Poruka mještana Kraljskih Bara: Nijedan pedalj i nijednu kap vode nećemo dati

Predsjednik MZ Kraljske Bare Milovan Labović ponovio je da je većina mještana odlučna u namjeri da spriječe dalje radove

19635 pregleda 102 reakcija 16 komentar(a)
Sa okupljanja protiv gradnje mHE, Foto: Dragana Šćepanović
Sa okupljanja protiv gradnje mHE, Foto: Dragana Šćepanović

Nijedan pedalj, nijednu kap vode nećemo dati – poručili su mještani kolašinskog sela Kraljske Bare sa još jednog okupljanja protiv gradnje malih hidrelektrana (mHE) na vodotocima Ljubaštica, Crnja i Čestogaz. Na tim rječicama koncesiju za gradnju mHE dobila je firma „Dekar Energy“. Smjenjujući se na stražama, mještani od sredine jula sprječavaju nastavak radova.

Predsjednik MZ Kraljske Bare Milovan Labović ponovio je da je većina mještana odlučna u namjeri da spriječe dalje radove. On je još jednom, u ime svojih komšija, zatražio da Vlada raskine koncesione ugovore sa investitorom, ali i da teren vrati u prvobitno stanje.

Prema njegovim riječima, 23 porodice, u kojima je 78 punoljetnih mještana, izričito su protiv nastavka gradnje i „direktno su ugroženi tim projektima.“

Mještani Kraljskih Bara, kazao je Vladimir Novović, imaju razloga da sumnjaju da je, u vezi sa tim projektima, „neko obmanuo državu“. On je podsjetio da su cijevi, u koje investitor namjerava da stavi vodu rijeka tog kraja, a koje su već na terenu znatno većeg prečnika od onih koje su predviđene eleboratom, na koji je Vlada dala saglasnost. Zbog toga, tvrdi on, mještani imaju pravo i da sumnjaju „da neko i želi da potkrada državu“.

Novović je kazao i da je na mjestu planirane gradnje juče u nanajvljenu posjetu stigla i ministarska ekonomije Dragica Sekulić.

„Vidjela je šta se čini na terenu i šta investitor planira da uradi. ...Ministarka je bila zatečena, prije svega količinom vode koja se nalazi u ovim koritima... Od nje smo dobili uvjeravanje da će radovi biti obustavljeni dok se ne pogleda sva dokumentacija“, kazao je Novović.

Sa mještanima su ovog puta bili predsjednik Opštine Milosav Bulatović i potpredsjednik Danilo Medenica, koji je na čelu Savjeta Parka prirode Komovi. Sve tri mHE nalaze se u okviru tog zaštićenog područja.

Medenica je kazao da je, nakon onoga što je vidio na terenu, „još uvjereniji da je Savjet prošle sedmice postupio pravilno, kada je odlučio da od Vlade zatražio raskid koncesionih ugovora“.

„Vlada je tokom u tokom minule godine donijela odluku o ukidanju koncesija i raskidu koncesija sa više koncesionara na teritoriji Crne Gore. Činejnica da je ovo zaštićeno područje i da su ovo jedini vototoci na području Komova koji još nijesu stavljeni u cijevi, daje nam za pravo i još više razloga da traživo da Vlada raskine ugovor... Dijelim sa vama očekivanje da će Vlada to i učiniti“, kazao je Medenica.

Budući razvoj Parka prirode Komovi, kazao je on, može da se ostvaruje kroz razvojne i održive projekte. Medenica je rekao i da ono što je vidio na terenu „ne bi mogao nazvati razvojnim projektom“.

Prvi koncesioni ugovor koji je investitor dobio kao i prva građevinska dozvola, smatra Medenica, bili su u skladu sa zakonom i važećim planskim dokumentima i procedurama.

„Da li je tokom proteklih 10 godina došlo do kršenja procedura i na kakav način to će neko drugi da utvrdi i dokaže... Predsjednik Bulatović i ja smo ovdje da potvrdimo osnovni princip - da svaki čovjek ima pravo na pristup zdravoj životnoj sredini... Uvjeravam vas da ćemo da istrajemo i da će naš stav ostati isti. Na Vladi je da donese odluku", kazao je Medenica.

Bulatović smatra da je i posjeta ministarke Sekulić pokazatelj da „Vlada odgovorno prijstupa rješavanju problema mještana Kraljskih Bara. On je uvjeren da su sada sazreli uslovi da se taj problem i riješi.

„Ovo pitanje nije u nadležnosti Opštine i za vrijeme moga mandata lokalna uprava nije izdala nijedan „papir“, koji je značio odobrenje za izgradnju mHE... Smatram da je sada postoje element da se problem riješi. Siguran sam da će to narednih dana biti riješeno na zadovoljstvo ljudi koji ovdje žive", kazao je Bulatović.

Na pitanje pojedinih mještana da kaže konkretno da li ih podržava, predsjednik Opštine odgovorio je pitanjem „A šta vama znači moj dolazak ovdje?“

Bonus video: