Vujičić: Nelegalna gradnja uz podršku inspekcije i tužilaštva

On je dodao da je Dajković odgovoran za inspekcijski nadzor nad sprovođenjem zakona i drugih propisa iz oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata i za preduzimanje i izvršenje upravnih i drugih mjera i radnji u cilju da se utvrđene nepravilnosti otklone i poslovanje uskladi sa propisima

5561 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Građanska akcija
Foto: Građanska akcija

Nenad Vujičić podnio je krivičnu prijavu protiv direktora Direktorata za inspekcijske poslove Aleksandra Dajkovića zbog, kako tvrdi, zloupotrebe službene dužnosti, budući da je svojim ponašanjem doveo investitora u privilegovan položaj, a ugrozio njegovu ličnu imovinu i javni interes.

Vujičić je, u saopštenju, kazao da je najsigurnije nelegalno graditi uz pomoć Direktorata za inspekcijske poslove i tužilaštva.

„Ako urbanističko građevinski inspektor ne želi da zaustavi gradnju i pored utvrđene činjenice, od strane drugog urbanističko građevinskog inspektora, da je glavni projekat odstupio od UT uslova u pogledu spratnosti i maksimalno razvijene bruto površine i ako tužilac kome je prijavljeno vršenje krivičnog djela nelegalne gradnje, koje se izvodi na osnovu prijave gradnje uz koju su priloženi glavni revidovani projekat za koji je Ministarstvo utvrdilo da je izrađen suprotno UT uslovima i uz saglasnost glavnog državnog arhitekte koju je sud poništio, onda je takva nelegalna gradnja u Crnoj Gori, obezbijeđena upravo od onih koji su primarno u obavezi da sankcionišu nelegalnu gradnju i vršenje krivičnog djela,“ saopštio je Vujičić.

On je dodao da je v.d. direktora Direktorata za inspekcijske poslove Ministarstva održivog razvoja i turizma Aleksandar Dajković odgovoran za inspekcijski nadzor nad sprovođenjem zakona i drugih propisa iz oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata i za preduzimanje i izvršenje upravnih i drugih mjera i radnji u cilju da se utvrđene nepravilnosti otklone i poslovanje uskladi sa propisima.

„Direktor je upoznat sa izvještajem urbanističko građevinskog inspektora kojim je utvrđeno da se objekat u Bečićima gradi na osnovu glavnog projekta koji nije revidovan u skladu sa UT uslovima. Međutim, direktor ne želi da postupi u skladu sa ovlašćenjima i uputi inspektora da, zbog neusklađenosti glavnog projekta sa UT uslovima, odredi zakonom propisanu mjeru zabrane gradnje,“ saopštio je Vujičić.

On smatra da navedenim ponašanjem Dajković zloupotrebljava službenu dužnost, dovodi investitora u privilegovan položaj, kao i da ugrožava njegovu imovinu i javni interes.

„Zbog svega toga sam podnio prijavu protiv Aleksandra Dajkovića specijalnom tužilaštvu sa dokazima u vezi sa iznijetim činjenicama,“ saopštio je Vujičić.

On je pojasnio da je od desetak inspektora koji su vršili kontrolu na gradilištu samo rukovodilac urbanističko građevinske inspekcije za južni region Željka Vranić konstatovala odstupanje u spratnosti i BRGP i o tome upoznala Dajkovića.

„Protiv nekoliko inspektora sam takođe podnio prijave. Prva prijava je raspoređena kod tužiteljke Lidije Mitrović prije devet mjeseci. Tužiteljka je upoznata sa svim dokazima koji su više nego dovoljni za osnovanu sumnju da se vrši krivično djelo nelegalne gradnje, ali ni nakon devet mjeseci nije preduzela ni jednu mjeru kako bi zaustavila vršenje krivičnog djela,“ kazao je Vujičić.

On je rekao da „tužiteljka nije prihvatila njegov predlog da ukoliko smatra da nema osnova da podigne optužnicu protiv prijavljenog inspektora onda odbaci prijavu i obavijesti ga o tome kako bi privatno mogao da podigne optužnicu“

„Navedenim ponašanjem tužiteljka, zloupotrebom službenog položaja, štiti interese investitora koji devet mjeseci nelegalno gradi a meni i javnom interesu nanosi veliku štetu,“ kazao je Vujičić.

On je zaključio da „dok je direktora Direktorata za inspekcijske poslove Aleksandra Dajkovića i tužiteljke Lidije Mitrović, nelegalni graditelji ne moraju da brinu jer ih „ čuvaju“ oni koji bi trebalo da im zabrane nelegalnu gradnju i oni koji bi protiv njih trebalo da podižu optužnice kod suda sa predlogom da se po zakonu kazne“.

Bonus video: