Perović o slučaju porodice Đurišić: Svi kršili mjere NKT-a tokom hapšenja

Perović je instituciji na čije je čelu Veselin Veljović preporučila da obezbijedi uslove da službenici dosljedno poštuju donešene mjere NKT-a, a posebno kada se radi o prilikama u kojima primjenjuju ovlašćenja prema građanima, dok god su one na snazi. Preporučila je i da se u najvećoj mogućoj mjeri UP obezbijedi da lišavanje slobode lica ženskog pola sprovode službenice, odnosno osobe istog pola

20141 pregleda 54 reakcija 0 komentar(a)
Porodica se spori sa Glavnim gradom oko zemljišta na Zabjelu, Foto: Boris Pejović
Porodica se spori sa Glavnim gradom oko zemljišta na Zabjelu, Foto: Boris Pejović

Službenici Uprave policije (UP) nisu poštovali mjere Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) donijete u cilju sprečavanja širenja koronavirusa prilikom lišavanja slobode sedam članova jedne podgoričke porodice, stoji u mišljenju zamjenice zaštitnika ljudskih prava i sloboda Zdenke Perović.

“Nesporno je da službenici Centra bezbjednosti Podgorica nijesu nosili zaštitne maske, a da su kao predstavnici UP - koja je zadužena za kontrolu i sprovođenja mjera NKT-a - bili u obavezi da poštuju propisane mjere, kako zbog njihovog zdravlja, tako i zdravlja građana sa kojima mogu doći u kontakt, prilikom vršenja službenih radnji,” navodi se u mišljenju.

Dodaje se da to nisu uradili ni članovi porodice na koje se odnosi slučaj.

“Koje su po osnovu iste propisane zaštitne mjere nadležnog državnog organa, bili u obavezi da nose, kako zbog zaštite sopstvenog zdravlja, tako i zdravlja građana”, navodi se u mišljenju.

Perović je instituciji na čije je čelu Veselin Veljović preporučila da obezbijedi uslove da službenici dosljedno poštuju donešene mjere NKT-a, a posebno kada se radi o prilikama u kojima primjenjuju ovlašćenja prema građanima, dok god su one na snazi. Preporučila je i da se u najvećoj mogućoj mjeri UP obezbijedi da lišavanje slobode lica ženskog pola sprovode službenice, odnosno osobe istog pola.

Ovaj slučaj odnosi se na porodicu Vanje Đurišića, koji se sa Glavnim gradom spori vezano za vlasništvo nad zemljištem u podgoričkom naselju Zabjelo.

On je podnio pritužbu u kojoj stoji da je 21. marta policija brutalno postupala prema njemu i njegovoj porodici, da prilikom lišavanja slobode ni jedan od policijskih službenika nije slijedio uputstva NKT-a koja se tiču nošenja maski i držanja distance od dva metra, kao i da su muški službenici seksualno uznemiravali ženske članove porodice tako što su ih čupali, hvatali za ruke i struk. Uz pritužbu su dostavili video CD sa četiri video-zapisa, koje je snimila jedna od članica porodice Đurišić.

Kancelarija zaštitnika utvrdila je da su tog jutra oko 5.30h službenici „Čistoće“ došli da očiste javnu površinu u ulici, ali da su ih članovi porodice ometali u vršenju službene radnje pa je Komunalna policija pozvana da asistira. Kako ni Komunalna policija nije uspjela u tome, pozvana je policija - službenici Centra bezbjednosti Podgorica.

Perović navodi da su podnosioci pritužbe upozoreni na zakonit način i pozvani da se raziđu, što oni nisu poštovali, pa su potom policijski službenici zbog narušavanja javnog reda i mira lišili slobode Đurišića bez upotrebe sredstava prinude.

Takođe se navodi da su nakon neuspjelog pokušaja da očiste javnu površinu u ranim jutarnjim časovima, službenici “Čistoće” opet došli u 10.00h ali da su ih u poslu ometali ostali članovi porodice, zbog čega je opet pozvana Komunalna policija, a zatim i službenici CB-a Podgorica.

Oni su, navodi se u utvrđenim činjenicama, okupljenima izdali više upozorenja i naređenja da se udalje sa navedene lokacije, da su članice pružale aktivni otpor tokom asistencije policijskih službenika i da je primijenjenja fizička sila (blaži vid sredstava prinude) kako bi se lišile sobode zbog ugrožavanja javnog reda i mira, ali da ne postoje medicinska dokumentacija o eventualno nanešenim povredama članovima porodice, kao ni da se na priloženim snimcima ne uočavaju akti i ne čuju riječi policijskih službenika koji bi se mogli okarakterisati kao seksualno uznemiravanje.

Takođe utvrđuje se da “policijski službenici tokom lišavanja slobode nijesu nosili zaštitne maske kao propisanu zaštitnu mjeru od strane nadležnog državnog organa, u uslovima epidemije. Da ni podnosioci pritužbe takođe poštovali ovu obaveznu zaštitnu mjeru i nijesu nosili zaštitne maske”, primjećuje Perović, navodeći da su samo službenici “Čistoće“ poštovali propisane mjere i nosili su maske i rukavice.

Bonus video: