Put oko Slanog jezera u lošem stanju

Neformalna grupa građana predala peticiju kojom traže sanaciju i nasipanje puta

2167 pregleda 5 komentar(a)
Put oko Slanog jezera, Foto: Servis za zaštitu voda
Put oko Slanog jezera, Foto: Servis za zaštitu voda

Makadamski put oko Slanog jezera u Nikšiću je u izuzetno lošem stanju pa je Servis za zaštitu voda, neformalna grupa građana koja okuplja predstavnike nevladinih organizacija, sportske ribolovce i ljubitelje prirode, predao predsjedniku Opštine peticiju kojom traže sanaciju i nasipanje puta oko jezera.

Peticiju je potpisalo 210 građana, koji su“lišeni bilo kakve političke konotacije”, kako ističu u saopštenju za javnost, samo sa ciljem da skrenu pažnju da u lokalnoj zajednici “postoji nešto bitnije od politike, a to je zdrava i očuvana životna sredina”.

“Makadamski put oko Slanog jezera nije u dobrom stanju jer se obnova i nasipanje nijesu radili duži niz godina. Na više mjesta je podloga oštećena usljed spiranja zbog jakih padavina. Takođe, na pojedinim lokacijama potrebno je sanirati put zbog odrona i manjih klizišta. Zapušteno stanje je posebno evidentno sa južne strane jezera kada se krene od skretanja u tzv. široku ulicu. Sve ovo čini putovanje oko jezera dugom, a na pojedinim mjestima i opasnom avanturom”, navodi se u saopštenju za javnost.

Navode da uređenje može da bude dobra polazna osnova za bolju turističku ponudu grada.

“Ljepote jezera sve više prepoznaju strani turisti. Ujedno, u svojim turističkim turama, često borave i kampuju na njegovim obalama”, navode iz Servisa.

Podsjećaju da Slano jezero sa okolinom predstavlja izuzetan turistički lokalitet, da je riječ o jednom od staništa ptica selica i lokalitetu koji, uz Skadarsko jezero, Solanu i Tivatska solila, ima veliki ornitološki značaj.

Servis za zaštitu voda je do sada realizovao akcije uklanjanja otpada oko Slanog jezera i postavljanje info-tabli, čišćenje korita rijeke Gračanice, a ponudili su se, da i ovoga puta, volonterski pomognu akciju saniranja i nasipanja makadamskog puta oko jezera.

Bonus video: