Oslobodili plaćanja takse, pa prinudno naplatili

Naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta

928 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC
Ilustracija, Foto: BORIS PEJOVIC

Pojedinim podgoričkim ugostiteljima prinudno je naplaćena godišnja naknada za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta, iako je ta taksa umanjenja sto odsto odlukom gradonačelnika za pomoć privrednicima u aktuelnoj pandemiji koronavirusa.

Ugostitelj Igor Popović kazao je “Vijestima” da mu je sa računa skinuto 450 eura, odnosno 400 za taksu i 50 za troškove izvršitelja.

“Revoltiran sam ovim potezom, jer smo oslobođeni plaćanja te obaveze. Pisaću nadležnima iz Glavnog grada, jer smatram da to nije u redu”, naveo je Popović.

U odluci o umanjenju lokalnih komunalnih taksi i naknada navodi se da će Uprava lokalnih javnih prihoda omogućiti između ostalih umanjenje od sto odsto godišnje naknade za korišćenje komercijalnih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta u periodu od prvog januara prošle godine do 31. marta ove godine.

Tom odlukom predviđeno je umanjenje sto odsto takse i za postavljene ljetnje bašte.

U odluci se navodi da se "poreski obveznici mogu obratiti Upravi lokalnih javnih prihoda sa zahtjevom za umanjenje poštom ili na mejl".

Iz Glavnog grada "Vijestima" su saopštili da je Uprava lokalnih javnih prihoda Glavnog grada Podgorica prošle nedjelje sprovela prinudnu naplatu po rješenjima za godišnju naknadu za korišćenje komercijalih objekata kojima je omogućen pristup sa opštinskog puta za 2019. i 2020. godinu.

"Shodno odluci o ublažavanju finansijskih posljedica koronavirusa u glavnom gradu od 16. 04. 2020. godine, svim poreskim obveznicima koji su se obratili Upravi lokalnih javnih prihoda sa zahtjevom za umanjenje iznosa taksi, izvršeno je umanjenje istih. U 2021. godini nije vršen obračun niti su donošena rješenja po ovom osnovu”, navodi se u odgovorima.

Međutim, jedan od ugostitelja, koji je želio da bude anoniman, kazao je “Vijestima” da ne vidi razlog zbog čega mu je "novac uzet", a pogotovo mu je nelogično da treba da se prijaviš za nešto što sljeduje sve iz te privredne grane.

"Odluka je donijeta za sve ugostitelje, kakva je logika da se onda naplati. Ali, pretpostavljam da je problem u administraciji, koja jednostavno neće da radi što je njihov posao, pa im je onda najlakše bilo da nam pošalju rješenja. Tako nam se dešavalo i za druge komunalije u mjesecima kada nismo radili. I tada smo dobili račune za komunalije, iako je i ptica na grani znala da ne radimo. Pa smo onda morali da se žalimo, pišemo dopise...”, naveo je on.

Bonus video: