Opština Tivat: Uštedjeli smo Ministarstvu i državi 800.000 eura

Uprkos tim ulaganjima Opštine, Tivat i dalje kuburi sa ozbiljnim nedostatom školskog prostora o čemu svjedoči i činjenica da je OŠ “Drago Milović” čiji je centralni objekat prije 30 godina projektovan i izgrađen za 600 učenika, ove godine upisala ukupno čak preko 1.700 đaka u centralnoj školi i područnim odjeljenjima u Gradiošnici i Donjoj Lastvi

4923 pregleda 4 komentar(a)
OŠ Drago Milović, Foto: Sinša Luković
OŠ Drago Milović, Foto: Sinša Luković

Opština Tivat i Ministarstvo prosvjete za naredni period planiraju adaptaciju određenog broja učionica u tivatskoj OŠ “Drago Milović”, kako bi se lakše organizovao rad sa djecom.

Najavljeno je to danas iz lokalne uprave Tivta koja se pohvalila kako je u protekle četiri godine, mimo svojih zakonskih obaveza, uštedjela Ministarstvu prosvjete i državi gotovo 800.000 eura koje je Opština Tivat na ovaj ili onaj način uložila u ovdašnje prosvjete ustanove i njihove aktivnosti, iako je finansiranje tih sadržaja i aktivnosti isključiva nadležnost i obaveza ministarstva na čijem je čelu Damir Šehović (SD).

Uprkos tim ulaganjima Opštine, Tivat i dalje kuburi sa ozbiljnim nedostatom školskog prostora o čemu svjedoči i činjenica da je OŠ “Drago Milović” čiji je centralni objekat prije 30 godina projektovan i izgrađen za 600 učenika, ove godine upisala ukupno čak preko 1.700 đaka u centralnoj školi i područnim odjeljenjima u Gradiošnici i Donjoj Lastvi. Dvije područne škole u veoma su lošem i zapuštenom stanju, dok je situacija nešto bolja u centralnoj školi u čiji objekat se u proteklih nekoliko godina unekoliko i ulagalo, ali većinom od novca Opštine Tivat i donatora, ali ne i od Minsiatsrva prosvjete koje bi to prvo trebalo da čini. Menadžment te obrazovne ustanove sada je u “trci sa vremenom” da do 1. septembra pod hitno rekonstruiše i prilagodi za izvođenje nastave još tri tehničke prostorije u toj školi , jer je taj novi prostor za đake neophodan preduslov kako bi se uopšte mogao zadržati sistem izvođenja nastave koji podrazumijeva da djeca uzrasta prvog, trećeg i petog razreda u školu idu popodne , a svi ostali u jutarnjoj smjeni. Ukoliko dodatne učionice ne budu završene na vrijeme, vjerovatno će svi učenici morati da idu u školu po promjenljivim smjenama- ujutro i popodne, a što je izazvalo gnjev i ogorčnje njihovih roditelja koji smatraju da je to štetno za djecu i ometa njihov porodični život, kao i vanškolske aktivnosti djece.

U saopštenju za javnost koje su danas poslali iz Opštine Tivat, nisu naveli vrijednost investicije rekonstrukcije te tri prostorije u učionice, a što će Opština po pola, finansirati zajedno sa Ministarstvom prosvjete, niti su sa sigurnošću garantovali da će to biti završeno na vrijeme za početak školske godine.

foto: Siniša Luković

Umjesto toga, iz adminisrarcije gradonačenika dr Siniše Kusovca (DPS) su se u susret lokalnim izborima 30.avgusta, pohvalili da je Opština Tivat u protekle četiri godine “intenzivno ulagala u oblast obrazovanja, pružajući potrebnu podršku osnovnim i srednjim školama, ali i predškolskim ustanovama koje rade na teritoriji Tivta”, te da je ukupna cifra sredstava koja su za to izdvojena iz gradske kase skoro 800.000 eura.

“Od 2016. pa sve do sredine 2020. ka tivatskim školama realizovana su infrastrukturna ulaganja u iznosu od 297.500 eura. U želji da našoj djeci obezbjedimo što bolji i sigurniji prostor za rad i razvoj, odgovarali smo na potrebe škola, bilo da se radi o sanaciji prilaznih puteva ili o manjim unutrašnjim radovima. Ovim iznosom: opremani su kabineti, uređivani prilazi, izvođeni neophodni unutrašnji radovi, postavljane ograde i sistemi video-nadzora kako bi se povećala bezbjednost učenika, sanirani sistemi grijanja, promijenjena bravarija, instalirani klima-uređaji i druga potrebna oprema”- kazao je, kako navode u saopštenju lokalne uprave, predsjednik Opštine Tivat Kusovac.

Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Opštine Tivat, nagrađivao je najbolje i redovno obezbjeđivao stipendije onima sa najboljim akademskim uspjehom.

“U ovu svrhu godišnje se usmjeri oko 35.000 eura, pa je tako od 2016., pa do sredine 2020. godine najboljim tivatskim učenicima i studentima pružena finansijska podrška u iznosu od preko 179.000 eura.Smatramo da je ulaganje u tivatske učenike i studente, važna investicija u budućnost Tivta.- naglasila je sekretarka Dubravka Nikčević (DPS).

foto: Sinisa Luković

“Opština Tivat, iako to nije zakonska obaveza lokalne uprave, je 2016. godine po prvi put obezbjedila besplatne komplete udžbenika za sve đake prvake. Već od školske 2019. godine, besplatne udžbenike dobili su polaznici prvih, drugih i trećih razreda osnovne škole. U ove svrhe utrošeno je više od 75.500eura, a namjera je pružiti podršku roditeljima i djeci, te ih ohrabriti prilikom ulaska u svijet sticanja novih znanja. Važno je istaći da za učenike pripadnike RE populacije, udžbenike obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete.”- istakli su iz lokalne uprave Tivta, dodajući da se taj grad posebno diči “izuzetno uspješnim i nagrađivanim projektom “RE asistent i medijator u nastavi”, koji podrazumijeva saradnju na relaciji roditelji/učenik – medijator/asistent – nastavnik/uprava škole.” Opština na godišnjem nivou izdvaja i sredstva za prevoz učenika pripadnika RE populacije do škole i vrtića.

foto: Siniša Luković

Lokalna uprava subvencionira linisjki prevoz đaka na teritoriji opštine, pa je ukupan iznos sredstava utrošenih u ove svrhe od 2016. godine preko 146.000 eura.

“Razumijevajući potrebe učenika i nastavnika, Opština Tivat predstavlja oslonac kada je u pitanju učešće na brojnim seminarima, sajmovima, takmičenjima, izložbama, kako bi se podstakao svaki izuzetan rezultat i kako bi se stvorili uslovi za dalji razvoj i napredovanje. U protekle četiri godine, u ove svrhe utrošeno je 96.780 eura.” – saopšteno je iz Opštine.

Bonus video: