Kasalica: Novi ministar odbrane da smijeni i krivično procesuira Dakića i Volkova

Kasalica očekuje i da novi ministar izvrši "hitnu reviziju svih odluka i rješenja koje su čelnici MO i NGŠ donijeli, posebno u zadnjih pola godine"

30110 pregleda 429 reakcija 32 komentar(a)
Kasalica, Foto: Facebook
Kasalica, Foto: Facebook

Predsjednik Sindikata odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) zastavnik Zdravko Kasalica, čestitao je imenovanje i poželio uspješan rad "novom ministru odbrane Crne Gore, ko god to bio".

Mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokapić je za ministra odbrane predložio lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića.

Kasalica je, u objavi na Fejsbuku, uz čestitke novom ministru, naveo da od novog prvog čovjeka resora odbrane očekuje da hitno procesuria više visokih funkcionera Ministarstva odbrane, kao i da hitno smijen i aktuelnog načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, general-majora Dragutina Dakića.

"Očekujem hitnu smjenu i pokretanje krivične i materijalne odgovornosti protiv direktora Direktorata za ljudske resurse MO (Mihailo Voklov - DPS, prim. aut.) i hitnu smjenu načelnika GŠ VCG (generala Dragutina Dakića) i pokretanje krivične i drugih odgovornosti istog kao i još nekolicine komandanata i oficira VCG", naveo je Kasalica dodajući da novi ministar mora izvršiti i "hitnu reviziju svih odluka i rješenja koje su čelnici MO i NGŠ donijeli, posebno u zadnjih pola godine".

Pripadnici vojske proteklih mjeseci žalili su se na ubrzano zapošljavanje u resoru odbrane lica kojima je to u predizbornoj kampanji obećao DPS, nekritički prijem u službu i čak aktiviranje na oficirskim i podoficirskim dužnostima civilnih lica bliskih DPS-u a koja nemaju nikakve vojne škole, postavljena na najodgovornije i komandne dužnosti oficira koji su se dokazali kao lojalni odlazećoj DPS-SD-BS vlasti po progonima političkih neistomišljenika, kao i na mobingovanje ovih drugih koji se raspoređuju na slabije ili dužnosti daleko od mjesta stamovanja.

Iz MO i VCG u protekla dva mjeseca nijednom nisu argumentovano demantovali ove tvrdnje nezadovoljnih ljudi iz sistema odbrane, niti su odgovarali na novinarska pitanja stim u vezi.

Kasalica koji službuje u Vazduhoplovstvu VCG, je naveo da će SOVCG od novog ministra odbrane zatražiti i "hitan službeni nadzor nad svim rješenjima o zapošljavanju, unapređenjima i proizvođenjima u oficirske i podoficirske činove; hitno preispitivanje svih tendera i drugih postupaka gdje se plaćalo sa računa MO; hitno preispitivanje zakonitosti rada i finansijskog poslovanja Stambene zadruge "Odbrana", kao i pokretanje odgovornosti svih vojnih lica koji su bili članovi političkih partija".

"Očekujemo i razmatranje reaktiviranja u službu dijela prisilno penzionisanih starješina i vojnika po ugovoru kojima nije produžen ugovor kao i pokretanje postupaka za prestanak službe protiv lica koja su duže vrijeme ispoljavali fašizam i mržnju prema drugim licima", naveo je Kasalica ističući da u konačnom, od novog ministra odbrane očekuje da obnovi socijalni dijalog sa SOVCG.

Ova vojna sindikalna organizacija, iako je prva osnovana u VCG i članica je EUROMIL-a, nikada nije bila "popularna" kod prethodnih DPS-ministara odbrane i čelnika Vojske koji su SOVCG iako ona ima reprezentativnost, često marginalizovali i ignorisali njene zahtjeve, a čelnike SOVCG potpukovnika Nenada Čobeljića i kasnije zastavnika Zdravka Kasalicu, su proganjali i čak sudski gonili za navodne prekršaje vojne dispicpline.

Kasalica je ljetos bio i uhapšen pod optužbom da je "prao novac" zajedno sa svojom suprugom, advokaticom Makedonkom Kasalicom koja je redovno dobijala na sudu Ministarstvo odbrane u sporovima koje su protiv tog resora poketali profesionalni propadnici Vojske kojima je MO proteklih godina nezakonito uskratilo dio ličnih primanja.

Kasalice se u tom postupku brane sa slobode, a Zdravko ga je nazvao "montiranim i osvetom odlazećeg ministra odbbrane Predraga Boškovića" prema njemu jer se taj podoficir prvi zimus pobunio protiv Boškovićeve i zabrane generala Dakića propadnicima VCG da učestvuju u litijama Mitropolije crnogorsko-pruimorske.

U međuvremenu, stigla je i presuda Osnovnog suda u Podgorici u drugom sporu, a koja je potvrdila da je Ministarstvo odbrane u periodu od 2009. do oktobra 2017. godine činilo teške oblike diskriminacije, produženo i ponovljeno prema Sindikatu odbrane i Vojske Crne Gore (SOVCG) i njegovom prethodnom predsjedniku, potpukovniku Nenadu Čobeljiću.

Sa druge strane, dok je diskriminisao SOVCG i njegove čelnike i članstvo, vojni i vrh Ministarstva odbrane odlično je sarađivao sa sebi bliskim, 2011.godine pod pokroviteljstvom i uz podršku samog Generalštaba, osnovanim Sindikatom Vojske Crne Gore na čijem je čelu pukovnik Mladen Burić.

Bonus video: