Radionica "Alfa centra": Kako doprinijeti saobraćajnoj kulturi u NK, maturanti isprobali "pijane naočare"

Prema riječima Sare Đoković, projkt asistentkinje u "Alfa centru", najčešći razlozi saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju mladi su nepoštovanje saobraćajnih pravila i propisa, neprilagođena brzina, upotreba mobilnog telefona, vožnja u alkoholisanom stanju i želja za dokazivanjem. Upravo su ti prekršaji i bili u fokusu radionice

2094 pregleda 0 komentar(a)
Sa radionice, Foto: NVO Alfa centar
Sa radionice, Foto: NVO Alfa centar

Zbog povećanog broja saobraćajnih nezgoda u kojima su mahom stradali ili zadobili teške tjelesne povrede mladi ljudi, NVO "Alfa centar" organizovala je edukativnu radionicu maturantima nikšićke Gimnazije "Stojan Cerović".

Prema riječima Sare Đoković, projkt asistentkinje u "Alfa centru", najčešći razlozi saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju mladi su nepoštovanje saobraćajnih pravila i propisa, neprilagođena brzina, upotreba mobilnog telefona, vožnja u alkoholisanom stanju i želja za dokazivanjem. Upravo su ti prekršaji i bili u fokusu radionice.

Istakla je da se "Alfa centar" dugi niz godina zalaže za prevenciju nad represijom u oblasti bezbjednosti saobraćaja, a da je edukacija najbolji metod.

"Mlade ljude vidimo kao najbolje primaoce i prenosioce poruka i samim tim ova radionica predstavlja početak niza radionica koje je potrebno realizovati svake godine sa maturantima u svakoj srednjoj školi na nivou države. Radionica je bila interaktivnog karaktera na kojoj su učenici imali priliku da nauče na koji način mogu doprinijeti poboljšanju saobraćajne kulture u našem gradu i na koji način mogu da sačuvaju svoj i živote drugih učesnika u saobraćaju", kazala je Đoković.

U radionici su učestvovali i pripadnici Područne jedinice Uprave policije i Službe zaštite i spašavanja, sa kojima "Alfa centar" dugi niz godina ima izuzetno dobru i uspješnu saradnju.

Đoković je istakla i odličnu saradnju sa Gimnazijom "Stojan Cerović", koja je prepoznala značaj ove teme i pomogla u organizaciji radionice.

"Edukacija mladih generacija je ključan element u kreiranju odgovornog ponašanja budućih vozača. Nivo bezbjednosti saobraćaja može se održati postojećim represivnim mjerama, ali se bolji rezultati u postizanju opšteg nivoa bezbjednosti postižu isključivo angažovanjem cjelokupnog društva", poručila je Đoković.

Maturanti su u sklopu radionice imali priliku i da isprobaju tzv. "pijane naočare" koje simuliraju uticaje alkohola na ljudski organizam i pokazuju različite nivoe alkoholisanosti.

Bonus video: