Počela naplata parkinga u centru Pljevalja

Direktor gradskog komunalnog preduzeća “Čistoća” Saša Ječmenica kazao je da razvoj usluga parking servisa s elektronskom opremom doprinosi efikasnijem pružanju usluge parkiranja

4263 pregleda 5 komentar(a)
Parking iza Ekspres restorana u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan
Parking iza Ekspres restorana u Pljevljima, Foto: Goran Malidžan

Opštinsko preduzeće “Čistoća” počelo je juče naplatu usluge parkiranja na parkingu iza zgrade nekadašnjeg Ekspres restorana, u centru Pljevalja.

U narednih desetak dana parking će početi da se naplaćuje u više ulica i parkirališta u gradu. Kapacitet parkirališta opremljenog elektronskom kontrolom i naplatom parkiranja je 78 parking mjesta.

Za svaki započeti sat parkiranja vozači će plaćati 40 centi, s tim što su predviđene povoljnosti za kupovinu mjesečnih karata za građane, a posebnu povoljnost će imati stanari okolnih zgrada.

Direktor gradskog komunalnog preduzeća “Čistoća” Saša Ječmenica kazao je da razvoj usluga parking servisa s elektronskom opremom doprinosi efikasnijem pružanju usluge parkiranja.

“‘Čistoća’ je krajem prošle godine preuzela još jednu komunalnu djelatnost iz oblasti pružanja parking usluga, gdje smo zajedno s Opštinom Pljevlja usaglasili potrebu podizanja kvaliteta usluge na tom polju. Ranije smo izvršili anketu korisnika parking usluga stanara iz užeg gradskog jezgra i na osnovu komunikacije s njima utvrdili da s nestrpljenjem očekuju da ta oblast komunalnih djelatnosti bude uređena. Kao što smo i obećali građanima, upravo današnjim puštanjem u rad ovog parking servisa, uspjeli smo da na inovativan način korisnicima ispunimo potrebe. Nadam se da ćemo u narednom periodu poboljšati kvalitet usluga, ne samo parking servisa, već da ćemo sprovesti sve one inovacije u ovoj oblasti koje smo obećali, a koje predstavljaju bolji i kvalitetniji život savremenog čovjeka”, kazao je Ječmenica.

Podsjetio je da to preduzeće raspolaže s 335 parking mjesta, od kojih su 204 pokrivena sistemom zatvorenih parkinga.

Građani tu uslugu mogu platiti putem sms-a, trafik karti, plaćanjem kod operatera, a stanari prve gradske zone moći će da kupe povlašćene pretplatne karte po cijeni od osam eura. Cijena mjesečne karte za ostale građane je 12 eura.

U narednih nekoliko dana očekuje se početak rada i parkinga iza nekadašnje prodavnice Borovo sa 60 mjesta.

U opremanje ova dva parkirališta izdvojeno je 85.000 eura.

Trenutno se parking naplaćuje jedino u podzemnoj garaži ispod Trga 13. jul u centru grada. Za svaki započeti sat parkinga u jedinoj podzemnoj garaži u gradu, korisnici odnedavno plaćaju 50 centi umjesto 30 koliko je do skoro naplaćivan parking.

Osim u podzemnoj garaži, parking će se uskoro početi naplaćivati u Ulici kralja Petra I u dijelu kraka ulice prema Rudničkoj upravi i pristupnoj saobraćajnici zgradama iznad JU “Zračak nade”, gdje ima 13 parking mjesta, isto koliko i u Ulici Zekerijaha Ćinare kod Doma kulture. U Ulici Miloša Kneževića parking će se naplaćivati za 11 parking mjesta, Boška Buhe pet i Sava Dimitrijevića, ispred Milet bašte 12 parking mjesta.

U ulici Glasinačkoj, iza zgrade Trepča, označeno je šest parking mjesta za naplatu parkinga u Ulici Skerlićevoj, naspram magacinskih prostorija Hotela Pljevlja devet, kod Atlas banke šest.

Nakon što se riješi problem parkiranja stanara okolnih zgrada, usluga parkiranja počeće i da se naplaćuje i u Ulici Mila Peruničića, pored rijeke Breznice.

Na području Opštine Pljevlja registrovano je oko 7.130 vozila, a u preduzeću “Čistoća” očekuju da će godišnje od naplate parkinga prihodovati oko 140.000 eura.

Bonus video: