Kalezić: Verbalno sam napadnut na ulici; Ministarstvo: Prijaviti policiji nacionalističke i homofobne napade

"Razmišljao sam o tome da li da objavim ovo ili ne i odlučio da ipak objavim jer oni koji preuzimaju političku odgovornost za ovu zemlju moraju preuzeti odgovornost za to da se svi osjećamo bezbjedno i jednako i da se poštuju zakoni i vladavina prava i da jednakost podrazumijeva jednakost svih, ne samo dijela ljudi", napisao je Kalezić

14998 pregleda 58 reakcija 33 komentar(a)
Danijel Kalezić, Foto: PR Centar
Danijel Kalezić, Foto: PR Centar

Predsjednik Upravnog odbora NVO Queer Montenegor Danijel Kalezić napisao je na svom Facebook profilu da je sinoć napadnut u Podgorici.

"Nakon šest godina sinoć sam doživio prvi put verbalni napad na ulici. Psovalo me je desetak slavljenika i nazivala "crnogorskim pederom" u blizini glavne autobuske stanice u Podgorici. Mirno sam reagovao i izbjegao teži incident. To mi se od 2014. godine nije dogodilo. Razmišljao sam o tome da li da objavim ovo ili ne i odlučio da ipak objavim jer oni koji preuzimaju političku odgovornost za ovu zemlju moraju preuzeti odgovornost za to da se svi osjećamo bezbjedno i jednako i da se poštuju zakoni i vladavina prava i da jednakost podrazumijeva jednakost svih, ne samo dijela ljudi", napisao je Kalezić.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava danas je osudilo, kako su naveli, sve češće i izraženije primjere netrpeljivosti prema pripadnicima manjinskih naroda i drugih društveno marginalizovanih grupa.

"Proteklih dana sve se češće registruju primjeri napada na imovinu i lični integritet pojedinica samo zbog njihovog poznatog ili pretpostavljenog manjinskog identiteta. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava apeluje na građane koji, na bilo koji način, učestvuju u proslavi određenih izbornih rezultata da to čine na civilizovan i prihvatljiv način, bez provokacija, uvreda i demonstracije nadmoći i sile prema drugima", navodi se u saopštenju.

Pozvali su građane koji su žrtve nacionalnističkih i homofobnih napada, bilo na ulici ili na društvenim mrežama, da policiji prijave svaki primjer ugrožovanja sigurnosti i uznemiravanja.

Bonus video: