Častili investitore sedam miliona eura

"Vlast u Budvi prvo nije smjela da potpisuje ugovore u vezi sa naknadom za komunalije na osnovu nevažećih planova, drugo, vlast nije smjela da tokom 2020. i 2021. godine oslobodi investitore izgradnje hotela sa 4 i 5 zvjezdica, naknade u iznosu od oko sedam miliona eura, bez provjere da li hoteli sa 4 i 5 zvjezdica zadovaljavaju osnovni preduslov za kategorizaciju“, tvrdi Vujičić

16156 pregleda 6 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Samo tokom 2020. i 2021 godine investitori u Budvi oslobođeni su plaćanja naknade za komunalno opremanje zemljišta u iznosu od oko sedam miliona eura, i to na osnovu Odluke o naplati naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta iz 2015, koja je morala biti usklađena sa novim Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, najkasnije do kraja 2017, što još nije urađeno, navodi se u istraživanju koje je sprovela budvanska nevladina organizacija Građanska akcija, koje je dostavljeno “Vijestima”.

Prema riječima predstavnika „Građanske akcije“ Božidara Vujičića oslobođeni su plaćanja naknade investitori hotela sa četiri i pet zvjezdica.

„Hoteli sa 4 i 5 zvjezdica uglavnom se nalaze u zahvatu odavno isteklih planova - Detaljnog urbanističkog plana (DUP) „Budva centar izmjene i dopune“ i DUP-a „Bečići“, koji su i usvojeni suprotno zakonu. Vlast u Budvi prvo nije smjela da potpisuje ugovore u vezi sa naknadom za komunalije na osnovu nevažećih planova, drugo, vlast nije smjela da tokom 2020. i 2021. godine oslobodi investitore izgradnje hotela sa 4 i 5 zvjezdica, naknade u iznosu od oko sedam miliona eura, bez provjere da li hoteli sa 4 i 5 zvjezdica zadovaljavaju osnovni preduslov za kategorizaciju hotela sa 4 i 5 zvjezdica“, tvrdi Vujičić.

Kako navodi, nevažećim detaljnim urbanističkim planovima, koje vlast koristi kao da su važeći, na strani 355, projektant planova, profesor Miodrag Ralević se, prilikom određivanja gustine naseljenosti, poziva na Pravilnik o klasifikaciji, minimalnim uslovima i kategorizaciji ugostiteljskih objekta.

„Njime je jasno određeno da: „novoizgrađeni hoteli za odmor sa četiri zvjezdice, po pravilu, moraju imati po jednom krevetu najmanje 80 kvadrata površine parkova koji se koriste za objekte za rekreaciju, sport, zabavu i druženje. Hoteli sa pet zvjezdica moraju imati najmanje 100 kvadrata površine parkova po jednom krevetu. Znači hotel sa pet zvjezdica koji ima 50 kreveta, mora da ima najmanje 5000 kvadrata parkovskih površina, da bi bio oslobođen plaćanja komunalija. Takvog hotela u Budvi nema i ukoliko se nastavi sa dosadašnjom praksom neće ga ni biti“, navodi Vujičić.

On je naglasio da odgovorni u izvršnoj vlasti su krajem aprila potpisali ugovor sa investitrom izgradnje hotela sa pet zvjezdica u zahvatu DUP-a Budva centar, 22 hiljade kvadrata bruto građevinske površine i to na parceli od 6350 kvadrata.

„Površina pod objektom je 3800 kvadrata, slobodna površina 2550 kvadrata,a dozvoljeni broj turističkih kreveta je 196. Da bi bio oslobođen plaćanja naknade, hotel sa pet zvjezdica morao je da ispuni uslov od 100 kvadrata po ležaju, znači 19.600 kvadrata parkovskih površina za 196 kreveta. Investitoru je ostalo svega 2550 kvadrata, odnosno 13 kvadrata parkovskih površina po ležaju. Ipak, je oslobođen plaćanja naknade, u iznosu od 1.662.791,39 eura. Ovakvim ponašanjem predstavnika budvanske vlasti nanosi se ogromna šteta prostoru, budžetu opštine, održivom razvoju. Jednokratnu korist ostvaruju samo investitori i izvođači radova“, navodi Vujičić.

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma razmatra mogućnost stavljanja van snage dva planska dokumenta – DUP „Budva centar“ i DUP „ Bečići“, odnosno uvođenje moratorijuma na gradnju do donošenja prostornog urbanističkog plana. Gradske vlasti protive se ovoj odluci, uz obrazloženje da je neophodno da se donese održivo rješenje, jer bi uvođenje moratorijuma imalo nesagledive štete po grad.

Iako je zabrana, gradilo 18 investitora

Komunalna inspekcija i policija izrekla je 18 kazni za građevinske firme, koje su nastavile da grade u prvoj i ekskluzivnoj zoni budvanske opštine, dijela uz samu obalu, iako je na snazi od 15. maja do 1. oktobra zabrana izvođenja građevinskih radova zbog turističke sezone.

Kako je “Vijestima” rečeno u ovoj opštinskoj službi za 18 pravnih lica koja su se oglušila o opštinsku odluku izrečena je kazna od po 500 eura, dok su odgovorna lica u ovim preduzećima kažnjena sa 30 eura. Dva preduzetnika su kažnjena kaznama od po 150 eura. Inspektori svakodnevno kontrolišu ovu građevinsku zonu, a graditelji su bili dužni da polovinom maja zaustave sve radove i konzerviraju gradilišta.

Bonus video: