Kolektor u Herceg Novom u završnoj fazi

Radovi na sekundarnoj kanalizaciji i priključcima na primarni kolektor na hercegnovskoj rivijeri od Baošića do Kumbora, trebalo bi da budu finiširani do početka Praznika mimoze
289 pregleda 2 komentar(a)
Danijela Đurović, Foto: Slavica Kosić
Danijela Đurović, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.01.2018. 14:30h

Građevinski radovi na primarnom kolektoru u hercegnovskoj opštini su završeni, preostao je dio na mašinskim i elektro djelovima, kazala je na konferenciji za novinare potpredsjednica opštine Danijela Đurović objašnjavajući da su testiranja sistema pri kraju.

Predstavnici lokalne uprave sastaće se u petak aa izvođačem radova, turskom firmom Ćeltikćoglu i, kako je najavila Đurović, insistirati na angažovanju dodatnih ekipa kako bi se projekat priveo kraju. Ona je kazala da će cijeli projekat biti završen do kraja aprila.

Radovi na sekundarnoj kanalizaciji i priključcima na primarni kolektor na hercegnovskoj rivijeri od Baošića do Kumbora, trebalo bi da budu finiširani do početka Praznika mimoze, a površine koje su devastirane zbog gradnje kolektora, biće vraćene u prvobitno stanje, kazala je Đurović.

Ona je najavila i da će u ponedjeljak početi popločavanje hercegnovskog šetališta od Forte mare do hotela Plaža, jer su stare ploče uništene kada su kroz trup šetališta postavljane cijevi za kanalizaciju. Radovi su povjereni albanskoj firmi Frali.

Đurović je za četvrtak najavila razgovore sa predstavnicima kompanije MAS gintaš, izvođačem radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Meljinama, uz uvjerenje da će postići dogovor, koji podrazumijeva da ta turska kompanija izmiri dugove i nastavi radove.

Podsjećamo da je Opština Herceg Novi "zbog neslovnetnosti, isticanja bankarske garancije i nedovoljnog angažovanja izvođača na završetku radova", pokrenula raskid ugovora sa firmom Mas gintaš.

"Ovo je međunarodni FIDIC ugovor gdje procedura podrazumjeva određeno pregovaranje i konsultacije svih uključenih strana na ugovoru", pojasnila je ranije Đurović i navela da su dobili produženje bankarske garancije nakon najave raskida ugovora.

Projekat, čija je ukupna vrijednost preko 31 milion eura, podrazumijeva izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže duge 33 kilometra, 11 pumpnih postrojenja, podmorski ispust i fabriku za preradu otpadnih voda u Meljinama.

Izvođači radova su turska kompanije kompanije Ćeltikćoglu i Mas gintaš. Vlada je po osnovu ugovora o poravnanju sa Njemačkom obezbijedila 4,2 miliona, Opština Herceg Novi 3,5, a 19,4 miliona eura obezbijeđen je iz kredita i donacije KFW banke.

Radovi na projektu počeli su u jesen 2012. godine, a prema prvobitnim ugovorom bilo je predviđeno da budu završeni 14. februara 2014 godine.

Nova vlast u Herceg Novom ranije je najavila da će pokrenuti pitanje odgovornosti zašto je došlo do tolikog kašnjenja.

Bonus video: