Svetosavska akedemija u Kolašinu u skladu sa epidemiološkim mjerama

“Osnovna ideja je da kroz obrazovnu i kulturnu funkciju ove knjige, omladini bude predstavljen Sv. Sava, koji je nama i drugim narodima vjekovima služio kao primjer uzvišenog intelekta, univerzalne mudrosti i pravoslavne duhovnosti", rekao je predsjednik SO.

6657 pregleda 8 komentar(a)
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Svetosavska akademija u Kolašinu, ove godine neće biti organizovana na uobičajen način zbog mjera zabrane okupljanja propisanih zbog koronavirusa, saopštio je predsjednik Skupštine opštine (SO) Milan Đukić.

„Svetosavske akademije su svojevrsna tradicija koja traje već 21 godinu. Ta kulturna manifestacija u Kolašinu, ove godine neće biti organizovana na uobičajen način zbog svima poznatih mjera zabrane okupljanja propisanih zbog korona virusa. To znači da neće biti masovnog okupljanja na ovoj akademiji u velikoj sali Centra za kulturu. Ove godine, nažalost neće biti ni čuvenih besjeda koje su obilježile prethodne akademije, kao ni uobičajenog kulturno – umjetničkog programa“, kazao je Đukić.

Ove godine, objasnio j on, biće nastavljena ta tradicija “pa će Savin dan biti obilježen, shodno epidemiološkim mjerama i ograničenjim”.

Skupština opštine Kolašin će, najavio je Đukić, u saradnji sa MCP, obezbijediti oko 200 knjiga o Sv. Savi koje će biti poklon za sve zainteresovane učenike, omladinu i građane.

“Osnovna ideja je da kroz obrazovnu i kulturnu funkciju ove knjige, omladini bude predstavljen Sv. Sava, koji je nama i drugim narodima vjekovima služio kao primjer uzvišenog intelekta, univerzalne mudrosti i pravoslavne duhovnosti.Takođe, pokušat ćemo da kreiramo prigodan materijal kulturno – umjetničke sadržine koji treba da bude predstavljen putem društvenih mreža. Koliko ćemo u tome uspjeti zavisi od više tehničkih faktora, ali to ostavljamo za narednu nedelju o čemu ćemo blagovremeno obavijestiti javnost i građane Kolašina. Na ovaj način želimo da nadomjestimo to što se ove godine, zbog korona virusa, ne može organizovati Svetosavska akademija i standardni kulturno - umjetnički program koji je uvijek prati“, rekao je predsjednik SO.

Dosadašnje akademije, podsjetio je on, „uvijek su organizovane zajedničkim naporima Skupštine opštine Kolašin, Mitropolije crnogorsko – primorske, kulturnih i obrazovnih institucija i organizacija iz Crne Gore i Kolašina.“.

„Posebno moram istaći doprinos kroz nezaboravne izvedbe hora „Sveti Marko“ iz Sabornog hrama iz Podgorice kojim rukovodi i diriguje mr Ljudmila Radović, zatim nastupe KUD – a „Mijat Mašković“ iz Kolašina kojim rukovodi Davor Sedlarević, kao i recitacije i pjevanje učenika vjeronauke pri crkvi SV. Dimitrije iz Kolašina koje vodi Tanja Arsović. U Kolašinu, kao i drugim crnogorskim i mnogim gradovima Evrope i Amerike, akademije posvećene Svetom Savi uvijek su predstavljale istaknute i uzvišene manifestacije kulture i obrazovanja. U Kolašinu ova manifestacija svojim karakterom i sadržajem predstavlja doprinos kulturi, multikulturi, kao i materijalnom i nematerijalnom nasleđu koje se veoma cijeni u razvijenom svijetu”, rekao je predsjednik SO.

Prema Đukićevim riječima, “građansko društvo mora njegovati svoje kulturno nasleđe.“ Upravo zato je u Kolašinu, tvrdi on, „uspostavljen dvadesetogodišnji kontinuitet svetosavskih akademija kao uzvišenih svetkovina kulture i obrazovanja.“

„Kvalitetnom i iskrenom saradnjom svih aktera u organizaciji ovih akademija, one su uvijek bile lišene svake vrste političkih ili nacionalističkih prizvuka i projekcija. Zato ćemo i ove godine, uprkos otežanim okolnostima, ipak obilježiti ovu svetkovinu i nastaviti tradiciju koja u Crnoj Gori predstavljaja praznovanje utemeljeno još u doba Crnojevića, a bila je nezaobilazna svetkovina i Petrovića, kao i naše prijestonice Cetinje od 1856. i knjaza Danila.Nadam se da će mjere, preporuke, a pogotovo najavljena vakcinacija protiv korona virusa, do kraja ove godine donijeti bolje zdravstvene prilike u kojima će biti moguće, uz prisustvo publike, organizovati brojne kolašinske kulturne, obrazovne i sportske manifestacije koje građani Kolašina s nestrpljenjem isčekuju”, zaključio je predsjednik SO.

Bonus video: