MZ Bare Kraljske: Povući ćemo se kada „Dekar“ odustane od gradnje MHE i vrati sve u prvobitno stanje

Kako kažu, iako upozoreni sa raznih adresa da se radi o nebrizi i zanemarivanju zaštite životne sredine, kršenju osnovnih ljudskih prava i Ustava Crne Gore, stavljajući interes privilegovanih investitora ispred javnog, na žalost omogućeno je propustima ili “popustima” u Vladi da ovakav dragulj pritoka Tare bude zauvjek izgubljen rizikujući da i ovo bude registrovano kao njena devastacija u produženom trajanju

3211 pregleda 307 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Anđela Minić
Foto: Anđela Minić

Mještani Kraljskih Bara nadomak Kolašina ostaju pri svom stavu da neće dopustiti devastaciju tokova rječica Ljubaštica, Crnja i Čestogaz koje su od sredine jula predatorski napali privilegovani investitori, a ostaje i dalje nejasno šta je to što je Vladu opredijelilo na poduhvat da produži štetan Ugovor o koncesiji, saopštili su oni.

Kako je saopšteno iz te Mjesne zajednice, mještani traže:

-da se svi započeti radovi na izgradnji MHE hitno zaustave;

-da se postavljene cijevi hitno uklone sa iskopa i terena, kao i uklanjanje započetih radova na vodozahvatu;

-da se vodotok rijeke Čestogaz vrati u prvobitno stanje i izvrši nivelacija terena,kao i regulacija samog riječnog korita koje je radovima narušeno;

-da se hitno izvrši raskid svih koncesionih ugovora sa investorom i izvođačima radova na MHE Crnja, Čestogaz i Ljubaštica i da Vlada Crne Gore i Skupštine Crne Gore izglasaju zakon o konačnom ukidanju izgradnje MHE na svim crnogorskim rijekama i vodotocima.

"Podsjećanja radi, investitor „DEKAR“ d.o.o Podgorica dobio je prvi koncesioni ugovor 2008. godine, građevinsku dozvolu 2011. godine te da do ovog ljeta nije gradio i radio na našem lokalitetu. Odavno su sve dozvole istekle, a proteklo vrijeme od devet godina i novi zakoni svakako zahtijevaju reviziju svih dozvola, pa i koncesije. Zato nam nije jasno, ako nije bilo gradnje do ovog ljeta, kako je neko 2017. godine iz Uprave za inspekcijske poslove mogao da konstatuje da su radovi u toku III faze koja zahtijeva završen projekat i upotrebnu dozvolu, a da sve to zapravo nije postojalo, jer se tek u julu 2020. godine počelo sa radovima koji su daleko od III faze. Na osnovu pogrešno datih nalaza inspekcije u 2017. godini, za što treba tražiti odgovornost insektora iz UIP, Ministarstvo ekonomije je dovedeno u pravnu zabludu na osnovu čega je krajem prošle godine produžilo štetan ugovor o koncesiji sa ovim investitorom", saopšteno je iz MZ Bare Kraljske.

Oni su podsjetili da su se mještani sa ovim upoznali prije nedelju dana kada su na terenu uočili kamione sa cijevima koje su istovarane duž riječnog korita jedne od ovih rječica.

"Iako su znali da je koncesionar 2008. godine dobio koncesiju, a 2011. dozvolu za gradnju već tada je bilo nezadovoljstva među mještanima koji su bili odlučni da takvo nešto neće dozvoliti. Kako gradnje nije bilo do ljetos, mještani su vjerovali da se investitor mudro povukao, da neće biti gradnje jer je nije bilo poslednjih 12 godina. Vjerovali smo tada, a i sada da nema kapaciteta na ovom lokalitetu za gradnju postrojenja kakvo je mini hidroelektrana. Nema mjesta takvoj gradnji na ni jednoj od „divljih“ netaknutih, nedostupnih crnogorskih rječica sa pitkom vodom od kojih su ove naše, izvorišne pritoke Tare koja je još uvjek pod zaštitom UNESCO, iako je već ranjena i devastirana izgradnjom autoputa. Tada se zbog njene devastacije digla opravdana galama, a šef regionalne kancelarije Svjetskog fonda za prirodu (WWF) Deni Porej je i sam prilikom devastacije Tare za Radio Slobodna Evropa izjavio “da se nešto ovako ne radi u nečemu što je dragulj tvoje zemlje. Da li je tu bilo dva metra tamo ili ovamo nije važno, ali napraviti gradilište usred rijeke, da li je ona u parku ili nije, napraviti gradilište u koritu Tare je primjer jednog nedomaćinskog odnosa. Ovaj slučaj je eklatantan primjer nebrige. To je pogrešno po svakoj tački i po svakom principu”", kaže se u saopštenju MZ Kraljske Bare.

Kako kažu, iako upozoreni sa raznih adresa da se radi o nebrizi i zanemarivanju zaštite životne sredine, kršenju osnovnih ljudskih prava i Ustava Crne Gore, stavljajući interes privilegovanih investitora ispred javnog, na žalost omogućeno je propustima ili “popustima” u Vladi da ovakav dragulj pritoka Tare bude zauvjek izgubljen rizikujući da i ovo bude registrovano kao njena devastacija u produženom trajanju. Ovo svakako može poljuljati Tarin status u UNESCO-u, kaže se u saopštenju MZ Bare Kraljske.

Bonus video: