Zahtjev taksista: Odložite početak primjene elektronske fiskalizacije

“Posebno se osvrćemo da postoji pozitivna praksa u državama okruženja gdje su iste finansirale kupovinu fiskalnih uređaja koja bi se koristila u taksi vozilima, I ista je podrazumijevala finansiranje i Samostalnih preduzetnika i Društva sa ograničenom odgovornošću"

9433 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Unija Taksi prevoznika – d.o.o. društva Crne Gore i Strukovni sindikat taksi prevoznika zatražili su od Vlade, Ministarstva finansija i Poreske uprave da odlože elektronsku fiskalizaciju, koja treba da počne da se primjenjuje od prvog januara 2021. godine.

Kako su istakli u dopisu poslatom premijeru Dušku Markoviću, ministru finasnija Darku Radunoviću i direktoru Poreske uprave Miomiru M. Mugoši kako bi bili spremni za početak fiskalizacije, postoje razlozi zbog kojih je potrebno odložiti primjenu iste, a koji se ogledaju u sljedećem:

“Nastanak pandemije Korona virusa zbog koje je naše poslovanje dovedeno na rub propasti u svim opštinama države Crne Gore. Tehnička nemogućnost ugradnje fiskalnih uređaja u Taksi vozilima i kompatibilnost sa softverom Poreske uprave. Takođe, ukazujemo da je formirana radna grupa sastavljena od predstavnika Poreske uprave,Ministarstva finansija, Zavoda za Metrologiju,Strukovnog sindikata samostalnih preduzetnika , Unije taksi prevoznika d.o.o društava i servisera koji se bave ugradnjom taksimetara i ostale opreme u taksi vozilima.Radna grupa je težila ka najboljem mogućem rješenju za taksi prevoznike, ali usled nastanka pandemije Korona virusa radna grupa je prestala sa radom i nije do kraja nađeno zajedničko rješenje koje bi zadovoljilo sve strane prilikom fiskalizacije”, piše u dopisu.

Pored toga, kako su naveli, materijalni troškovi koji slijede prilikom fiskalizacije su za njih neostvarljivi jer kao što su napomenuli i samostalni preduzetnici i d.o.o društva su dovedena u bezizlazan položaj i smatraju, a takođe i očekuju pomoć od države Crne Gore u vidu subvencije za kupovinu fiskalnog uređaja odnosno fiskalnog taksimetra .

“Posebno se osvrćemo da postoji pozitivna praksa u državama okruženja gdje su iste finansirale kupovinu fiskalnih uređaja koja bi se koristila u taksi vozilima, I ista je podrazumijevala finansiranje i Samostalnih preduzetnika i Društva sa ograničenom odgovornošću. Poseban osvrt treba obratiti na dio zakona o fiskalizaciji koji nije obuhvatio ostale prevoznike putnika (Autobuski prevoznici...i drugi ), čime smatramo da je takvim djelovanjem došlo do diskriminacije u pogledu jednakosti prevoznika, kao i da je potrebno pristupiti izmjeni zakonske odredbe i doprinijeti jednakosti u poslovanju”.

Dodali su da vrijeme ugradnje fiskalnog taksimetra za koji smatraju da je jedino kvalitetno rješenje za sve taksi prevoznike je nemoguće uskladiti sa postojećim rokovima i sa samo 2 postojeća licencirana servisera koji servisiraju i vrše ugradnju opreme u taksi vozilima na teritoriji Crne Gore.

“Takođe, ukazujemo da sjedišta privrednih Društava koja se bave servisiranjem se nalaze u Podgorici, pa s toga svi korisnici njihovih usluga sa teritorija drugih opština moraju doći u Podgoricu, što iziskuje veliki vremenski period da bi se ugradili fiskalni uređaji. Potrebno je Zavod za metrologiju uključiti u sve oko fiskalizacije taksi prevoznika, jer je bitan činilac dovođenja do kvalitetnog i na zakonu zasnovanog rješenja fiskalizacije taksi prevoznika. Iz svega navedenog molimo da nam izađete u susret i razmotrite naš zahtjev, za koji smatramo da je osnovan kako bi smo na što kvalitetniji način našli zajedničkjo rješenje koje će doprinijeti smanjenju sive ekonomije i jednakoj tržišnoj utakmici za sve prevoznike u drumskom saobraćaju Crne Gore”, piše u dopisu.

Bonus video: