Bošnjak: Problem degradiranog društvenog statusa ljekara najveći problem zdravstvenog sistema

Potpredsjednica Skupštine ukazala da je pandemija Kovida-19 istakla u prvi plan značaj ljekarske profesije.

5466 pregleda 50 reakcija 2 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Skupština Crne Gore
Bošnjak, Foto: Skupština Crne Gore

Problem degradiranog društvenog statusa ljekara možda je i najveći problem crnogorskog zdravstvenog sistema, ocijenila je potpredsjednica Skupštine Crne Gore Branka Bošnjak.

Ona je danas učestvovala na onlajn konferenciji „Uloga socijalnog dijaloga i sindikata u izgradnji otpornih zdravstvenih sistema nakon Kovid-19 pandemije", koju je organizovao Sindikat doktora medicine Crne Gore (SDMCG) u partnerstvu sa Centrom za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

Konferencija je organizovana povodom 7. aprila - Svjetskog dana zdravlja, u okviru projekta "Razgovori u društvu-socijalni dijalog za bolju budućnost", koji finansira Evropska unija.

Bošnjak je istakla, kako je saopšteno iz parlamenta, da je kao poslanica i potpredsjednica Skupštine, uvijek, "figurativno rečeno, svoja vrata širom otvarala, za predstvanike sindikata i NVO organizacije", kao i da će konstantno afirmisati značaj socijalnog dijaloga, jer je kako je kazala, svjesna koliko je bitan za unapređenje ljudskih i radnih prava.

Smatra da nezadovoljstvo ljekara statusom u društvu ne može a da se ne odrazi i na pacijente i da dovodi do odliva ljekara, te napuštanja javnog zdravstva i odlaska u privatnu praksu, ili pak ljekari počinju profesionalno da se bave politikom. Podsjetila je da je od 81 poslanika u aktuelnom sazivu parlamenta sedam ljekara, a da "veliki broj perspektivnog mlađeg kadra odlazi u inostranstvo u potrazi za boljim uslovima".

Prema njenim riječima, pandemija Kovida-19 istakla je u prvi plan značaj ljekarske profesije.

„Čini se da bi svima sad trebalo da bude jasno, od donosilaca odluka, pa do običnog građanina, koliki je značaj ljekara i uopšte zdrastvenog sistema. Veliki naklon svima koji mjesecima izgaraju u ovoj mukotrpnoj i isrpljujućoj borbi sa korona virusom, ali moramo biti svjesni da su svi oni na izmaku snaga, na ivici fizičke izdržljivosti“, dodala je Bošnjak.

Potpredsjednica Skupštine je, kako se navodi u saopštenju, istakla da su kadrovski resursi najznačajniji resursi u svim sistemima, pa i u zdravstvenom, odnosno kako je kazala, prije svega u zdravstvenom, posebno u kriznim vremenima.

„Pandemija koja ne jenjava je ogolila sve, tako da su uloge i pozicije vrlo jasne i opravdanja za prologiranje rješavanja problema boljeg statusa ljekara nema. Svi izgovori u neprihvatljivi“, kazala je potpredsjednica Bošnjak.

Na konferenciji je između ostalog istaknuto da je nastanak pandemije Kovid-19 izazvao globalnu reviziju sistema vrijednosti i postavio zdravstvene sisteme u srž svakog društva.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i saglasili se, kako je saopšteno, da je potrebno da postoji adekvatno uključivanje profesionalaca iz oblasti zdravstva, kao i informacije, konsultacije, dijalog i zastupanje interesa u procesu dizajniranja i reformi zdravstvenog sistema u prvom planu, da bi javni zdravstveni sistem nesmetano funkcionisao.

Zbog krize izazvane Kovid-19 pandemijom, medicinsko osoblje se suočavalo i dalje se suočava sa sve većim rizicima bezbjednosti na radu i trpi dodatna velika radna opterećenja. Pogoršali su se uslovi na radu, oslabile, već ionako krhke šeme socijalnog dijaloga.

Zato su sindikati i socijalni dijalog od velike važnosti za efikasnost i održivost naših zdravstvenih sistema, saglasili su se učesnici konferencije.

Bonus video: