Nikšićki vatrogasci poručili da su i dalje na staroj adresi

Vatrogasci godinama bezuspješno upozoravaju da neuslovna i propala zgrada u kojoj se sada nalaze nikako ne može da bude “dom” onih koji spašavaju tuđe živote i imovinu, nerijetko rizikujući i vlastiti život

4652 pregleda 2 komentar(a)
Prostorije novog doma, Foto: Svetlana Mandić
Prostorije novog doma, Foto: Svetlana Mandić

Pripadnici nikšićke Službe zaštite i spašavanja i dalje se nalaze u zgradi u Ulici „Stojana Kovačevića“, u Staroj varoši, koja je nekada služila kao zatvor, a ne u Institutu za crnu metalurgiju gdje je prethodnih dana postavljen natpis “Služba zaštite i spašavanja”, poručili su iz te Sindikalne organizacije.

„Više od dvije godine, od prvog saznanja da Institut za crnu metalurgiju svoja ogromna poreska dugovanja državi Crnoj Gori želi da plati tako što će vatrogascima – spasiocima 'pokloniti' Dom, započeli smo borbu da javnost i nadležne upoznamo o kakvom se idejnom promašaju i grešci na duge staze radi i koji su to osnovni kriterijumi i uslovi koji potencijalni Dom mora da zadovoljava iz ugla naše struke“, stoji u saopštenju koje je potpisao predsjednik Sindikalne organizacije Službe zaštite Nikšić, Slavko Tadić.

Slavko Tadić
Slavko Tadićfoto: Svetlana Mandić

Vatrogasci godinama bezuspješno upozoravaju da neuslovna i propala zgrada u kojoj se sada nalaze nikako ne može da bude “dom” onih koji spašavaju tuđe živote i imovinu, nerijetko rizikujući i vlastiti život. Na sjednici Skupštine Opštine Nikšić, krajem avgusta 2018. godine, usvojena je Odluka u kupovini poslovnog prostora do 500 kvadrata vrijednosti do 170.000 eura za novi vatrogasni dom koji će biti u Institutu za crnu metalurgiji. Iako su radovi završeni, vatrogasci još uvijek neće preći u novi dom jer, kako rekoše, isti ne zadovoljava propisane standarde.

Kako je Tadić kazao, nakon brojnih sastanaka sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Direktoratom za vanredne situacije, Ministarstvom za javnu upravu kao i predsjednikom Vlade, dobili su obećanja da će uraditi sve što je u njihovoj moći da se „ovakva namjera pojedinaca ili grupa iz njima znanih razloga spriječi i da Nikšić napokon dobije ono sto i zaslužuje – savremeni vatrogasno - spasilački dom“.

„Braneći interese našeg Nikšića kao i časne profesije vatrogasca - spasioca želimo da pozovemo još jednom sve nadležne da preispitaju motive i odluke lokalne uprave bez konsultovanja struke, po pitanju hale i da zaštite svoje spasioce“, poručio je Tadić.

Vatrogasci su više puta isticali da novi dom ne zadovolja gabarite i standarde koje jedan vatrogasno spasilački dom treba da zadovolji i da oni samo traže da se struka izjasni o prostoru koji im je lokalna uprava namijenila.

Bonus video: