Na dobošu imovina nekada jednog od najuticajnijih Budvana: Izvršitelj traži i zgradu založenu kod Pekovića

Lazoviću koji se, nakon više godina pauze, ponovo politički aktivirao i bio u štabu DPS-a vodeći kampanju uoči lokalnih izbora, javni izvršitelj traži i prodaju kuće na stadionu Lugovi, sa dvorištem

66103 pregleda 369 reakcija 39 komentar(a)
Boro Lazović (arhiva), Foto: Boris Pejović
Boro Lazović (arhiva), Foto: Boris Pejović

Imovina nekadašnjeg šefa budvanskog DPS-a i parlamenta Bora Lazovića biće prodata, kako bi se namirio kredit koji je uzeo prije deset godina.

Rješenje o izvršenju, u koje su “Vijesti“ imale uvid, donio je javni izvršitelj Darko Rajković, a blokirana je kompletna imovina koju Lazović, nekada jedan od najuticajnijih Budvana, ima uknjiženu na svoje ime.

“Upisom ovog rješenja u katastar nepokretnosti, utvrđivanjem vrijednosti nepokretnosti, prodajom i namirenjem izvršnog povjerioca iz iznosa dobijenog prodajom nepokretnosti koje su upisane kod Uprave za nekretnine PJ Budva”, piše u rješenju koje je upisano u listove nepokretnosti na tri Lazovićeve nekretnine u Budvi.

Po svemu sudeći, traži se naplata duga na ime kredita od 272 hiljade eura, koji je Lazović uzeo kod banke 1. novembra 2011. godine, jer je javni izvršitelj upisao rješenje o izvršenju na porodičnu stambenu zgradu u naselju Gospoština od 95 kvadrata i dvorište od 168 kvadrata, na koje već postoji bankovna hipoteka.

Lazoviću koji se, nakon više godina pauze, ponovo politički aktivirao i bio u štabu DPS-a vodeći kampanju uoči lokalnih izbora, javni izvršitelj traži i prodaju kuće na stadionu Lugovi, sa dvorištem.

Rajković je blokirao i nedovršenu petospratnu zgradu, takođe u naselju Gospoština, na koju je prethodno hipoteku upisao i proslavljeni košarkaš Nikola Peković, na ime duga od dva i po miliona eura. Vjenčani kum i poslovni partner Duška Šarića, još prije četiri godine upisao je hipoteku na oko 2.000 kvadrata nedovršenog poslovno-stambenog prostora.

Boro Lazović
foto: Boris Pejović

Lazović je godinama prije toga gradio tu zgradu, koja do danas nije završena, a Peković nije stavio hipoteku na samo četiri stana u prizemlju, od 49, 130, 98 i 57 kvadrata.

Peković je, kako se navodi u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine, hipoteku upisao u aprilu 2017. na poslovni prostor u podrumu od 325 kvadrata i 20 stanova od prvog do petog sprata.

“Hipoteka I reda u iznosu od 2.500.000,00 eura u korist Peković Nikole iz Podgorice kao hipotekarnog povjerioca svojine Bora Lazovića sa zabranom otuđenja i opterećenja nepokretnosti koje su predmet hipoteke bez pismene saglasnosti hipotekarnog povjerioca i uz zabilježbu izričitog pristajanja na izvršenje bez odlaganja nakon dospjelosti potraživanja”, piše i dalje kao opterećenja na Lazovićeve nekretnine.

Lazović je ranije za “Vijesti“ demantovao da je Peković na ime pozajmice od dva i po miliona eura blokirao imovinu upisujući hipoteku sa zabranom otuđenja na petospratnu zgradu.

“Nije tačno da je hipoteka upisana na ime pozajmice. Riječ je o zajedničkom biznisu... Sa Pekovićem sam ušao u projekat izgradnje zgrade u Gospoštini”, odgovorio je tada Lazović.

ipoteka nije upisana samo na prizemlje do danas nezavršene zgrade
ipoteka nije upisana samo na prizemlje do danas nezavršene zgradefoto: Vuk Lajović

Međutim, u katastarskoj evidenciji ne postoji kao zabilježba ugovor o zajedničkoj izgradnji između nekadašnjeg lidera opštinskog DPS-a i košarkaša.

Peković je iste te godine, krajem jula zaključio ugovor o kupovini luksuznog bečićkog hotela Mediteran, koji je do tada bio u vlasništvu budvanske kompanije Maestraltours budvanskog biznismena Blaža Dedića, koji je povezivan sa osuđenim za šverc kokaina Darkom Šarićem.

Sa njegovim mlađim bratom Duškom, Peković je ušao u hotelski i biznis sa kladionicama.

Mediji su više puta objavljivali informacije o Lazovićevim posrednim vezama sa Šarićima - predstavnici nekadašnjeg (ugašenog) Fudbalskog kluba Mogren, koji je gazdovao atraktivnim kompleksom zemlje na ulazu u Budvu, na Lugovima, ušli su u poslovni aranžman sa of-šor kompanijom iza koje, ispostavilo se, stoji sestra Darka Šarića.

Isti klub je prije 12 godina od bivše gradske uprave (DPS-SDP) na poklon dobio gotovo stotinu hiljada kvadrata opštinske zemlje - kompleks od 12.000 kvadrata na Lugovima i 82.000 kvadrata u Dubovici, na periferiji Budve, gdje je planirana bila izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja. Realizacija te ideje pala je u vodu, jer je ubrzo došlo do raskida aranžmana, nakon što je slučaj počelo da istražuje Specijalno državno tužilaštvo.

FK Mogren, sa Lazovićem i Rajkom Kuljačom na čelu, 2009. godine je sa firmama Amsone enterprises Montenegro i Nova star CG osnovao novu kompaniju - Novostar investment DOO, na koju je u Upravi za nekretnine preknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje u metropoli turizma. Konačni i stvarni vlasnici kompanije Nova star CG na koju su prenijeta prava nad vrijednim zemljištem su se krili iza of-šor destinacija, međutim dokumentacija do koje su došli istraživači MANS-a i OCCRP-a pokazuje da se radilo o sestri braće Šarić - Danijeli i njihovom prijatelju Nebojši Jestroviću, u Srbiji takođe optuženom za pranje novca.

Kada je slučaj došao do specijalnog tužioca, a inspektori za organizovani kriminal ispitali gotovo 30 članova skupštine fudbalskog kluba, predstavnici Mogrena ekspresno donose odluku da raskinu ugovor, izađu iz firme Novastar investment i zemlju vrate u svoje vlasništvo. Da bi se cijeli slučaj zataškao, Opština donosi odluku kojom na sebe vraća zemlju koju je ustupila klubu, ostavljajući im nekoliko hiljada kvadrata na Lugovima.

Mogren je u međuvremenu ugašen, ali je atraktivna parcela od dvije i po hiljade kvadrata i dalje uknjižena na nepostojeći klub.

Dug od 4,5 miliona eura ranije oprostio FK Mogren

Lazoviću je Fudbalski klub Mogren ostao dužan četiri i po miliona eura, ali on je taj dug navodno oprostio. Javnost se o stanju u klubu upoznala u avgustu 2016. godine, uoči lokalnih izbora, kada je pokušano oživljavanje posrnulog FK Mogren koji su godinama kontrolisali funkcioneri DPS-a.

U avgustu 2016. održana je i skupština na kojoj su taksativno navedeni dugovi i predočen dug od 4,9 miliona eura.

Boro Lazović
foto: Boris Pejović

“Na dan 31. decembar 2015. godine, FK ‘Mogren’ prema stručnom štabu i igračima duguje 184.850, trenerima mlađih kategorija 8.500 eura, advokatu 12.000 eura, ‘Komovima’ iz Andrijevice 7.658 eura, a radnoj zajednici 16.900 eura, što je ukupno 252.908 eura“, pisalo je u finansijskom izvještaju.

Najveće dugovanje od 4,5 miliona eura bilo je prema Boru Lazoviću, nekadašnjem sportskom direktoru kluba, koji je na tada održanoj sjednici izjavio da mu klub ništa ne duguje i da ništa ne potražuje, jer je sve, kako je kazao, davao zbog uspjeha Mogrena.

Bonus video: