Hercegnovski kolektor biće završen u drugoj polovini aprila

Najavljeno je da će površine devastirane zbog gradnje kolektora biti vraćene u prvobitno stanje, radovi počinju uskoro
70 pregleda 0 komentar(a)
Konferencija, Foto: Slavica Kosić
Konferencija, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.12.2017. 18:40h

Hercegnovski kolektor biće završen u drugoj polovini aprila sljedeće godine, a do kraja ove biće okončani svi građevinski i elektro radovi i montirana mašinska oprema na primarnom kanalizacionom kolektoru.

To je na konferenciji za novinare juče kazala potpredsjednica Opštine Danijela Đurović, pojasnivši da će do kraja godine biti “završeno i ispitivanje na vododrživost i pritisak kompletno izgrađenog sistema”.

Direktorica Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture Jelena Đaković kazala je da je 60 odsto kolektorske mreže do danas “primljeno i testirano i sve dokumentovano”. Đurovićeva je najavila i nastavak radova na spajanju postojeće sekundarne kanalizacije. Objasnila je i da će na rivijeri 65 odsto objekata biti spojeno na novi sistem. Nakon toga, slijedi priključenje individualnih objekata koji do sada nisu bili priključeni na kanalizacionu mrežu.

Najavljeno je da će površine devastirane zbog gradnje kolektora biti vraćene u prvobitno stanje. Radovi bi trebalo da počnu nakon novogodišnjih i božićnih praznika. To podrazumijeva i vraćanje kamena na Šetalištu pet Danica, od tvrđave Forte mare do hotela Plaža.

“U saradnji sa našim komunalnim preduzećima izvršena je identifikacija svih nastalih šteta prilikom izvođenja i proslijeđena je nadzoru i izvođaču radi otklanjanja”, kazala je Đurovićeva.

Završetak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže duge 33 kilometra, 11 pumpnih postrojenja, podmorskog ispusta i postrojenja za preradu otpadnih voda u Meljinama, čija je ukupna vrijednost više od 31 milion eura, kasni četiri godine. Đurović je najavila da će nakon završetka svih radova utvrditi zašto se to desilo i ko je odgovoran.

Raskidaju ugovor s "Mas gintašom"

Opština Herceg Novi najavila je raskid ugovora sa firmom “Mas gintaš” - izvođačem radova na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, “zbog nesolventnosti, isticanja bankarske garancije i nedovoljnog angažovanja izvođača na završetku radova”.

“Ovo je međunarodni FIDIC ugovor gdje procedura podrazumjeva određeno pregovaranje i konsultacije svih uključenih strana. Do kraja godine ćemo imati jasnu situaciju da li će izvođač radova ispuniti tražene uslove i nastaviti radove ili ćemo raskinuti ugovor”, pojasnila je Đurovićeva i navela da su dobili produženje bankarske garancije nakon najave raskida ugovora.

Bonus video: