Zatraženo da se ispita pozadina rada nekih NVO

Dan otvorenih vrata za nevladine organizacije u Bijelom Polju obilježile međusobne optužbe

3985 pregleda 2 komentar(a)
Sa jučerašnjeg sastanka sa NVO, Foto: Jadrankla Ćetković
Sa jučerašnjeg sastanka sa NVO, Foto: Jadrankla Ćetković

Nevladina organizacija “Novi put” iz Bijelog Polja zatražila je da se sredstva oprediljena NVO sektoru u tom gradu usmjere u borbu protiv koronavirusa i da se zaustavi raspodjela sredstava zato što ih, kako tvrde, “dobijaju organizacije koje su korumpirane i čiji članovi sjede u komisiji i kancelariji za saradnju sa NVO, koje pod hitno treba rasformirati”.

To je predlog predsjednika te NVO Vehba Čokovića, iznesen tokom Dana otvorenih vrata za NVO.

“Supruga Almera Mekića, Senada Mekić, zaposlena je u kancelariji za saradnju sa NVO u Opštini, ali i članica komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, a ujedno je sa suprugom osnivač i član NVO ‘Euromost’”, kazao je Čoković.

Mekić juče nije prisustvovao sastanku u sali SO Bijelo Polje.

Predsjednik komisije Ernad Suljević je kazao da je prošlo vrijeme kada se pritiscima moglo reagovati na komisiju.

“Što se mene tiče dajem vam ‘besu’ da će za mene isključivo biti kvalitet projekta, odnosno kriterijumi biti oni koji su propisani zakonom, odlukom i javnim konkursom i drugo me ništa ne interesuje”, kazao je Suljević.

Njega je ranije NVO “Euromost” optužila da je istovremeno predsjednik komisije i osnivač i ovlašćeno lice NVO “Demokratski progres”. Nakon toga je Suljević reagovao, objašnjavajući da je 9. jula prošle godine, dan prije imenovanja na mjesto potpredsjednika Opštine, zvanično napustio funkciju izvršnog direktora u toj NVO i podnio ostavku na članstvo u njoj.

“Euromost” je podnio tužbu Upravnom sudu protiv, kako su naveli, nezakonitog rješenja predsjednika opštine Bijelo Polje Petra Smolovića o imenovanju Komisije za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama, zbog povrede pravila postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava.

“Prvu tužbu smo podnijeli protiv nezakonitog rješenja predsjednika opštine Bijelo Polje Petra Smolovića, koji je postavio svog potpredsjednika Ernada Suljevića za predsjednika i člana Komisije za raspodjelu sredstava NVO sa čime je prekršio i zakon i opštinsku odluku. Očigledno da Smolović pokušava da kroz staru odluku, gdje čak sedam članova komisije raspoređuje sredstva NVO i gdje se članovi biraju od onih koji su povezani sa predsjednikom opštine i sa pojedinim NVO i ljudima iz DPS-a. Sredstva se dodjeljuju nezakonito i dodjeljuje ih nezakonito formirana komisija, sa odlukom koja nije usaglašena sa Zakonom o NVO. Mi odustajemo od učešća i jednom javno pozivamo Smolovića koji se od njegovog dolaska za predsjednika Opštine do danas nijednom nije udostojio da sjedne sa bjelopoljskim NVO, da sa njima razgovara o svim temama koje su bitne za funkcionisanje opštine”, kazao je ranije Mekić.

Predstavnica OSI Lidija Guberinić je tražila da se detaljno pregleda rad tih organizacije zato što su izostavljene iz finansiranja od strane Ministarstava i već imaju problema u realizaciji aktivnosti.

Zdravko Janjušević iz “Bjelopoljskog demokratskog centra” je kazao da je dobro što je raspisan konkurs za dodjelu sredstava NVO, iako sa zakašnjenjem.

“Ovo su sredstva građana i molim vas nemojte govoriti da ova sredstva dajete NVO. Nevladine organizacije nijesu potrošačka jedinica u budžetu, već partneri, mi nijesmo trošak, već nosioci realizacije javnih politika koje doprinose razvoju društva. Takođe je pozitivna stvar što je jedna od prioritetnih oblasti i doprinos u borbi protiv kovida. Ovo je jedina opština koja je tu stvar uvrstila u javni konkurs”, kazao je Janjušević.

Bonus video: