Ministarstvo zdravlja: Obezbijeđen novac za lijek remdesivir za oboljele od korone sa težom slikom

''Na osnovu procjene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula Remdesivira na mjesečnom nivou. Imajući u vidu navedeno, za nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno je obezbijediti 110.400 eura (bez PDV-a)'', kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović

39931 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlada Crne Gore je uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) obezbijedila sredstva za lijek remdesivir, koji će se koristiti za liječenje građana Crne Gore koji su zaraženi koronavirusom, a imaju težu kliničku sliku, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja.

"Na sjednici Nacionalne Komisije za kvalitet i bezbjednost zdravstvene zaštite održanoj dana 24.09.2020. godine, usvojen je Protokol liječenja COVID-a starijih od 16 godina Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra Crne Gore. Navedenim Protokolom u terapiji pacijenata sa teškim respiratornim tegobama, kao jedan od antivirusnih ljekova predviđeno je uvođenje lijeka nezaštićenog naziva remdesivir", ističe se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

U saopštenju se dodaje da cijena remdesivira iznosi 345 eura po ampuli (bez PDV-a) i ista je za sve zemlje.

''Na osnovu procjene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula Remdesivira na mjesečnom nivou. Imajući u vidu navedeno, za nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno je obezbijediti 110.400 eura (bez PDV-a)'', kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović.

Iz Ministarstva zdravlja su naveli da s obzirom na izraženu potrebu u nabavci lijeka remdesivir, Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore "Montefarm" će izvršiti hitnu nabavku i uvoz lijeka u potrebnoj količini za mjesec oktobar.

"Nabavka ovog lijeka u narednim mjesecima će najvjerovatnije biti moguća isključivo preko mehanizma zajedničke nabavke iniciranog od strane Evropske komisije", zaključuje se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Bonus video: