Dug za porez na nepokretnosti u Kolašinu 2,73 miliona eura

“Kao rezultat tih napora, u posljednjem kvartalu (oktobar-decembar) prošle godine, urađeno je preko 250 sporazuma o otplati duga iz prethodnog perioda u ratama, na osnovu kojih se velika većina izmirenja duga prenijela i na ovu godinu. Mjerama prinudne naplate u prošloj godini naplatili smo 14.504 eura”, kazao je Bulatović

3547 pregleda 22 reakcija 7 komentar(a)
Korona kriza uticala na likvidnost obveznika: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović
Korona kriza uticala na likvidnost obveznika: Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

Dug građana i pravnih lica (firmi), po osnovu poreza na nepokretnosti Opštini Kolašin na kraju prošle godine bio je 2,73 miliona eura, što je u odnosu na 2019. godinu uvećanje od skoro 180.000 eura.

Sekretar za finansije, imovinu i ekonomski razvoj Dragan Bulatović kazao je „Vijestima“ da je uvećanje duga posljedica nenaplaćenih potraživanja od dugogodišnjih dužnika pravnih lica.

“Njihov dug iznosi gotovo 80 odsto ukupnog uvećanja. Pravna lica su, na kraju prošle godine, za porez na objekte dugovala 233.085 eura, a za zemljište 663.850 eura. Dug građana je značajno viši, pa za poreze za objekte duguju 784.504, a za zemljište nešto više od 1,05 miliona eura. Prema 100 najvećih dužnika-pravnih lica sprovodimo mjere prinudne naplate i obezbjeđenja poreskog potraživanja hipoteka. Međutim, radi se, u značajnom broju, o pravnim licima kojima je adresa nepoznata i nemaju otvorene bankovne račune u Crnoj Gori ili su ti računi neaktivni. U narednom periodu, u skladu sa planom i programom, pokrenućemo i mjere pljenidbe imovine nad tim dužnicima, iz razloga što su isrcpljena sva druga sredstva izvršenja i obezbeđenja“, najavljuje Bulatović.

Prema njegovim riječima, na osnovu opomene koja je u prethodnoj godini dostavljena za 12.561 građanina, koji imaju dug iz prethodnog perioda, prekinut je rok zastarjelosti potraživanja u skladu sa Zakonom o poreskoj administraciji.

“Kao rezultat tih napora, u posljednjem kvartalu (oktobar-decembar) prošle godine, urađeno je preko 250 sporazuma o otplati duga iz prethodnog perioda u ratama, na osnovu kojih se velika većina izmirenja duga prenijela i na ovu godinu. Mjerama prinudne naplate u prošloj godini naplatili smo 14.504 eura”, kazao je Bulatović.

On podsjeća da je u maju 2020. godine stupila na snagu nova Odluka o porezu na nepokretnosti kojom su definisani uglavnom niže iznose poreske obaveze za obveznike, ali i promjene zone kod mnogih obveznika. Prema staroj odluci postojale su tri, dok po aktuelnoj odluci ima sedam zona.

„Ta promjena iziskivala je potpuno ažuriranje baze podataka za 123.332 nepokretnosti, u vlasništvu 15.733 obveznika. Zbog toga su rješenja dostavljana nešto kasnije u odnosu na 2019. godinu, pa se izmirenje duga iz prošle obavlja u ovoj godini od strane obveznika koji redovno izmiruju dugovanja po tom osnovu. Jedan od razloga za otežanu naplatu poreskih potraživanja pandemija kovid-19 koja je negativno uticala na likvidnost poreskih obveznika“, objašnjava Bulatović.

Opština Kolašin je u okviru programa privremenih mjera za ublažavanje ekonomskih posljedica koronavirus krize lani odložila plaćanje prve rate poreza na nepokretnosti za 31. avgust, a druge za 30. novembar.

Bonus video: