Abazović: Društvo konzervativno, mnogi ne priznaju različitosti

Potpredsjednik Vlade istakao da ne dolazi u obzir bilo kakva diskriminacija u Crnoj Gori, ali i da taj problem nema samo LGBT populacija, nego i drugi po raznim osnovama

5010 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Naše društvo je konzervativno i mnogi nažalost ne priznaju različitosti, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

On je istakao da ne dolazi u obzir bilo kakva diskriminacija u Crnoj Gori, ali da taj problem nema samo LGBT populacija, nego i drugi po raznim osnovama.

On je to kazao na panel diskusiji povodom obilježavanja Mjeseca ponosa, a koja se održava u Podgorici u Karveru.

Abazović je istakao da je crnogorsko društvo kontaminirano, da imamo bujanje nacionalizma, ali da je Vlada čvrsto riješena da društvo mora da teži napretku, ali da za promjene treba vremena i ne mogu da dođu preko noći.

Ombudsman Siniša Bjeković je istakao da je tolerancija poštovanje različitosti, a da je na Vladi, medijima i društvu velika odgovornost da se promovišu te vrijednosti.

Predstavnica LBTG Forum Progres je kazala da u Crnoj Gori postoji dobar zakonodavni okvir, ali da postoji i problem gdje je granica između slobode govora i govora mržnje.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke je kazala da joj je posebno zadovoljsto što je otvorila panel diskusiju na ovakvu važnu temu govora mržnje prema pripadnicima LGBT populacije.

"Govor mržnje je oblik nasilja a svaki oblik nasilja prema marginalizovanim grupama je zločin“, istakla je Rajnke.

Zahvalila je organizatorima događaja koji je, smatra, doprinio značaju ove teme.

"Okončavanje mržnje prema marginalizovanim grupama zahtijeva naše snažnije napore. Vlada je razvila stategiju za unapređenje života LGBT osoba od 2019. do 2023. Ohrabruje što je sve više aktivista, imamo još toliko toga da uradimo“, rekla je Rajnke.

Poručila je da je nažalost diskriminacija realnost ne samo u Crnoj Gori nego i širom svijeta.

"LGBT prava su ljudska prava i pripadnici LGBT u Crnoj Gori mogu da očekuju podršku od SAD“, rekla je Rajnke.

Abazović je naglasio da se u Vladi ne osjeća diskriminatorna politika prema LGBT grupaciji te da je zadovoljan radom Vlade jer ulaže svoj maksimum.

Bjeković je naglasio kako su ljudska prava i slobode nešto za šta svi treba da se borimo.

„Kada govorimo o pravima, institucija ombudsmana u dužem periodu pruža podržku grupaciji LGBT jer je to naša moralna i profesionalna obaveza“, kazao je Bjeković.

Bonus video: