Ko će da čuva naše rijeke?

Đukić predlaže da se u Kolašinu osnuje javno preduzeće čija bi djelatnost bila ribolov, njegova zaštita, unapređenje i promocija

19791 pregleda 29 reakcija 6 komentar(a)
Sportski ribolov na Tari (ilustracija), Foto: Arhiva
Sportski ribolov na Tari (ilustracija), Foto: Arhiva

Predsjednik Skupštine opštine (SO) Kolašin Milan Đukić, najavio je da će predložiti Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i Opštini Kolašin - osnivanje privrednog društva čija bi djelatnost bila ribolov, njegova zaštita, unapređenje i promocija. Naime, ministarstvo ove godine nije dodijelilo koncesiju za upravljanje i kontrolu nad vodama Tare, Morače i njihovih pritoka. Zbog toga je, kazao je Đukić “Vijestima”, trenutno stanje, kada je riječ o zaštiti ribljeg fonda u kolašinskim vodama, neodrživo i katastrofalno.

Predsjednik SO tvrdi “da je potrebna hitna reakcija nadležnih organa kako bi se ta ‘ekološka nepogoda’ zaustavila dok još nije kasno”.

“Oko 150 km vodotokova Tare, Morače i njihovih pritoka sada niko ne čuva i štiti od nezakonitog izlova i uništavanja ribljeg fonda - jednog od najvećih bogatstava opštine Kolašin i Crne Gore. Svakodnevno dobijam informacije od ljubitelja prirode i građana naših mjesnih zajednica (MZ) da se na tim vodotocima ljetos bjesomučno i nekontrolisano izlovljavaju stotine kilograma ribe uz pomoć struje, dinamita, mreža i ostalih nedozvoljenih sredstava. Čak su primijećeni krivolovci koji dolaze iz Podgorice i drugih opština i uništavaju riblji fond kolašinskih rijeka”, objašnjava Đukić.

Prema njegovim riječima, evidentan je i trenutni nedostatak kapaciteta na lokalnom nivou za sprovođenje kvalitetnog upravljanja i zaštite.

Kaže da Zakon o slatkovodnom ribarstvu daje mogućnost da se to stanje značajno unaprijedi.

“U posljednjih nekoliko godina Ministarstvo poljoprivrede je postavilo zakonski okvir za slatkovodno ribarstvo i veoma aktivno promovisalo mehanizme kontrole i borbe protiv nelegalnog ribolova Konkretno, članovi 5, 6 i 7 tog zakona, daju mogućnost da SO Kolašin bude osnivač privrednog društva koje će upravljati ribljim fondom. Održivost takvog privrednog društva ne bi bila vezene za finansije osnivača, već za bogatstvo i potencijal ribljeg fonda koji treba da se koristi isključivo u turističke i sportsko–rekreativne svrhe. Poznato je koliko su takva društva finansijski uspješna u BiH, Sloveniji...”, objašnjava on.

Garancija za uspjeh takvog projekta, kaže Đukić, postoji i u sportsko-ribolovnim društvima u Kolašinu.

No, “njihova posvećenost, energija i entuzijazam u dosadašnjim pokušajima da zaštite kolašinske vode”, tvrdi, treba da imaju snažnu institucionalnu podršku i okvir osnivanjem privrednog društva.

“Zato ću lično Ministarstvu poljoprivrede i Opštini Kolašin predložiti osnivanje privrednog društva čija bi djelatnost bila ribolov, njegova zaštita, unapređenje i promocija. Samo zajedničkim snagama, Opština Kolašin i ribolovci mogu uspješno da sačuvaju i unaprijede sadašnje stanje koje je neodrživo”, rekao je predsjednik SO.

Vrhovni sud poništio rješenje Ministarstva poljoprivrede

Vrhovni sud proljetos je poništio rješenje kojim je Ministarstvo poljoprivrede prije dvije godine ponovo dodijelilo upravljanje ribljim fondom na području kolašinske opštne Sportsko-ribolovnom klubu (SRK) “Tara i Morača”.

Ta presuda je donesena, nakon što je Sportski flaj fišing klub (SFFK) “Maniro”, koji je ranije gazdovao kolašinskim vodama, osporio rješenje resornog ministarstva, tvrdeći da je nezakonito.

Na ponovljenom konkursu Ministarstva niko nije zadovoljio uslove, neophodne za gazdovanje kolašinskim vodama, pa sada na kolašinskim rijekama nema ribočuvarske službe.

Bonus video: