U prijestonici 12 stanova za socijalu

Na javnoj raspravi odluka o rješavanju stambenih potreba po osnovu prava na socijalno stanovanje

2538 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prijestonica Cetinje stavila je juče na javnu raspravu Nacrt odluke o rješavanju stambenih potreba po osnovu prava na socijalno stanovanje i pozvala sve zainteresovane da daju sugestije, prijedloge i komentare, kako bi se dobila najbolja verzija dokumenta.

Kako je saopšteno iz Prijestonice, odlukom o rješavanju stambenih potreba po osnovu prava na socijalno stanovanje uređuje se pravo na socijalno stanovanje, propisuju uslovi, način, sredstva, kriterijumi, organi i postupak za rješavanje stambenih potreba po osnovu ovoga prava, kao i druga pitanja koja su od značaja za socijalno stanovanje u skladu sa zakonom i lokalnim programom.

Pravo na socijalno stanovanje, prema odredbama Odluke, može ostvariti državljanin Crne Gore koji ima prebivalište u prijestonici Cetinje najmanje pet godina u kontinuitetu, ako on ili član njegovog porodičnog domaćinstva nemaju stan u svojini, susvojini ili zajedničkoj svojini ili drugi objekat za stanovanje, odnosno čiji stambeni objekat nije odgovarajućeg standarda.

“Stan dodijeljen shodno kriterijumima i postupku iz ove odluke daje se u zakup zaključivanjem ugovora o zakupu bez prava otkupa. Ugovor o zakupu zaključuje se na određeno vrijeme, a najduže za period do 10 godina, bez mogućnosti produženja, izuzev u slučajevima koje zakon predviđa kao prioritetne“, navedeno je u nacrtu odluke.

Mjesečna zakupnina, po posebno povoljnim cijenama, ne može preći iznos od 10 odsto od visine primanja po osnovu materijalnog obezbjeđenja. Stambeni objekti dati u zakup, u skladu sa odlukom, ne mogu se otkupljivati, nasljeđivati, davati u podzakup i otuđivati. U slučaju smrti zakupca prava i obaveze iz ugovora o zakupu prelaze na člana porodičnog domaćinstva koji ispunjava uslove za zaključivanje ugovora.

Prioritet u ostvarivanju prava na socijalno stanovanje, u skladu sa odlukom, naročito imaju samohrani roditelji, odnosno staratelji, osobe sa invaliditetom, osobe starije od 67 godina, mladi koji su bili bez roditeljskog staranja, porodice sa djecom sa smetnjama u razvoju.

Prijestonica Cetinje kupila je kroz Program razvoja za 2020. godinu 12 stanova za socijalno stanovanje u zgradi Sindikata kulture koja je u izgradnji, a u Programu je i gradnja novog stambenog objekta za ove namjene sa oko 30 stanova.

Javna rasprava trajaće 15 dana, odnosno do 22. aprila, za kada je planirano održavanje centralne javne rasprave.

Bonus video: