Dom zdravlja Mojkovac dobio sektorsku sondu za kardiološke pacijente

„Ovakva pomoć naših prijatelja i partnera je od neprocijenjivog značaja i daje nam snagu da se suočimo sa novim izazovima i da se zajedno izborimo sa najvećim iskušenjima i zaštitimo naše građane, pružajući im pritom pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu"

3614 pregleda 3 komentar(a)
Detalj sa događaja, Foto: PR Centar
Detalj sa događaja, Foto: PR Centar

Kompanija Merck donirala je Domu zdravlja Mojkovac sektorsku sondu, vrijednu deset hiljada eura, koja će služiti u rengen kabinetu za usluge kardiologa, a koja će doprinijeti bojoj zdravstvenoj zaštiti građana u tom gradu, saopšteno je iz PR Centra.

Sekretar Ministarstva zdravlja Nikola Antović, ocijenio je da je kompanija Merck donacijom Domu zdravlja Mojkovac, iskazala humanost i poštovanje prema zdravstvenim radnicima, kao i prema toj zdravstvenoj ustanovi.

„Ovakva pomoć naših prijatelja i partnera je od neprocijenjivog značaja i daje nam snagu da se suočimo sa novim izazovima i da se zajedno izborimo sa najvećim iskušenjima i zaštitimo naše građane, pružajući im pritom pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Vjerujem da je od strane kompanije Merck ovo samo još jedna u nizu donacija i partnerske podrške, jer su to radili i ranije, a vjerujem da će to raditi i u budućnosti u našem zdravstvenom sistemu“, istakao je Antović.

U Ministarsrtvu zdravljaće se, kako je rekao, u narednom periodu truditi da ulaganjem u kapacitete zdravstvenih ustanova na sjeveru pojačaju primarni, ali i sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

„U Domu zdravlja Mojkovac ćemo, kroz sadašnji novi ciklus u okviru projekta Energetske efikasnosti, uložiti 220 hiljada eura, a sa radovima ćemo početi uskoro. Na taj način, dodatno ćemo ojačati naš zdravstveni sistem kako na primarnom nivou, tako i dalje. Vlada je to činila ne samo za primarni nivo, nego za cjelokupan zdravstveni sistem“, naveo je Antović.

Predsjednik Opštine Mojkovac, Ranko Mišnić, zahvalio se kompaniji Merck na vrijednoj donaciji, ocijenjujući da će ona doprinijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti građana Mojkovca.

„U vremenu kada je pandemija napravila jednu pometnju na cijeloj planeti, ovakvi humani gestovi vraćaju vjeru u ljude i vjeru u sve ono što se dešava u zdravstvenom sistemu“, rekao je Mišnić.

Predstavnica kompanije Merck, Ina Bulat, kazala je da je ta kompanija već 350 godina posvećena unapređenju života ljudi, kroz dostupnost terapija koje im pomažu da unapređuju zdravlje.

„Danas je vrlo važan dan, jer smo se okupili da iskomuniciramo donaciju koju je kompanija Merck namijenila Domu zdravlja Mojkovac. To je veoma važno, jer se time promoviše dostupnost terapija, ne samo u velikim klinički centrima, već i u svakom domu zdravlja“, istakla je Bulat.

Ona je podsjetila da je ovo jedna u nizu aktivnosti koje su sproveli, najavljujući da kompanija Merck i ubuduće planira da podržava zdravstveni sistem Crne Gore, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja.

Direktorica Doma zdravlja Mojkovac, Ikonija Minić, pojasnila je da će sektorska sonda služiti u rengen kabinetu, kao nadogradnja za ultrazvučni aparat sa abdominalnom i linearnom sondom, koji je ta zdravstvena ustanova dobila od Fonda za zdravstveno osiguranje, u skladu sa planom Ministarstva zdravlja.

„Sada dobijamo sektorsku sondu, koja će nam služiti kao sredstvo za usluge kardiologa. To znači da ćemo imati ultrazvučne preglede srca od strane kardiologa, koje ćemo upriličiti u našem Domu zdravlja, koji inače važi za jednu od bolje organizovanih zdravstvenih ustanova na primarnom niovu na sjeveru Crne Gore“, istakla je Minić.

Bonus video: