Petoro mrtvih u nedjelju, crni scenario iz prvog talasa nije daleko

Prema najgorem scenariju o kojem su govorili predstavnici NKT-a i epidemiolozi, bilo bi 6.300 zaraženih, a juče ih je zvanično bilo 4.385. Šef NKT-a Milutin Simović podržao ugostitelje i tvrdi da je manji rizik u kafićima, nego na slavljima...

66597 pregleda 324 reakcija 33 komentar(a)
Na liječenju u KC-u 60 osoba, 24 kritično: Infektivna klinika, Foto: Boris Pejović
Na liječenju u KC-u 60 osoba, 24 kritično: Infektivna klinika, Foto: Boris Pejović

Pet osoba pozitivnih na novi koronavirus preminulo je juče, dok je kovid-19 registrovan kod još 86 osoba.

Pristigli su i rezultati 212 uzoraka iz Njemačke, među kojima su 102 novooinficirana - 29 iz Ulcinja, 20 iz Kotora, 16 sa Žabljaka, 13 iz Pljevalja, 12 iz Podgorice, 10 iz Rožaja i po jedan iz Bara i sa Cetinja.

Jučerašnja analiza 463 uzorka pokazala je da je najviše novopozitivnih iz Podgorice (69), iz Bara je pet novih slučajeva, Danilovgrada i Rožaja po tri, Bijelog Polja dva, dok je po jedan registrovan na Cetinju, u Nikšiću, Pljevljima i Ulcinju.

“Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno pet smrtnih ishoda povezanih sa kovidom-19 i to kod pacijenata iz Kolašina, Berana, Ulcinja (2) i Bara, rođenih 1939, 1943, 1942, 1949. i 1944. godine, a koje su prijavili OB Bar (3), OB Berane i KCCG”, piše u saopštenju Instituta za javno zdravlje (IJZ). Ukupan broj preminulih povezanih sa kovid-19 infekcijom od početka juna iznosi 227, a od početka godine 236.

Prijavljen je oporavak 226 pacijenata.

Popunjeno pola kreveta

U Crnoj Gori juče je bilo aktivno 4.385 slučajeva novog koronavirusa, dok se od marta inficiralo 15.615 ljudi.

Tokom prvog talasa, koji je trajao dva i po mjeseca, registrovano je ukupno 324 zaraženih.

Predstavnici NKT-a, epidemiolozi i kliničari, tada su govorili o tri scenarija za Crnu Goru.

Najbolji je predviđao da će biti 0,1 odsto inficiranih, odnosno 630, od kojih će biti hospitalizovano 140 pacijenata, a 35 do 40 na respiratoru.

Prema drugom scenariju, srednjem, Crna Gora bi u jednom momentu imala oko 1.870 zaraženih, dok bi hospitalizaciju zahtijevalo 400 do 420, a treći, najgori scenario predviđao je 6.300 zaraženih, odnosno jedan odsto stanovništva, a 300 do 320 pacijenata bi završilo na respiratorima.

Predstavnici zdravstvenog sistema tvrdili su da su spremni i za najgori scenario.

Na bolničkom liječenju juče je bilo 295 pacijenata.

Iz KCCG su kazali da se liječi 60 pacijenata i da je 24 životno ugroženo.

“Četiri pacijenta su intubirana i priključena na invazivnu mehaničku ventilaciju, četrnaest na neinvazivnu ventilaciju, dok su ostali na visokim protocima kiseoničke potpore”, saopšteno je iz KCCG.

U nikšičkoj bolnici juče je bilo hospitalizovano 89 pacijenata, od kojih je petoro životno ugroženo.

Iz Opšte bolnice Berane, koja je kovid-centar za sjever, kazali su da je na liječenju 28 pacijenata, od kojih osmoro ima tešku kliničku sliku i nalaze se na neinvanzivnoj ventilaciji.

Direktor Opšte bolnice Bar Dragoslav Tomanović kazao je za Radio Bar da se u toj ustanovi liječe 74 pacijenta, od kojih je devet životno ugroženo, a šest na respiratoru.

Tomanović
Tomanović

U Crnoj Gori, prema podacima 12. septembra koje je predstavio direktor KCCG i član NKT Jevto Eraković, ima 600 kovid postelja, kao i da se broj kreveta može povećati na 1.200 ili 1.800.

Eraković
Erakovićfoto: KCCG

Desetak dana kasnije, šef Kriznog medicinskog štaba Nermin Abdić rekao je da trenutno sistem raspolaže sa 577 kovid kreveta i da se taj broj može povećati.

Abdić
Abdićfoto: PR Centar

Crna Gora u regionu ima najviše hospitalizovanih, 47 na 100.000 stanovnika, slijedi Sjeverna Makedonija u kojoj je ta stopa 24, Hrvatska i Slovenija sa 13 i Kosovo i Srbija sa po šest hospitalizovanih na 100.000.

U odnosu na broj inficiranih, najveća smrtnost je na Kosovu, 3,87, zatim Sjevernoj Makedoniji, BiH, Albaniji. Srbija ima stopu od 2,15 preminulih, Crna Gora 1,51, a Slovenija i Hrvatska po 1,42.

Pooštrene mjere u šest opština

U šest opština će danas zbog pogoršanja epidemiološke situacije biti pooštrene mjere, dok će u Nikšiću, Beranama i Andrijevici biti ublažene, saopšteno je iz IJZ.

Ugostiteljski objekti neće raditi na Žabljaku, Cetinju, u Budvi, Kolašinu i Ulcinju, a u tim gradovima biće zabranjeno i okupljanje u objektima stanovanja osoba koje nisu članovi istog domaćinstva.

Žabljak je jedini u četvrtoj grupi, sa 1.372,93 zaraženih na 100.000 stanovnika u prethodnih 14 dana, pa će u toj opštini da bude zabranjeno kretanje od 22 do pet sati narednog dana.

Bijelo Polje prelazi iz prve u drugu grupu, što znači da će ugostiteljski objekti raditi do 22 sata, za stolom mogu da sjede samo dvije osobe... Podgorica i dalje ostaje u drugoj grupi.

Nikšić nakon tri sedmice restriktivnih mjera prelazi u grupu dva, dok će Berane i Andrijevica od danas biti u prvoj.

Prva podrazumijeva striktno poštovanje i strogu kontrolu sprovođenja važećih epidemioloških mjera koje su propisane naredbama Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva prosvjete juče je saopšteno da se nastava obustavlja privremeno, na dvije sedmice, u školama u Budvi, Kolašinu, Ulcinju, na Cetinju i Žabljaku, a shodno sistemu semafora učenici prelaze na sistem učenja na daljinu.

Iz IJZ su juče pojasnili da će režim rada škola u Nikšiću, iako su u drugoj grupi, ostati onlajn još najmanje sedam dana.

Šef NKT-a kritikuje mjere tog tijela

Članovi Udruženja ugostitelja Budve, njih više od 40 vlasnika restorana, kafea, i ostalih ugostiteljskih objekata, pozvali su NKT za zarazne bolesti i Vladu da preispitaju odluku o zatvaranju ugostiteljskih objekata.

Sa protesta ugostitelja u Budvi
Sa protesta ugostitelja u Budvifoto: Vuk Lajović

Oni su dali rok od 48 sati, smatrajući da oni nijesu jedini krivci zbog loše epidemiološke situacije, navodeći da će zatvaranjem lokala oko dvije hiljade ljudi ostati bez posla.

Ugostitelji, okupljeni juče na protestu na trgu ispred Staroga grada, tvrde da nisu tačni podaci na osnovu kojih se Budva našla u “grupi tri” kada je u pitanju uvođenje restriktivnih mjera, a država je pozvana da ukoliko “prepisuje odluke iz inostranstva”, da to učini i kada je riječ o subvencijama i odmah ih isplati ugostiteljima kako bi radnicima mogli dati plate.

Predsjednik NKT-a Milutin Simović saopštio je juče da u potpunosti razumije stavove budvanskih, nikšićkih i podgoričkih ugostiteljima sa kojima je, kako je kazao, i neposredno razgovarao.

Simović
Simovićfoto: Vlada Crne Gore

“Svi oni predlažu, s pravom, pojačani inspekcijski nadzor i sankcije za one koji ne poštuju mjere”, navodi se u saopštenju Simovića.

On je kazao da zbog neodgovornih ne treba da ispaštaju oni koji poštuju sve mjere.

“Zbog takvih ne treba i ne smiju da ispaštaju oni koji poštuju sve mjere i samim tim ne predstavljaju rizik za širenje virusa. Na taj način ugroženi su odgovorni ugostitelji i njihov posao i njihovi zaposleni i egzistencije njihovih porodica. To nije pravedno”, kazao je Simović.

On je ocijenio da veći epidemiološki rizik predstavljaju sva masovna okupljanja, uključujući svadbe, proslave raznim povodima, kao i razna vjerska i politička okupljanja...

Bonus video: