Ekolozi uništavali ambroziju

Podsjetio je da ambrozija pored alergija izaziva štete usjevima i da je njeno suzbijanje potrebno vršiti prije sezone cvjetanja tj. oslobađanja polena

3551 pregleda 3 komentar(a)
Sa ackije uklanjanja ambrozije, Foto: Svetlana Mandić
Sa ackije uklanjanja ambrozije, Foto: Svetlana Mandić

Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) i ove godine organizovalo je akciju uklanjanja ambrozije duž obilaznice Brlja-Duklo, kako bi spriječili širenje te korovske biljke. Pored ekologa, u akciji su učestvovali i predstavnici Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine i članovi NVO „Zeleni centar“.

„Već drugu godinu uklanjamo ambroziju sa ovog terena, a da radimo dobar posao pokazuje i to da je ove godine ima mnogo manje nego prošle. Njenim uklanjanjem spriječićemo cvjetanje i raznošenje polena sa ovog dijela na samo jezgro grada“, kazao je Miodrag Karadžić, predsjednik DMEN-a.

Podsjetio je da ambrozija pored alergija izaziva štete usjevima i da je njeno suzbijanje potrebno vršiti prije sezone cvjetanja tj. oslobađanja polena.

„Jedna veća stabljika može da ima i po deset miliona polenovih zrna. Taj polen se uz pomoć vjetra može prenositi i do 300 kilometara udaljenosti“, kazao je Karadžić.

Pored uklanjanja ambrozije, ekolozi sprovode i edukaciju lokalnog stanovništva, tako da su već ostvarili kontakte sa pojedinim mjesnim zajednicama.

„Želimo da stanovništvo bolje upoznamo sa ovom korovskom biljkom, ali i da saznamo koji su to lokaliteti u Nikšiću gdje još ima ambrozije i gdje bi se mogle sprovesti akcije uklanjanja. Za sada imamo povratnu informaciju iz MZ Župa da tamo postoje značajne količine ambrozije pored puta i da je, nažalost, prisutna i u nekim djelovima gdje su usjevi“, kazao je Karadžić.

Akcija je dio projekta „Kampanja za suzbijanje ambrozije“, koji je finansijski podržan od Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kroz konkurs za NVO u oblasti „Uništavanje korovske biljke ambrozije i edukacija stanovništva o štetnosti ambrozije“.

Bonus video: