MCP: Mitropolit Amfilohije stabilnog zdravstvenog stanja

"Povodom dezinformacija koje se pojavljuju u vezi sa zdravstvenim stanjem Mitropolita Amfilohija obavještavamo javnost da je u odnosu na današnji izvještaj nepromijenjeno"

73812 pregleda 4286 reakcija 76 komentar(a)
Mitropolit Amfilohije, Foto: Boris Pejović
Mitropolit Amfilohije, Foto: Boris Pejović

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije stabilnog je zdravstvenog stanja, saopšteno je "Vijestima" iz Mitropolije crnogorsko primorske.

Oni su kazali da su konstantno na vezi sa doktor Jelenom Borovinić Bojović i da su zapanjeni glasinama da je mitropolit preminuo.

"Povodom dezinformacija koje se pojavljuju u vezi sa zdravstvenim stanjem Mitropolita Amfilohija obavještavamo javnost da je u odnosu na današnji izvještaj nepromijenjeno. Problem koji je napravio pneumomediostinum – vazduh u sredogruđu je pod nadzorom ljekarskog tima koji od samog početka bolesti Visokopreosvećenog Mitropolita Amfilohija se brine o njegovom oporavku", saopšteno je iz MCP.

Borovinić Bojović, načelnica pulmološke klinike KCCG, kazala je za sajt mitropopije, da se zdravstveno stanje Amfilohija naglo pogoršalo zbog razvijanja pneumomediastinuma kao posledice obostrane difuzne upale pluća uzrokovane koronavirusom, na koji je mitropolit negativan deset dana, kao i posledicom dugotrajne oksigene terapije.

"Nakon urađenog skenera pluća i plućnih arterija i napredovanja respiratorne insuficiencije mitropolit je intubiran i postavljen na mod invazivne ventilacije na kojem se nalazi i u ovom trenutku. Stanje je ozbiljno, uključen je kompletan ljekarski tim i pratimo neprekidno sve parametre. Hemodinamitski je stabilan i borimo se da tako i ostane", rekla je Borovinić Bojović.

Mitropolitu Amfilohiju je 6. oktobra dijagnostifikovan koronavirus, kada je i primljen u KCCG.

Amfilohijevo zdravstveno stanje se u međuvremenu popravilo,a 20. oktobra rezultati rađenih testova su pokazali da je negativan na koronavirus

Međutim situacija se pogoršala danas, kada je primjećeno otežano disanje.

"Snimak je pokazao da je uzrok otežanog disanja i bola pojava vazduha u sredogruđu ili pneumomediastinum, koji se često javlja u situacijama u kojima pacijent ima osjetljiva pluća zbog dužine trajanja upalnog procesa i koji su na kiseoničkoj terapiji duži period, a gotovo je neizbježan kada se radi o starijim pacijentima", naveli su jutros iz Mitropolije crnogorsko primorske.

Bonus video: