi Petrovića, na pravi način. Mi na ovaj način edukujemo mlađe kako se treba odnositi prema istorijskim ličnostima crnogorke istorije", naveo je Vojinović

4881 pregleda 7 komentar(a)
Vladimir Vojinović, Foto: Arhiva Vijesti
Vladimir Vojinović, Foto: Arhiva Vijesti

Odbornik Demokratske partije socijalista Vladimir Vojinović kazao je da će spomenik princezi Jeleni Petrović Savojskoj biti podignut na Kruševcu preko puta KBC-a.

On je istakao da na taj način se vraća dug porodici Petrović, a posebno Jeleni. Odbornici danas treba da donesu Odluku o podizanju spomenika Jeleni Savojskoj.

"Crna Gora i Podgorica vraćaju dug vladarskoj lozi Petrovića, na pravi način. Mi na ovaj način edukujemo mlađe kako se treba odnositi prema istorijskim ličnostima crnogorke istorije", naveo je Vojinović.

On je istakao da je istoriografija ponudila bezbroj materijala o porodici Petrović, a da kao što znamo, početak dvadesetog vijeka donio je nestanak Crne Gore, skupa sa dinastijom Petrović Njegoš.

"Istoričari se prema tom činu, odnosno tom podatku, odnose prema sopstvenim nazorima. Pa ćemo čuti da jedni kude i osporavaju i Petroviće i Crnu Goru, a drugi je sa pravom veličaju", kazao je Vojinović.

Bonus video: