Đurković: Posjeta broda "Ričmond" dokaz dobrih odnosa sa Velikom Britanijom

Predstavnici Velike Britanije istakli su da veoma cijene predanost Crne Gore, kao i činjenicu da je naša zemlja važan i pouzdan saveznik

2881 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Posjeta broda britanske kraljevske Mornarice HMS “Ričmond” dokaz je dobrih odnosa mornarica Crne Gore i Velike Britanije, kazao je komandant Mornarice Vojske Crne Gore kapetan fregate Goran Đurković.

Đurković je, tokom sastanka sa britanskom ambasadorkom Karen Madoks, izaslanikom odbrane te zemlje u Crnoj Gori potpukovnikom Kristoferom Mejkokom i komandantom broda britanske kraljevske Mornarice HMS “Ričmond” Hjuom Boterilom, naglasio da je bliska saradnja sa saveznicima ključ za pomorsku sigurnost.

HMS “Ričmond” prije dva dana je uplovio u Bar i boraviće u posjeti Crnoj Gori do 9. juna.

Komandant Mornarice VCG dodao je i da je posjeta još jedna prilika za jačanje savezništva, istakavši posvećenost Crne Gore NATO agendi.

Predstavnici Velike Britanije istakli su da veoma cijene predanost Crne Gore, kao i činjenicu da je naša zemlja važan i pouzdan saveznik.

Sagovornici su se složili, kako je saopšteno, da odlični bilateralni odnosi doprinose održavanju bezbjednije plovidbe i ambijenta na moru.

Fregata „Ričmond“ dio je udarne borbene grupe nosača aviona CSG. Tokom narednih sedam mjeseci, ta grupa će posjetiti više od 40 zemalja i imati priliku da sarađuje sa saveznicima i partnerima u odbrani zejedničkih interesa.

Sa devet brodova, 32 aviona i gotovo 4.000 članova posade, borbena grupa objedinjuje vojne, diplomatske, ekonomske i kulturne elemente kako bi ojačala opštu sigurnost i predstavila snagu transatlanskog partnerstva.

Bonus video: