Vuković: Neće se graditi u dvorištu zgrada ispod Ljubovića

Gradonačelnik je kazao da će Glavni grad na parceli gdje je bila planirana gradnja formirati zelenu površinu koja nedostaje tom dijelu grada, a investitoru ponuditi da gradi na drugoj parceli

14730 pregleda 312 reakcija 15 komentar(a)
Vuković na večerašnjoj konferenciji, Foto: Glavni grad Podgorica
Vuković na večerašnjoj konferenciji, Foto: Glavni grad Podgorica

Povodom dvije godine rada gradske uprave, večeras je u Galeriji „Risto Stijović“ u Podgorici održana konferencija za medije na kojoj su predstavljeni rezultati lokalne samouprave u proteklom dvogodišnjem periodu.

Gradonačelnik Ivan Vuković saopštio je, povodom teme u vezi sa gradnjom stambenog objekta u okviru DUP-a “Zabjelo-Ljubović”, a koja je u proteklim mjesecima bila prisutna u medijima, da je Glavni grad postigao dogovor sa kompanijom “Gradnja promet” i porodicom u čijem je vlasništvu dio parcele, te da na toj parceli neće biti gradnje.

“Zahvaljujući posvećenom radu kolega iz Sekretarijata za planiranje i održivi razvoj, Direkcije za imovinu i posebno Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, došli smo do konačnog dogovora sa kompanijom „Gradnja promet“ i predstavnicima porodice Šnajder. Govorim o spornoj parceli u zahvatu DUP-a „Zabjelo–Ljubović“, na kome je unazad nekoliko mjeseci otpočela izgradnja objekta kolektivnog stanovanja“, istakao je Vuković, dodajući da se Glavni grad prema tom problemu ophodio onako kako zahtijeva opšti interes i naglasio da se na toj parceli definitivno neće graditi zgrada.

„Već smo sa kompanijom “Gradnja promet” i porodicom koja je vlasnik dijela te parcele ušli u proces razmjene zemljišta, tako da će Glavni grad doći u posjed te parcele i vratiti je u prvobitno stanje na način što će na njoj formirati zelenu površinu koja nedostaje tom dijelu grada, a investitoru ćemo ponuditi da gradi na drugoj parceli, nedaleko odatle, i na taj način zadovoljiti i ono što je njihov legitimni interes“, saopštio je gradonačelnik.

On je podsjetio i na, kako je saopšteno iz Glavnog grada, odgovoran pristup lokalne samouprave rješavanju problema na brdu Gorica koji je odgovorio ozbiljnom izazovu i prijetnji nove stanogradnje, donoseći odluku o zabrani dalje gradnje na Gorici u kontaktnoj zoni gdje je prepoznata ta vrsta rizika.

„Unazad nekoliko mjeseci detaljno analizaramo DUP “Zabjelo -Ljubović ”i nije tajna da je taj DUP loš i da smo njime nezadovoljni, o čemu je govorio i naš Glavni gradski arhitekta i ukoliko ne bude boljeg rješenja ne isključujemo mogućnost da u dogledno vrijeme podnesemo inicijativu Ministarstvu održivog razvoja i turizma za stavljanje van snage tog Detaljno urbanistčkog plana. Razlog je taj što on ne odgovara onome što su potrebe građana u tom dijelu grada i ne predstavlja plansku prepostavku za unapređenje kvaliteta života dostojnih 21. vijeka", kazao je Vuković.

Vuković je na večerašnjoj konferenciji na projekte koji su, kako je saopšteno iz Glavnog grada, od velikog značaja za razvoj grada i koji daju važan doprinos transformaciji Podgorice u ljepše i bolje mjesto za život svih njenih građana.

''Kao rezultat našeg zajedničkog dostignuća uz podršku Vlade Crne Gore, Podgorica je od jula 2018. na ovamo, postala ljepši grad. Postala je humanija,uređenija, zelenija, kulturno bogatija , sportski ponosnija, međunarodno prepoznatljivija, modernija i evropskija”, istakao je Vuković.

On je govorio o, kako se navodi, važnim projektima koji će biti realizovani u narednom periodu, te da će za dvije godine glavni grad dobiti još četiri bulevara – Bulevar kroz Gornju Goricu, Bulevar na Zlatici i dva bulevara na Starom aerodromu. Takođe je podsjetio na nedavno raspisani konkurs za idejno rješenje za rekonstrukciju Trga nezavisnosti, Trga Božane Vučinić,kao i tender za izgradnju istočne tribine Gradskog stadiona, šetalište uz rijeku Ribnicu i mnoge druge.

Elektronska karta je, kako ističu iz Glavnog grada, još jedan je projekat gradske uprave koji je tek zaživio i pokazao značajne rezultate, s obzirom na to da je za samo nedjelju dana prodato 30.000 karata za usluge javnog prevoza. Vuković je naglasio i značaj Vodiča kroz administraciju, ubrzanog razvoja Opštine u okviru Glavnog grada-Golubovci, kao i doprinos zaposlenih koji "predano rade na tome da Podgorica prati korak sa evropskim gradovima".

"Gradonačelnik je naveo i važne međunarodne projekte u oblasti kulturne saradnje i zaštite životne sredine, ali i istakao značaj transformacije koju doživljava Zeta, zahvaljujući patnerstvu gradske uprave i vrijednog rukovodstva Opštine u okviru Glavnog grada", stoji u saopštenju.

Vuković je izrazio zahvalnost zaposlenima u Glavnom gradu koji, kako je rekao, daju vrijedan doprinos razvoju Podgorice.

“Podgorica je imala i imaće bolje gradonačelnike, ali nikada nijedan gradonačelnik Podgorice neće imati bolje i posvećenije saradnike”, zaključio je on.

Izložba posvećena najbitnijim projektima i aktivnostima koji su realizovani u prethodnom periodu postavljena je u Njegoševoj ulici ispred upravne zgrade Glavnog grada, kao i interaktivna mapa “Projekti u mom gradu” koja će svim zainteresovanim sugrađanima pružiti brojne informacije o realizovanim, aktuelnim i planiranim projektima u Podgorici.

Bonus video: