Begić: Ukrajina će se naći na ažuriranoj listi, razmatramo otvaranje granica za region na način da se minimizira rizik

Konferenciju ste mogli uživo pratiti i na Televiziji Vijesti

88206 pregleda 335 reakcija 137 komentar(a)
Begić i Kavarić, Foto: PR Centar
Begić i Kavarić, Foto: PR Centar
Ažurirano: 05.08.2020. 18:44h

Senad Begić, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopštio je da su laboratorije IJZ završile 481 PCR analizu na novi koronavirus.

"Otkriveno je 50 novopozitivnih slučajeva. Nažalost, danas je najcrnji dan, prijavljena su četiri smtna ishoda", istakao je Begić na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT).

Doktor Interne klinike Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Sreten Kavarić je rekao da je u Crnoj Gori hospitalizovano 170 pacijenata kod kojih je potvrđena infekcija koronavirusom, od čega se njih 29 nalazi u KCCG.

Kavarić
Kavarićfoto: PR Centar

On je na konferenciji NK) rekao da je u Klinici za infektivne bolesti KCCG hospitalizovano 13 kovid pacijenta i oni su stabilnog zdravstvenog stanja. Kako je naveo Kavarić, u poluintenzivnoj jedinici Interne klinike KCCG nalazi se devet pacijenta, koji su takođe stabilni, a jedan od njih je na neinvanzivnoj ventilaciji.

Kavarić je kazao da se u intenzivnoj jedinici Interne klinike KCCG nalazi šest pacijenta, od čega su dva na mehaničkoj ventilaciji i oni su životno ugroženi, jedan je na neinvazivnoj ventilaciji, a troje na visokim protocima kiseonika.

Kako je naveo, jedan kovid pacijent nalazi se na ortopediji KCCG.

Kavarić je kazao da je u Opštoj bolnici u Baru hospitalizovano 16 pacijenata pozitivnih na koronavirus.

„Od čega šest ima težu kliničku sliku, a ostali su stabilnog opšteg stanja. Niko nije na respiratoru. Pet pacijenta nalazi se na opservaciji“, naveo je Kavarić.

On je rekao, da je bolnici u Beranama hospitalizovano 58 pacijenta.

Prema njegovim riječima, šest kovid pacijenata, koji su hospitalizovani u beranskoj bolnici, imaju težu kliničku sliku, od čega su dva životno ugrožena.

„Jedan od ta dva pacijenta je kandidat za priključenje na mehaničku ventilaciju, odnosno respirator“, naveo je Kavarić.

Ostali pacijenti u bolnici u Beranama, kako je dodao, stabilnog su opšteg stanja.

Prema njegovim riječima, jedan pacijent je na opservaciji u beranskoj bolnici.

Kako je kazao Kavarić, u nikšićkoj Opštoj bolnici nalazi se 40 pacijenta, od čega dva imaju težu kliničku sliku i jedan je na respiratoru.

„Od tog broja pacijenata, 30 je na Internom odjeljenju, a deset na odjeljenju Psihijatrije. U nikšićkoj bolnici osam pacijenata se nalazi na opservaciji“, rekao je Kavrić.

U Brezoviku se, kako je dodao, nalazi 18 pacijenta i oni su stabilnog opšteg stanja.

„Najavljeno je da će u toku dana biti devet prijema iz Opšte bolnice u Nikšiću, što znači da su ti pacijenti dobrog opšteg stanja i da će ostatak liječenja provesti u toj zdravstvenoj instituciji“, rekao je Kavarić.

Kako je dodao, u bolnici Kodra nema hospitalizovanih pacijenata.

Kavarić je kazao da se u Opštoj bolnici u Pljevljima nalazi osam pacijenta, koji su stabilnog opšteg stanja.

„Jedan od tih pacijenata nema pneumoniju, radiološki dokazano, ali je test pozitivan i prezentovan je neurološkim problemima. Tri pacijenta u pljevaljskoj bolnici su u srednje teškom stanju“, objasnio je Kavarić.

Kako je naveo, u stacionaru u Rožajama nalazi se jedan pacijent, koji je stabilnog opšteg stanja.

Kavarić je kazao da su dva pacijenta koja su preminula 3. avgusta i pacijenti čija je smrt prijavljena u posljednja 24 sata imali po nekoliko komorbiditeta, odnosno da infekcija koronavirusom nije bila njihovo jedino oboljenje.

On je rekao da je u Crnoj Gori 119 zdravstvenih radnika inficirano koronavirusom, ili se nalazi u samoizloaciji i čeka rezultate ponovnog testiranja, što znači da je njih 119 odsutno iz redovnog radnog procesa.

Kako je dodao Kavarić, operacije pacijenata sa malignim oboljenjima i kod akutno oboljelih rade se po planu u KCCG.

Na pitanje kada bi mogla da bude otvorena PCR laboratorija u KCCG, Kavarić je odgovorio da je u toku nabavka PCR mašine, koja najranije može da stigne krajem septembra.

Begić je na pitanje zašto je dozvoljen ulazak državljanima Rusije, a ne Srbije, s obzirom da je slična epidemiološka situacija u te dvije zemlje, te kako komentariše izjavu ukrajinskog konzula što državljanima Ukrajine nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru odgovorio:

"Ukrajina će se zbog bolje situacije naći na ažuriranoj listi. Institut je napravio metodolgiju koja je slična sa onom Evropske komisije. Jedan od ključnih parametara je broj aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika, a drugi je kretanje broja oboljelih odnosno dugoročni trendovi. Predlog za uključivanje Rusije na zelenu listu je došao od Operativnog štaba za turizam i Ministarstva turizma. Kada se radi o regionu, vrlo ozbiljno razmatramo dalje korake kada se radi o ažuriranju liste. Tu ne smijemo zaboraviti potencijalne brojeve ljudi koji bi došli u Crnu Goru i o tome se mora voditi računa. Razmatramo otvaranje granica i uslove pod kojima se granice mogu otvoriti na način koji će minimizirati epidemiološki rizik po građane Crne Gore", rekao je on.

Begić
Begićfoto: PR Centar

Begić je kazao da je poštovanje mjera jako bitno i da je za sve zdravstvene ustanove i pacijente to propisano.

"Postoje kategorije pacijenata kojima maska smeta, koji ne mogu da je nose, kod kojih izaziva paničan strah. Mora se raditi individualna evaluaciaj potencijalne koristi nošenja maske i procjena štete ne nošenja maske u bolničkom okruženju. Bolnice u slučaju epidemije ilio pandemije nisu najbezbjednija mjesta. Oacijentikoji nisu tu zbog Kovida su u većem riziku da se inficiraju u bolnici, apelujem na njih da se pridržavaju mjera", kazao je on.

Begić je o slučaju jedne pacijentkinje rekao da ono što se vidi na terenu i u praksi u dosta slučajeva se sukobljava sa onim što je epidemiolozima poznato o virusu.

Begić je rekao da se oporavljenom osobom smatra osoba koja najmanje tri dana nema simptome i nije uzimala nikakvu terapiju, pri čemu je ista ta osoba morala da provede najmanje dvije sedmice u izolaciji.

Dodao je na nijedna laboratorije nije izolovala nijedan živ i potentan virus kod osobe koja je ispunjavala uslove oporavka, nakon tog perioda, kod osoba koje nemaju simptome.

"PCR je kod određenih osoba bio je pozitivan pet do šest nedjelja, to su djelovi genoma virusa", naveo je Begić.

Kavarić je kazao da je u toku nabavka i najraniji rok kada bi PCR mašina mogla da stigne u Crnu Goru je kraj septembra do Nove godine.

Begić je rekao da ima poslodavaca koji bespotrebno svojim zaposlenim postavljaju kao uslov negativan PCR test za povratak na posao.

"Niko ne smije da uslovljava oporavljenu uslovu povratkom na posao sa negativnim PCR testom. Kod takvih osoba će PCR najvjerovatnije biti pozitivan, ali to ne znači da osoba ima virus, već djelove genoma virusa koje otkriva PCR", rekao je Begić.

Konferenciju možete pratiti uživo na Portalu i Televiziji "Vijesti".

Bonus video: