Delegati Skupštine ljekarske komore optužili Mugošu da je zarobio tu instituciju

Delegati Skupštine upozoravaju na nepravilnosti u radu tog udruženja, predsjednik Aleksandar Mugoša odbacuje te tvrdnje

34463 pregleda 65 reakcija 22 komentar(a)
Zašto delegati ne dobijaju uvid u zapisnike i listinge glasanja sa elektronskih sjednica: Cerovićeva i Mugoša (arhiva), Foto: Boris Pejović
Zašto delegati ne dobijaju uvid u zapisnike i listinge glasanja sa elektronskih sjednica: Cerovićeva i Mugoša (arhiva), Foto: Boris Pejović

Predsjednik Ljekarske komore (LJK) Aleksandar Mugoša sprovodi samovolju u tom strukovnom udruženju, a njegovi postupci navode na sumnju da želi da izvrši uticaj na predstojeći izbor delagata novog saziva Skupštine LJK.

To je “Vijestima” ispričalo više delegata Skupštine LJK.

Prema njihovim riječima, Pravilnik o izboru u organe LJK donesen je na netransparentan način, a u dokument nijesu uvrštene primjedbe delegata sa posljednje sjednice Skupštine održane u redovnim uslovima u februaru.

Delagati upozoravaju i na to da ne mogu doći ni do zapisnika i listinga glasanja sa elektronskih sjednica.

Tvrde i da, mimo svih pravila, predsjednik LJK poziva direktore i zadužuje ih da formiraju izborne komisije u zdravstvenim ustanovama kojima rukovode.

Predsjednik LJK Aleksandar Mugoša odbacuje ove tvrdnje i ističe da niko nije imao primjedbe na dokument.

Delegat u Skupštini Nebojša Gulić poručuje da je “Ljekarska komora zarobljena samovoljom jednog čovjeka”.

On je “Vijestima” kazao da je u toku proces izbora za novi saziv Skupštine LJK.

“Od 28. septembra do 28. oktobra zainteresovani kandidati mogu predavati svoje kandidature. U petak, 25. septembra, posljednjeg radnog dana pred početak ovog procesa, na sajtu LJK se nijesu mogli naći ni obrazac za prijavu, ali ni članovi izbornih komisija, kojima kandidaturu treba predati. Te informacije su se pojavile u ponedjeljak. Dešavalo se i da predsjednik LJK poziva direktore ustanova da formiraju izborne komisije”, kaže Gulić.

Svaka državna zdravstvena ustanova ima svoju izbornu komisiju i predstavlja zasebnu izbornu jedinicu.

Vrlo čudan izborni proces koji zbunjuje članstvo

Gulić upozorava da se cijeli proces sprovodi na “vrlo čudan način, sa ciljem da se zbuni članstvo”.

“Napominjem da smo na posljednjoj sjednici, prije epidemije koronavirusa raspravljali o novom Pravilniku i da ga tada nijesmo prihvatili. To je bilo u februaru. Od tada se nijesmo sastali, već su sjednice bile elektronske. Od kada su sjednice elektronske, iako smo tražili, nijesmo mogli dobiti nijedan zapisnik, ali ni listing glasanja. Netransparentno i autokratsko vođenje komore upućuje na sumnju da predsjednik želi da izbornim inženjeringom omogući sebi podobne delegate u Skupštini LJK”, poručio je Gulić.

I delegat Jovan Utješinović kazao je “Vijestima” da je Pravilnik izglasan na netransparentan način.

“Iako smo upozorili na desetine spornih tačaka, nacrt tog dokumenta je kozmetički izmijenjen i na elektrosnoj sjednici usvojen”, kazao je on. Ističe i da je i menadžment ustanove u kojoj je zaposlen obaviješten da treba da odredi tročlanu izbornu komisiju.

“Naravno da ovakve netransparentne radnje bude sumnju. Predsjednik LJK je kao tvrđava - sve radi sam, ne obavještava ni delegate ni članstvo”, poručio je Utješinović.

Da su pripreme za izborni proces neadekvatne smatra i potpredsjednica Skupštine LJK Žanka Cerović.

Ponovila je da je tokom februarske sjednice traženo mnogo korekcija Pravilnika, a da je tada odloženo usvajanje dokumenta.

Cerovićeva ističe da je Pravilnik usvojen tokom elektronske sjednice.

“Tražila sam, najprije mejlom, a onda i preko arhive komore zapisnike i listinge glasanja sa elektronskih sjednica, ali ih nisam dobila. Od generalnog sekretara komore sam dobila odgovor da to nije u njenoj nadležnosti. Napominjem da svi zapisnici sa sjednica moraju biti pohranjeni u arhivi komore. To je statutarna obaveza”, poručila je Cerović.

Mugoša: Direktori nemaju veze sa izborima

Predsjednik LJK Aleksandar Mugoša, pak, tvrdi da su se delegati sa tekstom Pravilnika, u formi nacrta, susreli prvi put prije deset mjeseci, u novembru 2019. “Tada je pokrenuta javna rasprava, koja je po Nacrtu i Predlogu pravilnika trajala više od dva mjeseca, tačnije 65 dana i članovi Skupštine imali su mogućnost da se izjasne. Niko, baš niko, nije imao niti jednu primjedbu, što bi za bilo koga, a samim tim i za mene bio znak, da je za taj Pravilnik u potpunosti prihvatljiv, odnosno da nijesu željeli bilo kakve promjene teksta Pravilnika”, kazao je Mugoša “Vijestima”.

Ističe da su se reakcije na tekst Pravilnika pojavile kasnije.

“Bez obzira na tako nekorektno ponašanje, sve što je grupa delegata predložila na samoj sjednici Skupštine LJK, a što je moglo biti uvršteno u tekst Pravilnika, uvršteno je, sve u želji da se izađe u susret volji delegata. Na kraju, delegati su glasali na Skupštini i usvojili Pravilnik sa predloženim izmjenama i dopunama. Nijesu se mogle unijeti izmjene koje nijesu imale smisla i nije se moglo dozvoliti da se procedura usvajanja Pravilnika, a samim tim i izbori za članove Skupštine LJK, odlažu u nedogled i na taj način opstruira rad institucije”, ističe Mugoša.

Navodi i da je čitav proces, od samog početka, u potpunosti bio transparentan: “Ispoštovana je u cjelosti procedura donošenja akta i načelo javnosti. Dodatno, delegatima Skupštine sve značajnije informacije proslijeđene su i putem mejla. Nije potrebno da budete delegat Skupštine LJK, niti je potrebno da budete ljekar, dovoljno je da kao odrasla osoba pristupite internet stranici Komore i vidite da su sve informacije vezano za izbore dostupne, jasne i precizne. Smatram da ovo treba da bude primjer kako se poštuje procedura donošenja akta i transparentnost u radu”.

Mugoša dodaje i da je, prema Pravilniku o izboru u organe LJK, Izvršni odbor, organ čijim radom rukovodi predsjednik, bira članove izbornih komisija u svim javnim zdravstvenim ustanovama i tri člana izborne komisije za ljekare zaposlene u privatnim zdravstvenim ustanovama.

“Izvršni odbor je to i uradio i izabrao kolege koje su iskazale volju da pomognu LJK u organizaciji izbora za članove Skupštine i tokom samog dana glasanja. Tih kolega ima više od stotinu i ja sam im neizmjerno zahvalan, jer se bez njih izbori ne bi mogli održati. Direktori javnih zdravstvenih ustanova nemaju baš nikakve veze sa izborima u komori, izuzev kao eventualni kandidati za članove Skupštine i svakako glasači. Konstantnim pokušajima javnog plasiranja neistinitih informacija i poluinformacija, a jedan pametan čovjek je rekao „...svaka poluinformacija je veoma često apsolutna laž“, a grupa delegata pokušava da nanese štetu ugledu Ljekarske komore Crne Gore i ovo njihovo obraćanje medijima vidim kao samo još jedan pokušaj u tom nizu. Vjerovatno se vode idejom što više javno saopštenih neistina, teže je demantovati”, zaključio je doktor Mugoša.

On nije konkretno odgovorio na pitanje da li je tačno da zapisnici i listinzi glasanja nijesu dostavljeni kandidatima, i ukoliko jeste, zbog čega ta obaveza nije ispoštovana.

Bonus video: