Nastavljamo saradnju sa advokatom Bojićem

Opština Budva reagovala je na tekst “Bojić: Carević me je obmanama isključio iz posla”

3243 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Opština Budva reagovala je na tekst Bojić: Carević me je obmanama isključio iz posla”.

“Angažovanjem novog advokatskog tima, namjera lokalne uprave Opštine Budva je isključivo bila da se osnaži i internacionalizuje pravni tim, zaštiti interes Opštine Budva i postigne uspjeh u sporu od preko 100 miliona evra, a nikako da se gospodin Vladan Bojić i njegova advokatska kancelarija dovedu u nezavidan položaj, kako je to pokušano ovim tendencioznim člankom. Naprotiv, advokat Bojić će i dalje zastupati Opštinu Budva u drugim postupcima u Crnoj Gori i pred drugim domaćim organima sa kompanijom WTE”, navodi se u reagovanju.

Kako ističu iz Opštine, niko nije “od njenih predstavnika pozvan da prokomentariše ove krajnje maliciozne namjere nekih centara moći, a koji nemaju nikakve veze sa advokatom Bojićem I advokatskom kancelarijom “Iustitia”, sračunate na otežavanje, već dovoljno komplikovanog postupka korupcionaške afere oko kompanije “WTE”.

“Dana 31. 5.2021. godine, na 9. Sjednici SO Budva, sazvanoj po hitnom postupku, donijeta je Odluka o angažovanju pravnih zastupnika za postupak arbitraže u sporu koji kompanija “WTE/EVN” vodi protiv Opštine Budva koji se pred Swiss Chambers Arbitration Institution u Ženevi vodi između Opštine Budva sa jedne strane i WTE Wassertechnik GmbH i WTE Otpadne vode Budva sa druge strane, poslovne oznake 300538-2021, kao i u postupku poslovne oznake 25019/HBH pred International Court of Arbitration u Frankfurtu, koji se vodi između Opštine Budva i WTE Wassertechnik GmbH.

Za vođenje ovih postupaka angažovani su advokati Andreas Daxberger, Partner at DLA Piper Weiss-Tessbach Rechtsanwalte GmbH i Alexander Schultmeyer Counsel at DLA Piper Weiss-Tessbach Rechtsanwalte GmbH iz Austrije, kao i advokati Dušan Radosavljević i Miroje Jovanović iz Srbije.

Potreba za angažovanjem advokatskog tima iz Austrije je proistekla iz napora lokalne samouprave da izađe na kraj sa aferom od sada već preko sto miliona, nastalom nizom kriminalnih i korupcionaških radnji bivšeg režima predvođenog DPS-om i njenim satelitima, čiji bi eventualno negativan ishod za Opštinu Budva pred sudovima arbitraže destabilizovao kako lokalni, tako i državni budžet. Takođe, jedan od ključnih razloga za ovu odluku bio je snaženje pravnog tima, shodno Zaključku o setu pravnih mjera br. 10-040/20-125/1 od 19.02.2020. godine. Imajući u vidu da predmetna advokatska kancelarija iz Austrije posjeduje značajno iskustvo u savjetovanju austrijskih i stranih subjekata u bankarskom, finansijskom i energetskom sektoru, kao i u vođenju međunarodnih parnica i arbitraža, te da je zastupajući Opštinu Kranjsku Goru u međunarodnom sporu protiv WTE izašla kao pobjednik”, navodi se u reagovanju.

Advokatska kancelarija “Iustitia”, kako naglašavaju, prije godinu i po dana opunomoćena je da zastupa Opštinu Budva u sudskom procesu koji se vodi protiv WTE, kao i u postupcima pred ostalim državnim organima i institucijama, te pred Centralnim registrom privrednih subjekata u Podgorici.

“Ovim želimo da istaknemo da Opština Budva ima izuzetnu saradnju sa gospodinom Bojićem i advokatskom kancelarijom “Iustitia”, koji su dali značajan doprinos u zastupanju interesa Opštine Budva.Smatramo da je ovim člankom pokušano da se, nepotrebno, poremete odnosi između Opštine Budva i advokatske kancelarije “Iustitia”, čime se fokus sa ovako važnog sudskog postupka čiji će se krajnji ishod nesumnjivo reflektovati, kako na Opštinu Budva, tako i na državu Crnu Goru, prenosi na nešto što se tiče isključivo advokata Bojića, kao punomoćnika i Opštine Budva kao nalogodavca.

Na kraju, ostaje upitno kako je portal “Vijesti” došao do “podataka” iznijetih u spornom članku, ali ne ulazeći u tu sferu, Opština Budva će nastaviti da se bori u svim sudskim postupcima koji mogu ugroziti interes njenih građana i u rasvetljenju svih kriminalnih afera bivšeg režima DPS i njenih satelita, koji su opustošili i državni, i opštinski budžet”, navodi se u reagovanju.

Bonus video: