Paroha sumnjiče za skrnavljenje groba

Plamenci uhapšeni nakon prijave da je oskrnavljena grobnica mitropolita Arsenija Plamenca. Episkop Metodije tvrdi da su namjeravali da stave krst i natpis i da je ploča podignuta kako bi se utvrdilo da li je još neko tu sahranjen...

24222 pregleda 329 reakcija 89 komentar(a)
Policijska traka oko groba mitropolita Arsenija, Foto: Savo Prelević
Policijska traka oko groba mitropolita Arsenija, Foto: Savo Prelević

Sveštenik Jovan Plamenac i njegov sin Krsto pušteni su sinoć da se brane sa slobode nakon saslušanja u barskom tužilaštvu, zbog sumnje da su počinili krivično djelo povreda groba, odnosno da su oskrnavili grobnicu mitropolita Arsenija Plamenca.

Paroh barski i njegov sin uhapšeni su juče poslijepodne nakon prijave građana da je oskrnavljena grobnica u krugu Gornjeg manastira u Brčelima, u Crmnici.

Prema saznanjima “Vijesti”, paroh je ranije juče pozvan na informativni razgovor, a potom je i uhapšen zajedno sa sinom.

Izvori “Vijesti” bliski SPC tvrde da je sveštenik u policiji kazao da su htjeli da utvrde počiva li mitropolit u toj grobnici i da li je tu još neko sahranjen. Navodno je rekao i da kosti nijesu dirane, da im je bila namjera da obnove spomenik i da su utvrdili da mitropolit počiva na tom mjestu po relikvijama sa kojima se sahranjuju vladike...

Prije hapšenja, Plamenac je navodno mještanima u crkvi kazao da su to kosti njegovog pretka i da s njima može da radi šta hoće.

Iz Uprave policije je saopšteno da će se tužilac izjasniti i o još jednom krivičnom djelu, u zavisnosti od izjašnjenja nadležnih o statusu manastira kao kulturnog dobra.

“Sumnja se da su svešteno lice J. P. (65) i K. P. (34) izvršili oštećenje nadgrobnog spomenika i grobnice i oni su lišeni slobode, te će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru. Budući da su, kako se sumnja, ova dva lica izvršili krivično djelo u krugu manastira, nakon izjašnjenja nadležnih institucija o statusu ovoga manastira kao kulturnog dobra, o tome će biti obaviješten nadležni državni tužilac koji će se izjasniti o eventualnom postojanju još jednog krivičnog djela u odnosu na osumnjičene”, naveli su u saopštenju prije nego što je tužilac odlučio da paroha i njegovog sina pusti na slobodu.

U Brčelima su juče protestovali zbog navodnog skrnavljenja grobnice u manastiru, optužujući SPC da je “neovlašteno i protivzakonito prekopala grob mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve”.

Vikarni episkop u Mitropoliji Metodije izjavio je, međutim, da su na grobno mjesto gdje se, kako je rekao, pretpostavlja da počiva mitropolit Arsenije, namjeravali da stave krst i natpis i da je ploča podignuta kako bi se utvrdilo da li je još neko tu sahranjen.

Poručio je da sestre, sveštenstvo i MCP decenijama brinu o manastiru i da sve što se radi je za unapređenje, a ne skrnavljenje svetinje.

On tvrdi da se u krugu manastira nije desilo ništa alarmantno, niti zlonamjerno, i da nema razloga za “ovoliku ujdurmu”.

“Sve što se bude radilo biće u saglasnosti sa Upravom za zaštitu kulturnih dobara, odnosno svim nadležnim institucijama i uz njihov nadzor”, kazao je episkop Metodije.

Nije, međutim, poznato da je Uprava bila obaviještena o dešavanjima u Brčelima.

Predsjednik Udruženja Crmničana 13. jul Zoran Leković kazao je da je nekoliko mještana reagovalo na iskopavanje grobnog mjesta koje je, kako kaže, trebalo da posluži utvrđivanju identiteta sahranjenih, i da su na skup došli i ljudi sa strane.

“Mi smo odani crkvi i državi i uvijek smo znali pametno i umno da razmišljamo, došao sam ako bi bilo kakvih ekcesa da pokušamo da razjasnimo kako je to uradio naš uvaženi vladika”.

Mještanin Nenad Nikaljević, međutim, kaže da je juče na protestu čuo za radove i da je ušao u manastir i vidio da je devastiran grob Arsenija Plamenca.

“Nisam vjerovao da se takav bezumni akt mogao uraditi. Bojim se da to nije slučajno urađeno i da to nije čin obične devastacije, zato što je ovaj objekat 1950. zaštićen kao nepokretno kulturno blago Crne Gore. Niko nije imao pravo da uđe, a da ne kontaktira državne organe, to se moralo uraditi po protokolu. Liči mu na scenario koji smo gledali posljednjih decenija. Plan je da se makne grob Arsenija Plamenca, a već je prethodno napravljen grob sasvim beznačajne istorijske ličnosti Elikonide”

Jovan Lekić iz Udruženja Crmničana kazao je da su se okupili da izraze protest zbog “vandalskog antihrišćanskog čina”.

“Volio bih da vjerujem da je ovo izolovan slučaj i da protest pošalje poruku da se takve stvari ne smiju dešavati”.

Mandatar osuđuje skrnavljenje, Mandić napad na paroha

Mandatar Zdravko Krivokapić osudio je skrnavljenje grobnice i pozvao nadležne da procesuiraju slučaj.

Kazao je da trenutno nema nikakvu moć ili vlast da bi bilo što radio, ali da je neophodno postupiti po zakonu i da zakon mora biti iznad svakog čovjeka, bez obzira kako se zove i ko je.

Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, međutim, osudio je, kako je rekao, napade na Plamenca i istakao da je paroh imao blagoslov preminulog mitropolita Amfilohija za obnovu groba.

Iz DNP, čiji je predsjednik Milan Knežević, navode da je Amfilohije, neposredno pred smrt, posjetio Brčele i da vjeruju da je Plamenac imao blagoslov za uređenje groba.

Iz pokreta URA su osudili skrnavljenje, istakavši da “ovakvo nezakonito djelovanje zaslužuje hitne reakcije nadležnih institucija”.

Bonus video: