Budva: Građani i preduzeća duguju milione za vodu

Budvanski Vodovod angažovao javnog izvršitelja, a među većim dužnicima je i pjevačica Merima Njegomir, od koje se potražuje 4.400 eura. To rješenje je osporeno i slučaj je pred kotorskim sudom

10114 pregleda 15 komentar(a)
Zgrada Vodovoda u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Zgrada Vodovoda u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Građani i brojna preduzeća dugovali su budvanskom Vodovodu za neizmirene račune za utrošenu vodu čak 7,7 miliona, a jedna od 49 građana za koje je opština angažovala javnog izvršitelja kako bi naplatila dug je i poznata pjevačica Merima Njegomir koja za neizmirene obaveze za protekle tri godine duguje 4.400 eura.

Javni izvršitelj donio je na zahtjev Vodovod i kanlizacija DOO Budva rješenje o prinudnom izvršenju, kojim je naloženo Centralnoj banci da blokira račune u zemlji i inostranstvu koji se vode na ime pjevačice. Rješenje je, kako je “Vijestima“ potvrđeno, osporeno i slučaj je predat kotorskom sudu.

Njegomir je utužena da nije izmirila vodu za 2018, 2019. i 2020, ali je navodno ona prodala stan u kome je vodomjer i napravljen je sporni dug.

Ona je jedna od 49 građana za koje je angažovan javni izvršitelj, kako bi se naplatila dugovanja. “Vijesti“ su ranije objavile da građani i brojna preduzeća duguju budvanskom Vodovodu za neizmirene račune za utrošenu vodu čak 7,7 miliona eura. To je podatak na posljednji dan 2018. godine

Dugovi su se gomilali godinama unazad, mnogi datiraju još od prije deceniju i po, ali nažalost, mnoge je teško i naplatiti jer su firme u međuvremenu ušle u stečaj.

Naplata duga, koji premašuje budžete brojnih sjevernih crnogorskih opština bila su i ostala prioritet menadžmenta ovog opštinskog preduzeća.

“Uvidom u dugovanja, može se istaći, da je najveći broj dugovanja veoma sporan za naplatu, već godinama. Zbog toga se isti, u sistemu naplate, i dalje, nažalost, moraju isticati kao dug. Pozitivna strana problematike u vezi naplate istih, je činjenica, da se osim za zatezne kamate, navedeni dugovi novčano ne uvećavaju. Evidentno je, da se na spisku dužnika nalazi i izvjestan broj firmi, koje su svoja dugovanja “regulisala” potpisivanjem ugovora za naplatu u mjesečnim ratama, te samim tim dug starijeg datuma izmiruju a redovno uplaćuju i trenutan - mjesečni dug za vodu“, ocijenili su tada u budvanskom Vodovodu.

Nažalost najveći broj dugovanja preduzeća i firmi, koji su prikazani kao višedgodišnji dužnici, praćen je stečajnim postupcima.

Posebno su problematični slučajevi kada se ugostiteljski ili uslužni kompleksi predaju na menadžment privatnim kompanijama - upravljanje kompanijom obično se preuzima sa neizmirenim dugom za vodu.

Upravljanje Vodovodom novi-stari odbor direktora ponovo je povjerio Jasni Dokić, nakon što je prethodno smijenjen Krsto Gregović. Skupštinska većina iz redova DPS, SD, Crnogorske i odbornik Stevan Džaković, nakon što su smijenili gradske čelnike, smijenila je i odbor direktora u gradskom Vodovodu i imenovala novi iz redova ovih političkih partija. Novi Odbor direktora ekspresno je smijenio Dokićevu, a na njeno mjesto imenovao kadra DPS-a Gregovića, koji je zaposlen u ovoj opštinskoj firmi.

Bonus video: