Planiraju da grade vrtić u kompleksu hrama u Budvi

Do sada nikada u javnim istupima crkvenih starješina nije objavljivana namjera za gradnju obdaništa u kompleksu koji je planiran na crkvenoj zemlji između Crkve Sveta Petka i budućeg centra HD “Laković”

35860 pregleda 9 komentar(a)

Mitropolija crnogorsko-primorska u okviru kompleksa Hrama Svetog apostola i jevanđeliste Marka, za koji nije dobila zeleno svjetlo opštinske administracije, a namjerava da gradi na mjestu sadašnje gradske kapele, na crkvenoj zemlji između Crkve Sveta Petka i budućeg poslovno- trgovačkog centra HD “Laković” (HDL), planirala je da izgradi vrtić, prvi u okviru nekog pravoslavnog hrama u Crnoj Gori.

To se navodi u idejnom rješenju u koje su “Vijesti” imale uvid.

Saglasnost na idejno rješenje budućeg kompleksa hrama sa pratećim objektima, glavni gradski arhitekta nije dao, jer je potrebno da se uradi urbanistički projekat, kako je to predvidio Detaljni urbanistički plan “Potkošljun“.

“Kako urbanistički projekat za kompleks pravoslavnog sabornog hrama nikada nije izrađen, to glavni gradski arhitekta nema na raspolaganju planski dokument koji sadrži smjernice za odlučivanje”, navodi se u rješenju o odbijanju zatjeva Mitropolije.

Do sada, međutim, nikada u javnim istupima crkvenih starješina nije objavljivana namjera da se u Budvi napravi i vrtić.

“S obzirom na raspoloživu površinu planiranih objekata, kao funkcionalne cjeline mogu se definisati: hram, pomoćni objekat - palionica svijeća sa suvenirnicom i vrtić ‘Heruvim’ (faza 2)“, navodi se u idjenom rješenju. Kako se ističe, saborni hram bi bio kapaciteta 500 do 700 ljudi i centralno dominantna građevina u sklopu duhovno-sakralnog kompleksa kod postojećeg Hrama Svete Petke, krstionice Svetog Jovana i parohijskog doma. Hram ima dužinu 31,65, širinu 26,8 metara, a ukupna visina hrama od platoa do vrha krsta kupole je 24,48 metara.

“Objekat hrama osmišljen je kao trobrodna bazilika po ugledu na ranohrišćanske bazilike poput kojih osnova ima formu upisanog krsta“, navodi se u idejnom rješenju.

Prethodna gradska uprava predvođena Markom Batom Carevićem davala je podršku Mitropoliji da započne gradnju hrama, te da će Opština sa svoje strane sa crkvene zemlje ukloniti gradsku kapelu i premjestiti je stotinjak metara dalje u okvire groblja.

Na odluku Mitropolije da u Budvi gradi veliki saborni hram svakako je uticao i poslovni aranžman Mitropolije sa HD “Lakovićem”, jer je susjednu crkvenu parcelu, ustupila u dvodecenijski zakup trgovačkom lancu, koji je već ugrubo završio jednospratni poslovno-trgovački centar.

Mitropolit Amfilohije je još u martu prošle godine “Vijestima“ najavio izgradnju hrama, upravo u vrijeme kada je od gradske vlasti imao punu podršku.

“Ako Bog da, gradićemo hram apostola Marka, to sada i od vas Budvana zavisi. I treba da se sagradi, jer je to najstariji hram koji je bio. Vrijeme je da se taj hram obnovi. Ako hoćemo da osveštamo i grb Crne Gore na pravi način, onda treba da gradimo i hram Svetog apostola Marka“, kazao je tada mitropolit.

Prema njegovim riječima, hram će biti ukras Budve.

Služba glavnog gradskog arhitekte prošle godine dala je saglasnost na idejno rješenje poslovno trgovačkog kompleksa HD “Laković”. Idejnim rješenjem predviđene su dvije faze - jedna koja podrzumijeva gradnju jednospratnog poslovno-trgovačkog centra i druga faza predviđa gradnju II, III, IV i V sprata sa ukupno 59 stanova.

Ukupna površina crkvene zemlje, na kojoj će biti izgrađen hram, ali i supermarket je 4.518 kvadrata.

Opština Budva zaključila je prije godinu i po ugovor o izmirivanju komunalija sa Mitropolijom i trgovačkim lancem HDL, koji su kešom platili 414.000 eura na ime gradnje prve faze.

Kako stoji u ugovoru, riječ je o prvoj fazi, kojom je predviđena gradnja objekta sa prizemljem i prvim spratom, što je ukupno 2.970 kvadrata bruto građevinske površine, dok će u podrumu biti smještene garaže i tehničke prostorije ukupne površine 2.134 kvadrata.

Crnogorska i Džaković digli ruke da HDL kupi opštinsku zemlju

Da bi HDL mogao da izgradi supermarket bilo je potrebno kompletiranje parcele, pa je početkom novembra 2018. Skupština opštine, tijesnom odborničkom većinom dala zeleno svjetlo lancu supermarketa da im se za 154 hiljada eura proda 483 kvadrata opštinske zemlje.

Za zeleno svjetlo da se gradi supermarket glasalo je deset odbornika vladajuće koalicije i to šest iz redova DF, tri iz Crnogorske, SNP, i nezavisnni odbornik Stevan Džaković. Protiv je bilo devet odbornika - sedam Demokrata, nezavisna odbornica Dragana Vujović i odbornica URA Božena Jelušić. Bukvalno je glas jednog odbornika prevagnuo da se HDL proda opštinska zemlja.

Bonus video: