Fregata "Ričmond" u Luci Bar, Medoks: Vidljiva posvećenost CG kao NATO savezniku i dugogodišnjem prijatelju

Tokom sljedećih nekoliko dana pokazaćemo našu blisku bilateralnu saradnju, ne samo na polju odbrane i sigurnosti, već i u borbi protiv ozbiljnog i organizovanog kriminala, zaštite životne sredine, STEM obrazovanja i programa Žene, mir i sigurnost", rekla je britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks

9847 pregleda 5 komentar(a)
Fregata "HMS Richmond" (F-239) (Ilustracija), Foto: royalnavy.mod.uk
Fregata "HMS Richmond" (F-239) (Ilustracija), Foto: royalnavy.mod.uk

Fregata Kraljevske ratne mornarice "HMS Richmond" (F-239) je uplovila jutros u Luku Bar i boraviće u posjeti Crnoj Gori do 9. juna, saopšteno je danas iz Britanske ambasade u Podgorici.

Povezani članci

04. Jun 2021.

Fregata Ričmond četiri dana u Baru

"Cilj posjete fregate Kraljevske ratne mornarice je dalje jačanje saradnje između dvije zemlje. Tokom boravka broda u Luci Bar, biće organizovano više bilateralnih aktivnosti, uključujući i proslavu rođendana Njenog Veličanstva Kraljice Elizabete II. Ovim povodom, u Crnu Goru će doputovati i britanska državna ministarka za pitanja odbrane Anabel Goldi, koja će imati nekoliko sastanaka sa najvišim državnim zvaničnicima", ističe se u saopštenju Britanske ambasade.

U saopštenju se dodaje da je Fregata "Richmond" dio CSG grupe, udarne borbene grupe nosača aviona.

"Tokom sljedećih sedam mjeseci, ova grupa će sarađivati sa saveznicima i partnerima na odbrani zajedničkih interesa i međunarodnog poretka. Ona okuplja različite snage: diplomatske, vojne, ekonomske i kulturne elemente, kako bi se povećala opšta sigurnost i životni standard, kako u Ujedinjenom Kraljevstvu, tako i širom svijeta. Putujući preko 26.000 nautičkih milja, grupa će posjetiti više od 40 zemalja širom svijeta. Grupa se sastoji od devet brodova, 32 aviona i gotovo 4.000 članova posade koji su zajedno simbol posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva otvorenim društvima i ekonomijama. CSG21 je najveća koncentracija pomorske i avio snage koja je krenula iz Ujedinjenog Kraljevstva, a predstavlja snažnu prezentaciju transatlanskog partnerstva. Posjeta britanske fregate realizuje se u okviru Plana bilateralne saradnje između Ministarstava odbrane Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva", piše u saopštenju Britanske ambasade u Podgorici.

Povodom dolaska fregate, britanska ambasadorka u Crnoj Gori Karen Medoks je rekla da nije slučajno što je Crna Gora sljedeća stanica za HMS "Richmond" u sklopu svjetske turneje udarne borbene grupe nosača aviona.

"Ovaj brod je vidljiva posvećenost Crnoj Gori kao NATO savezniku i dugogodišnjem prijatelju. Tokom sljedećih nekoliko dana pokazaćemo našu blisku bilateralnu saradnju, ne samo na polju odbrane i sigurnosti, već i u borbi protiv ozbiljnog i organizovanog kriminala, zaštite životne sredine, STEM obrazovanja i programa Žene, mir i sigurnost", rekla je Medoks.

Bonus video: