Joanikije i još tri episkopa traže da se patrijarh SPC ne bira u Hramu: Tajnost glasanja bi bila ugrožena

Episkopi smatraju da bi skupština trebalo da se održi u zgradi Patrijaršije u Beogradu

37797 pregleda 332 reakcija 87 komentar(a)
Hram Svetog Save u Beogradu, Foto: Shutterstock
Hram Svetog Save u Beogradu, Foto: Shutterstock

Episkopi Srpske pravoslavne crkve (SPC) - budimljansko-nikšićki Joanikije, žički Justin, požarevačko-braničevski Ignjatije i raško-prizrenski Teodosije zahtijevaju da skupština na kojoj bi trebalo da se izabere novi patrijarh SPC ne bude održana u kripti Hramu Svetog Save u Beogradu.

Oni su u pismu Svetom arhijerejskom sinodu SPC naveli da je razlog to što je Hram Svetog Save pokriven kamerama, pa prema njihovim tvrdnjama tajnost glasanja ne bi bila garantovana.

Pismo episkopa
foto: Twitter

Četiri episkopa smatraju da bi skupština trebalo da se održi u zgradi Patrijaršije u Beogradu.

Portal Nova.rs je ranije pisao da je sinod SPC i definitivno odlučio da prihvati predlog prema kom bi izbor novog patrijarha SPC trebalo da bude održan u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru.

Osim toga, odlučeno je i da arhijereji koji će učestvovati u izboru novog poglavara SPC budu smješteni zajedno u hotelu "Hilton" u centru Beograda, saznaje Nova.rs.

Sinod je u odlučio da se sabor održi u Hramu Svetog Save, zbog epidemiološke situacije, jer svečana saborska sala u zgradi Patrijaršije ne može da omogući održavanje propisane udaljenosti među episkopima.

Bonus video: