Bager završio u starom gvožđu

Od kada je 13. decembra 2010. godine, vozilo utovareno na kamion barskih oznaka i navodno odnijeto na remont, nikad više nije vraćeno najstarijoj ulcinjskoj fabrici

18834 pregleda 149 reakcija 11 komentar(a)
Detalj iz ulcinjske Solane (arhiva/ilustracija), Foto: Samir Adrović
Detalj iz ulcinjske Solane (arhiva/ilustracija), Foto: Samir Adrović

Mini bager, koji je u decembru 2010. godine odnesen iz kruga ulcinjske Solane u nepoznatom pravcu, završio je u jednom servisu u Budvi u totalnom raspadu, saznaju Vijesti.

Bager JCB-8032, vrijedan 45.000 eura, Solani je 2004. godine, na korišćenje za održavanje bentova i staništa za ptice, ustupio švajcarski Euronatur.

Od kada je tog 13. decembra 2010. godine utovaren na kamion barskih oznaka i navodno odnijet na remont, nikad više nije vraćen najstarijoj ulcinjskoj fabrici, koja je u međuvremenu prestala sa radom.

Bager je odnijet bez znanja i saglasnosti vlasnika, a javnost je, uprkos podnijetim krivičnim prijavama i pokrenutim međunarodnim sporovima, već 10 godina uskraćena za informaciju - da li je policija pokrenula bilo kakavu istragu o tome...

Posljednji pisani trag o postojanju bagera, kako tvrdi bivši radnik Solane Veselin Mitrović, je profaktura iz budvanske firme Tehnomont, pristigla na adresu Solane u maju 2011, na iznos od oko 13.000 eura za navodne popravke na mašini.

Mitrović je bio zadužen za utovar bagera na Solani po nalogu tadašnje direktorke, sada pokojne Jelene Aleksić.

“Niko od nas radnika, tada nije znao gdje kamion barskih registarskih oznaka odvozi bager i zašto je bio potreban remont ako je mašina radila normalno”, kaže Mitrović.

Sjeća se, kaže, da je nakon profakture iz Budve, izvršni direktor Dragiša Rosandić, koji je na toj funkciji zamijenio Aleksićku, poslao račun Tehnomontu za korišćenje bagera.

“Tek kad je stigla faktura iz Budve, saznali smo gdje je odnijet bager. Tada je Rosandić Budvanima dostavio račun za korišćenje bagera”, kaže Mitrović.

Rosandić je Tehnomontu poslao račun za korišćenje bagera za sedam mjeseci na iznos od 45.536 eura.

“Molimo da račun platite što prije jer u protivnom vam zaračunavamo zakonsku kamatu”, napisao je Rosandić u dokumentu koji posjeduju Vijesti.

ROKOVNIK I 200 GRAMA SOLI

Vlasnik Tehnomonta Vladislav Bjelica negirao je bilo kakvu umiješanost oko nestanka bagera.

“Znam da je neki bager sa Solane mojim kamionom odnijet na servis na molbu jednog mog prijatelja iz Bara. Nama je kasnije stigao račun za remont i mi smo ga samo proslijedili Solani. Nikad u životu vidio taj bager nijesam. Ako se dobro sjećam, nudili su mi da ja platim račun a da mi oni za to daju so. Odbio sam, šta će mi so”, tvrdi Bjelica.

On je Vijestima kazao da nikad ništa nije trgovao sa Solanom.

“Jednom sam na poklon dobio rokovnik i pakovanje soli od 200 grama. I to je sve”, tvrdi Bjelica.

Njegova firma Tehnomont, registrovana je 15. januara 2010.

U međuvremenu, nakon nestanka bagera, prema saznanjima Vijesti, “Euronatur” se obratio ambasadi zbog pokretanja međunarodnog spora.

Bager je iz kruga fabrike iznesen po nalogu Aleksićke.

“Odobrava se izlazak iz kruga AD Solane ‘Bajo Sekulić’ malog bagera (rovokopača) gusjeničara radi generalnog remonta a po zahtjevu vlasnika Euronatura iz Njemačke”, pisalo je u nalogu Aleksićke.

Bojša Šotra je u ime odbora direktora, početkom jula 2011. godine, policiji prijavio nestanak bagera i negirao da je Euronatur dozvolio da njihova imovina bude iznijeta iz fabrike.

Naveo je da je Mitrović napravio službenu zabilješku o tome kako je mini bager “napustio” Solanu, sa imenima zaposlenih koji su učestvovali u transportu i koji policiji, kako ih je obavijestio, stoje na raspolaganju kao svjedoci.

“U međuvremenu, kontaktirani su vlasnici mini bagera Euronatur i u usmenoj i pismenoj komunikaciji nam je predočeno da oni nikada nijesu dali saglasnost da se mini bager iznese iz kruga Solane Ulcinj. Pošto sumnjamo da je mini bager otuđen od strane nepoznatih počinilaca, molimo vas da preuzmete neophodne istražne radnje i nađete počinioce kao i da vratite mini bager na solanu Ulcinj”, stoji u Šotrinoj prijavi.

Mitrović tvrdi da je bager bio ispravan i o tome je službenu zabilješku izvršnom direktoru Rosandiću na njegov zahtjev, dostavio polovinom juna 2011. Obavijestio ga je da pisani dokazi o tome postoje samo u računaru sekretarice koja je pisala dokumenat a da firma AD Guardian (kasnije Securitas), na kapiji nije zabilježila transport.

“Jedino što postoji kao veza sa bagerom, zapisano je da je tog dana radnik solane Nikola Čilingiri uzeo ključeve od bagera (koji su se čuvali u prostorijama ozbjeđenja) i predao ih radniku Đoni Dukađinu kao rukovaocu dotične mašine, koji je mašinu pokrenuo utovario na prevozno sredstvo kamion barskih tablica. Kompletnom procedurom utovara na kamion prisustvovala je g-đa Zorica Baković koja je po riječima radnika Dukađin Đone snimila situaciju svojim mobilnim telefonom. Radniku Dukađin Đoni je rečeno da bager ide na remont zbog gusjenica, na šta je on prigovorio da nema potrebe da ide na remont jer mi sami možemo promijeniti gusjenice na malom bageru”, stoji u zabilješci Mitrovića.

Šotra je 2014. godine podnio i krivičnu prijavu protiv Aleksićke zbog sumnje da je, potpisujući nalog 13. decembra 2010. godine, učestvovala u nezakonitom transportu i otuđenju mini bagera koji više nije vraćen u krug fabrike.

Aleksić se sumnjičila za nesavjestan rad u privrednom poslovanju i službi, kao i za zloupotrebu ovlašćenja u privredi.

“Vijesti” tada nijesu dobile odgovore iz policije u Podgorici na pitanja o sudbini krivične prijave protiv Aleksić, ali i cijelom slučaju nestanka mašine iz ulcinjske Solane.

Zaboravljeni rendžeri

Nakon što je bager stigao u solanu, formirana je i rendžerska služba, koju je takođe finansirao Euronatur, prethodno se uvjerivši u neslućene potencijale solane za razvoj novog vida turizma - posmatranja ptica.

Rendžeri su bagerom lako mogli da održavaju staništa, čak i u močvarnim predjelima.

Nakon što je tadašnji rukovodilac službe Vaso Radović 2006. godine prešao na novu funkciju u Opštini, rendžeri su prepušteni zaboravu. Rad te službe kasnije je bilo teško obnoviti zbog nestanka bagera.

Bonus video: