Prevencija raka grlića materice na čekanju

Imunizacija HPV vakcinom prošle godine nije realizovana, a pitanje je i šta će biti tokom 2021.

30380 pregleda 49 reakcija 3 komentar(a)
Rak grlića materice po učestalosti na drugom mjestu u Evropi, odmah iza karcinoma dojke, Foto: Shutterstock
Rak grlića materice po učestalosti na drugom mjestu u Evropi, odmah iza karcinoma dojke, Foto: Shutterstock

Imunizacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) nije realizovana u 2020. godini, sredstva namijenjena za nabavku vakcina u iznosu od 700.000 eura su potrošena, a iz Ministarstva zdravlja do danas nisu odgovorili i da li će za ovaj program prevencije raka grlića materice biti novca u 2021, ni da li će imunizacija u ovoj godini uopšte biti planirana.

Ministarstvo zdravlja, tada na čelu sa Kenanom Hrapovićem, krajem 2019. donijelo je program imunizacije za 2020. godinu. Programom je predviđena i imunizacija protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima.

“Tokom 2020. godine će se sprovesti i dopunska imunizacija djevojčica uzrasta od deset do navršenih 11 godina života. Aktivna imunizacija protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima sprovodi se kod djevojčica sa navršenih najmanje devet do deset godina života, odnosno u četvrtom razredu osnovne škole. Aktivna imunizacija se sprovodi sa odgovarajućim brojem doza vakcine u skladu sa upustvom proizvođača”, piše u dokumentu koji je potpisao tadašnji ministar.

Uvođenje HPV vakcina planirano je godinama, pominje se u Akcionom planu 2011. do 2015. U istom dokumentu, navedeno je da se prema tadašnjem proračunu očekuje da za oko 550.000 eura bude vakcinisano oko 80 odsto populacije.

Za potrebe imunizacije protiv humanog papiloma virusa za 2020. godinu opredijeljeno je 700.000 eura. Sredstva su, međutim, odlukom prethodne Vlade, preusmjerena za nabavku “nedostajućih količina vakcina protiv gripa i lične zaštitne opreme za potrebe javnih zdravstvenih ustanova”.

“Ministarstvo zdravlja dalo je saglasnost da se neiskorišćena sredstava koja su planirana u budžetu Fonda zdravstva za 2020. za nabavku HPV vakcina u iznosu od 700.000 eura iskoriste za nabavku nedostajućih količina vakcina protiv gripa i lične zaštitne opreme za potrebe javnih zdravstvenih ustanova. Takođe, Ministarstvo zdravlja je dalo nalog zdravstvenoj ustanovi Apoteke Crne Gore ‘Montefarm’ da po hitnom postupku, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, realizuje navedene nabavke do ukupnog iznosa od 700.000 eura. Posljednjom odlukom pred prestanak rada Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti biće sačuvan novac građana doniran NKT-u koji je namijenjen gradnji Klinike za infektivne bolesti, budući da je politička stranka URA juče najavila da namjerava da čim preuzme izvršnu vlast počne da troši za tekuće potrebe donirani i sačuvani novac”, saopšteno je 4. decembra iz službe za odnose s javnošću prethodne Vlade.

Nakon takve odluke, tada su reagovali i iz civilnog sektora.

Maja Raičević iz Centra za ženska prava podsjetila je tada da je prema dostupnim istraživanjima, rak grlića materice drugi po učestalosti kod žena u Crnoj Gori, odmah poslije karcinoma dojke.

“U Crnoj Gori oko 110 žena godišnje oboli od te bolesti, od kojih od 30 do 40 umre. Karcinom grlića materice je na desetom mjestu smrtnosti od svih karcinoma u svijetu, a najčešće ga uzrokuje humani papiloma virus.

Vakcinacija je, uz redovan skrining, najefikasnija zaštita od HPV-a i u svijetu se primjenjuje duže od 10 godina... Vakcinacija pruža efikasnu zaštitu od dva najčešća tipa HPV-a, tipova 16 i 18, odgovornih za skoro dvije trećine svih slučajeva raka grlića materice i drugih oboljenja... Uvođenje vakcinacije je kod nas najavljivano za kraj 2019, a sada NKT donosi odluku da 700.000 eura koje su bile namijenjene nabavci vakcine protiv HPV preusmjeri na nabavku vakcine protiv gripa? Kako onda razumjeti ovu posljednju u nizu neshvatljivih odluka NKT-a, osim kao diskriminatorsku, mizoginu, krajnje neodgovornu prema zdravlju i životima stotina djevojčica i žena kojima se na ovaj način uskraćuje adekvatna prevencija i zaštita od ove opake bolesti? I zašto ova sredstva nisu namjenski iskorištena kad su već bila dostupna? Nadam se da će nova ministarka zdravlja (Jelena Borovinić Bojović) pokrenuti i ova pitanja”, napisala je Raičević tada.

Iz resora zdravlja u novoj Vladi, međutim, “Vijestima” nisu odgovorili, pored ostalog, i da li je u planu nastavak programa vakcinacije u cilju sprečavanja obolijevanja od karcinoma grlića materice.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) Sead Čirgić ”Vijestima” je rekao da bi, da nisu preusmjerena za nabavku zaštitne medicinske opreme i vakcina protiv gripa, sredstva za HPV vakcine bila utrošena za drugu namjenu.

“Jer se sa primjenom HPV vakcine u 2020. ne bi počelo. Naime, prema obavještenju Instituta za javno zdravlje mnoge aktivnosti i elementi Plana za uvođenje HPV vakcine u kalendar imunizacija zbog pandemije i vanredne epidemiološke situacije nisu u potpunosti implementirane, tako da nisu postojali uslovi za adekvatno i učinkovito započinjanje imunizacije protiv HPV u 2020. godini. Dakle, sredstva namijenjena za nabavku HPV vakcina nisu preusmjerena nauštrb vakcinacije”, rekao je on.

Na pitanje da li su sredstva opredijeljena za HPV vakcine ipak mogla biti sačuvana za 2021. godinu, Čirgić je rekao da nisu, ali i da su mogla biti vraćena u budžet.

“Sredstva nisu mogla biti sačuvana, jer se ne mogu prenositi u narednu budžetsku godinu. Mogu se utrošiti za drugu namjenu po prioritetima sistema ili sredstva mogu ostati neutrošena kada se vraćaju u budžet po završetku budžetske godine”, kazao je on.

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv malignih bolesti.

Kako je novac za HPV vakcinu preusmjeren

Prve vakcine protiv sezonskog gripa, 31 hiljada doza, u Crnu Goru stigle su u oktobru. Iz “Montefarma” je tada saopšteno da je planirani i isporučeni broj doza povećan za skoro 40 odsto u odnosu na 2019. Iz podgoričkog Doma zdravlja, medijima su tada kazali i da “nema bojazni” da će faliti vakcina, da se Podgorici na imunizaciju odazvalo 100 odsto građana, ali i da je nadležnima upućen zahtjev za nabavku dodatne količine vakcina.

“Montefarm” je tako u novembru uputio zahtjev za novih 10.000 doza. FZO su tada obavijestili i da im prijeti nestašica zaštitne medicinske opreme za ljekare i medicinske radnike.

Tako je od 700.000 eura namijenjenih za nabavku HPV vakcina, plaćeno dodatnih 10 hiljada doza protiv sezonskog gripa, te kupljeno i 400.000 pari hirurških rukavica i 200.000 jednokratnih vodootpornih zaštitnih odijela skafandera, ukupne vrijednosti 512.000 eura.

Delegacija Evropske unije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori potpisali su početkom aprila ugovor u vrijednosti od tri miliona eura za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za potrebe zdravstvenog sistema. Tokom 2020, kako je nedavno sapšteno iz Delegacije, obezbijeđeno je 100 respiratora, 10 digitalnih rendgen aparata i više od dva miliona komada zaštitne opreme.

Krajem januara, potpisan je i Sporazum o finansiranju podrške EU zdravstvenom sektoru u borbi protiv kovida-19, vrijedan 9,5 miliona eura. Preko osam miliona eura donirano je i na račun NKT-a...

Bonus video: