Podizanje svijesti roditelja o bolestima zavisnosti: Kako uticati na omladinu u vrijene pandemije

Prema riječima Danilović učesnici tribine su pokazali veliko interesovanje za pronalaženje adekvatnog modela u borbi protiv droge kojim bi se smanjio broj konzumenata narkotika među mladim, i uputili apel nadležnima da se pooštre kaznene mjere za sve koji učestvuju u lancu prodaje narkotika.

4434 pregleda 0 komentar(a)
Sa tribine, Foto: NVO Medija tim
Sa tribine, Foto: NVO Medija tim

Kako bi roditeljima skrenuli pažnju kako prepoznati prve simptome devijantnog ponašanja kod mladih, te kako uticati na srednjoškolsku omladinu u vrijeme pandemije da formiraju pozitivne stavove i ponašanje koja će ih zaštititi od droga, NVO “Medija tim” organizovala je tribinu “Šta sve trebamo znati o drogi".

“Jedan od ciljeva tribine bio je i podizanje svijesti roditelja o bolestima zavisnosti, kao i o načinima preventivnog djelovanja institucija sistema u borbi protiv narkomanije u Nikšiću u vrijeme pandemije virusa covid-19”, kazala je Snežana Danilović koja je vodila tribinu.

Prema njenim riječima učesnici tribine su pokazali veliko interesovanje za pronalaženje adekvatnog modela u borbi protiv droge kojim bi se smanjio broj konzumenata narkotika među mladim, i uputili apel nadležnima da se pooštre kaznene mjere za sve koji učestvuju u lancu prodaje narkotika. Roditeljima su podijeljeni priručnici, prikazana prezentacija o drogama, promovisan spot “Medija tima” protiv droge i sajt www.narkomanija-ne.com.

Predstavnik nikšićkih srednjoškolaca, Janko Kankaraš, dao je predloge kako poboljšati interakciju između mladih i roditelja i apelovao na veću posvećenost institucija, prvenstveno škola, za što većim brojem edukativnih radionica sa učenicima kako bi se smanjio broj zavisnika.

Tribina je realizovana u sklopu projekta "Podizanje svijesti mladih Nikšića u borbi protiv droge" koji “Medija tim” realizuje u partnerstvu sa NVO “Romsko srce”, a koji je finansijski podržan od Ministarstva zdravlja.

tribina narkomanija
foto: NVO Medija tim

Do kraja projekta, čiji je cilj da se smanji zloupotreba droga kod srednjoškolaca i mladih u Nikšiću, kao i da se poveća svijest zajednice, prvenstveno roditelja, o problemu i posljedicama koje narkomanija donosi sa sobom, biće podijeljeno 500 informatora roditeljima u Nikšiću.

Tribina je realizovana uz poštovane mjera Institita za javno zdravlje.

Bonus video: