Uz najmlađe Nikšićane realizovana još jedna akcija pošumljavanja Trebjese

“Zaista nas najviše raduje što je i ovoga puta, kao tokom svih prethodnih akcija, bilo dosta porodica sa djecom koji su kroz učešće u akciji pošumljavanja, dali doprinos edukaciji najmlađih članova naše zajednice o zaštiti i očuvanju park šume Trebjesa”, kazala je Ana Petrović Njegoš

6866 pregleda 40 reakcija 8 komentar(a)
Sa akcije na Trebjesi, Foto: NVU Putevima predaka
Sa akcije na Trebjesi, Foto: NVU Putevima predaka

Akcije pošumljavanja park šume Trebjesa, koje organizuje nevladino udruženje (NVU) “Putevima predaka” iz Nikšića u partnerstvu sa NVO “Medija tim”, gotovo su nezamislive bez najmlađih.

Tako je bilo i juče, kada je Trebjesa postala bogatija za još 500 sadnica smrče posađenih u sklopu projekta “Pošumimo Trebjesu”.

Direktorica NVU “Putevima predaka”, Ana Petrović Njegoš, nije krila zadovoljstvo što su roditelji došli sa djecom, svjesni da se sa ekološkom edukacijom počinje od najmlađih dana, a da se najbolje uči kroz praksu.

“Zaista nas najviše raduje što je i ovoga puta, kao tokom svih prethodnih akcija, bilo dosta porodica sa djecom koji su kroz učešće u akciji pošumljavanja, dali doprinos edukaciji najmlađih članova naše zajednice o zaštiti i očuvanju park šume Trebjesa”, kazala je Ana Petrović Njegoš.

Iako se osmomjesečni projekat “Pošumimo Trebjesu” završava naredne sedmice, pomenuto nevladino udruženje ne namjerava tako brzo da “napusti” Trebjesu.

“Okrenuli smo se južnom dijelu Trebjese gdje ima najviše posla, i gdje planiramo cijelo proljeće da sadimo. Projekat završavamo sledeće nedjelje, kada ćemo imati još jednu akciju pošumljavanja, podjelu informatora na temu zaštita šuma od požara i postavljanje info tabli. Ali, ne završavamo sa Trebjesom. Odmah nastavljamo sa novim projektom ‘Posadimo drvo za zeleni ekološki Nikšić“, kazala je direktorica NVU “Putevima predaka”.

Akciji su se odazvale mnoge organizacije iz grada, poput BK “Perun”, NVO “Centar za afirmaciju RE-populacije-CAREP”, Agencije za lokalnu demokratiju, Omladinskog kluba, Unified Club – Naša škola Ekonomska Nikšić, Služba zaštite i spašavanja, Mladiinfo Montenegro, a sadnice su donirali Uprava za šume Crne Gore i rasadnik Vir.

Projekat "Pošumimo Trebjesu", finansijski je podržan od strane Ministarstva poljoprivrede, a njegov cilj je doprinos Nacionalnoj šumskoj strategiji Vlade Crne Gore, kroz pošumljavanje i održivo gazdovanje šumama.

Bonus video: