Mugoša: Ubijeđen sam da će izbori biti bezbjedni

"Iako se najavljuje da su vakcine protiv virusa u zadnjoj fazi testiranja što je izvanredno, ipak će trebati vremena da dođu do nas i budu na raspolaganju za upotrebu"

34186 pregleda 1037 reakcija 130 komentar(a)
Mugoša, Foto: PR Centar
Mugoša, Foto: PR Centar

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je ocijenio, gostujući u Dnevniku 2 TVCG, da će održavanje izbora u Crnoj Gori 30. avgusta biti bezbjedno.

"Ja sam ubijeđen u to, mi se moramo pomiriti sa situacijom kakva je. Mi ćemo sa ovim virusom živjeti još dugo.. Iako se najavljuje da su vakcine protiv virusa u zadnjoj fazi testiranja što je izvanredno, ipak će trebati vremena da dođu do nas i budu na raspolaganju za upotrebu", rekao je Mugoša.

Ako se mjere budu poštovale neće doći do ugrožavanja zdravlja ni glasača, niti ljudi u biračkim odborima, ocjenjuje Mugoša i dodaje da su mnoge države u svijetu i našem okruženju održale izbore, iako su imale i goru epidemiološku situaciju, prenosi portal RTCG.

On očekuje da će u Crnoj Gori biti sve više slučajeva koji se oporavljaju, a sve manje novih slučajeva.

"Kad imamo povećan broj slučajeva, to samo govori da je to odraz našeg ponašanja, odnosno kazna za nepoštovanje mjera i kako sam već govorio, svako ponašanje koje nije u skladu sa preporukama i mjerama će nam se vratiti kao bumerang, odnosno doći će do većeg obolijevanja i širenja infekcije na druge", rekao je Mugoša gostujući u Dnevniku 2 TVCG.

On je ponovio da u ovom piku epidemije, oni koji su inficirani nerado govore o svojim kontaktima.

"Čime čine štetu i sebi i svojim najbližima, kao i najbližima svojih kontakata", rekao je Mugoša.

Direktor IJZ-a je apelovao na solidarnost i odgovornost svih u ovoj situaciji.

"Ne morate da imate rješenje o samoizolaciji, dovoljno je da znate da ste pozitivni ili kontakt pozitivne osobe i da sami odete u samoizolaciju", ocijenio je Mugoša.

Bonus video: