Mještani hoće da spriječe radove na mHE Skrbuša: Šćepanović legao, Ivanović sjeo na put

"Pozivamo Vladu i političke subjekte koji su kupili poene na našoj borbi, da, konačno, nešto urade"

17659 pregleda 83 reakcija 12 komentar(a)
Mještanin Predrag Šćepanović ležeći na putu sprečava prolazak radnika do gradilišta mHE, Foto: Privatna arhiva
Mještanin Predrag Šćepanović ležeći na putu sprečava prolazak radnika do gradilišta mHE, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.05.2021. 10:12h

Dio mještana i vlasnka imanja u Rečinama u opštini Kolašin, od jutros su ponovo okupljeni na putu prema tom selu, riješeni da sprječe nastavak radova na maloj hidroelektrani (mHE) Skrbuša na Rečinskoj rijeci

"Zbog jučerašnjeg zaticanja radnika koji su planirali da pripremaju teren za nastavak radova na mHE Skrbuša, mještani koji se protive, okupljaju se danas u namjeri da spriječe nastavak radova i da poruče koncesionaru i Vladi da izgradnje neće biti. Pozivamo Vladu i političke subjekte koji su kupili poene na našoj borbi, da, konačno, nešto urade. Pozivamo Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića da shodno ekspozeu koji su predstavili javnosti kada je formirana Vlada, preduzmu korake sprečavanje gradnje, jer mještani si u prethodnom periodu bili izloženi pritisku preko institucija sudstva, prijetnjama, uvredama od strane koncesionara. A sve se to nastavlja i poslije promjene vlasti. Aktuelna Vlada ovu priču trebala da završi", poručili su mještani okupljeni na putu prema Rečinama.

Opštinska komunalna i insekcija je tražila od mještana da dozvole da vozilo s radnicima prođe, nakon cega je mještanin Predrag Šćepanović legao, a Vasilije Ivanović sjeo na put, i tako sprečavaju prolazak radnika do gradilišta mHE.

Detalj sa okupljanja
Detalj sa okupljanjafoto: Privatna arhiva

Koncesiju za mHE na Rečinskoj rijeci dobila je firma Hydro logistics.

Radovi na mHE "Skrbuša", zvanično počeli su u julu prošle godine.

Nakon toga, zbog protivljenja dijela mještana, koji su blokirali saobaćajnicu prema gradilištu, radovi su obustavljeni.

Dio mještana i vlasnika imanja u tom selu ne protive se gradnji mHE.

Koncesionar je Rečinjanima, ukoliko dozvole gradnju, obećao investiciju u infrastrukturu sela od, kako je najavljeno, pola miliona eura.

Bonus video: