Politička blokada, pa vratolomija za isplatu plata

Sekretar za finansije Budve kaže da je deblokada računa najbolje rješenje za isplatu zarada

25525 pregleda 61 reakcija 37 komentar(a)
Zaposleni u Opštini Budva nijesu dobili tri zarade: Sa jučerašnjeg protesta radnika, Foto: Vuk Lajović
Zaposleni u Opštini Budva nijesu dobili tri zarade: Sa jučerašnjeg protesta radnika, Foto: Vuk Lajović

Obećanje premijera Duška Markovića da će zaposlenima biti isplaćene dvije, odnosno tri zaostale zarade u budvanskoj lokalnoj administraciji, javnim ustanovama i lokalnim medijima, iz tekuće budžetske rezerve, nije moguća prema zakonskim propisima.

Sagovornici „Vijesti“ navode da je u trenutku kada Vlada blokira račun Opštine, a na kome se nalaze dva i po miliona eura, jedino rješenje „skidanje“ privremene mjere zabrane raspolaganja novcem, koju je donio Privredni sud. Vlada je krajem maja ove godine, pred spornu promjenu odborničke većine u Budvi, blokirala njen žiro-račun na 29,3 miliona eura. Toliko je krajem prošle godine iz državnog budžeta isplaćeno njemačko-austrijskoj kompaniji WTE/EVN po osnovu aktivirane garancije koju je država dala Opštini za kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. U procesu protiv kriminalne grupe bivšeg drugog čovjeka DPS-a Svetozara Marovića ovaj posao je označen kao koruptivan, a da je konačna cijena radova napumpavana. To je u istrazi priznao i bivši direktor ove firme koji je nakon toga otišao u Njemačku.

Marković nije precizirao na koji način bi novac bio uplaćivan. Zaposleni u Opštini i njenim ustanovama juče su protestovali ispred zgrade SO.

Aktuelni sekretar za finansije Petar Odžić (SDP) kaže da je njemu „kao sekretaru za finasnije, ali i sa ljudske strane, najbitnije da zaposleni dobiju zarade koje im po zakonu pripadaju”, ali da ovo nije način.

„Napominjem da nijesam učestvovao na prekjučerašnjem sastanku na kome se razmatrao ovaj gorući problem. Najbolje i jedino trajno rješenje u ovom momentu bilo bi da Privredni sud iz privremene mjere zabrane, izuzme bruto zarade prema zaposlenima. U suprotnom, dolazimo u situaciju da pored raspoloživih sredstava na glavnom računu Opštine, zarade isplaćujemo iz državne budžetske rezerve, uz nedefinisane procedure. Još jednom ponavljam, u ovom momentu je najvažnije isplatiti zarade, zbog zaposlenih ali i zbog bankarskog sektora koji potražuje anuitete od zaposlenih čije su zarade opterećene kreditima“, kazao je za Odžić.

On je apelovao da se mora rješavati uzrok, a ne posljedica problema.

„Moramo voditi računa o položaju zaposlenih, a imperativ je iznalaženje rješenja zasnovanih na zakonu“, naglasio je on.

Zakon o budžetu i fiskalnoj odgovornosti predviđa da se “za neplanirane i nedovoljno planirane izdatke tokom fiskalne godine koriste sredstva tekuće rezerve”, a u vladinom Pravilniku o bližim kriterijumima za korišćenje tekuće i stalne budžetske rezerve se precizira da se tekuća može koristiti za obezbjeđenje nedostajućih sredstva za finansiranje redovne djelatnosti vladinih potrošačkih jedinica, pomoć pravnim licima za finansiranje djelatnosti, pomoć fizičkim licima za liječenje, školovanje i poboljšanje materijalne situacije i za ostale namjene u skladu sa Zakonom.

Za nedostajuća sredstva jednoj budžetskoj jedinici, kako je navedeno, može najviše da se isplati pet odsto od ukupne tekuće rezerve. Opštine, međutim, nisu potrošačke jedinice državnog budžeta.

“Pomoć pravnim licima za finansiranje djelatnosti” odnosi se na hitnu podršku za rad djelatnosti od javnog interesa. Kod “ostalih namjena” piše da je pomoć koja se “može koristiti u visini do pet najnižih cijena rada”, što je oko 275 eura ali se ne može regulisati kao isplata zarade.

Budžetom za ovu godinu tekuća rezerva je bila predviđena na 20 miliona eura, ali je rebalansom u junu ta stavka povećana na 131 milion eura što je rekordan iznos.

Radnici i građani taoci DPS brljotina iz prošlosti

Bivši gradonačelnik Dragan Krapović (Demokrate) kazao je da je predlog Markovića da se plate isplate iz državne rezerve a da se naknadno definiše odnos između države i Opštine Budva po pitanju blokade računa, po gluposti prevazišao onaj od Nikole Divanovića (predsjednika Opštine) da komercijalne banke direktno uplate plate radnicima.

„Već mjesecima javno pozivam da se ta protivzakonita i nepoštena privremena mjera Privrednog suda ukloni, ali svi u Vladi ćute. Samozvani i takozvani predsjednik Opštine već danima ‘razmatra sve opcije’, dakle sve može, ali ne znamo šta ćemo. Kako ste zamislili vi to, gospodo? Šta bi novac iz banaka ili iz tekuće rezerve radio na blokiranim računima Opštine Budva? Zašto bi se uopšte Opština Budva zaduživala, kad ima novac za plate na računu? Već sam javno objasnio koliko je dug proceduralan put do zakonitog zaduženja, ali vama je lako to jer DPS ne mari za zakone”, kazao je Krapović navodeći da je ružno da građani i radnici Opštine Budva budu taoci brljotina DPS-a iz prošlosti i populističkih predizbornih kombinatorika.

Bonus video: